Skocz do zawartości

[Oświetlenie] przód tył szosa

cosanostra_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jeżdzę dość szybko głownie po drogach asfaltowych róznej jakości nocami. Potrzebuję dobrego oświetlenia na przód (słabo oświetlone drogi) + coś na tył.

Co kupić budżet tak do +/- 150 PLN?

Z góry dziękuję za rady

Napisano

Za 130 PLN na forum swiatelka możesz zamówić zmodyfikowanego Convoy S2+ naprawdę fajna latareczka na ogniwa 18650 świeci bardzo mocno (czasem jak stoję obok auta na czerwonym to moja lampa mocniej świeci - oczywiście nie mówię tutaj o ksenonach itp. ale h4 już spokojnie ) - ja mam wersję z kolimatorem 60x20 - daje szerokie rozproszone światło - podejrzewam że do szosy będziesz potrzebował troszkę z węższym kolimatorem - dalej bijącego świata - kolega który wykonuje te latarki dobiera pod styl jazdy - napiszesz jak i gdzie jeździsz.

Jedyną wadą jak dla mnie jest prądożerność - ustawiona na max zjada jedną batkę na godzinę pracy - ale coś za coś.

Napisano

Sam szukam takiego sprzętu i przyjrzałem się wspominanemu przez Ciebie Convoy S2, całkiem fajnie się to prezentuję, tylko ta żywotność baterii mnie martwi, godzina to jednak trochę krótko może być. Z drugiej strony zawsze można zainwestować w akumlatorki i je podładowywać.

Napisano

W przypadku convoy'a trzeba przecież pamiętać że ta latarka ma 3 tryby. Więc raczej nie ma problemu by dostosować jasność i czas pracy. A po za tym to również nie powinno być problemu by wziąć sobie jakiś zapasowy akumulator.

Napisano

Jest to naprawdę mocna latarka więc nie ma się co dziwić, że oślepia. Bez problemu można do tej latarki dorobić daszek z puszki aluminiowej czy kawałka twardszego papieru i tzw. trytytką zacisnąć to na latarce. Proste, ale skuteczne. Sam posiadam Convoya S3 z forum swiatelka.pl i polecam tam zajrzeć, a szczególnie w dział sprzedaży.

Napisano

Właśnie po to jest przerabiania ta latarka - kolimator by nie oślepiała innych - co do akumulatorów to są one niezbędne rozmiar - 18650

9b3a1775613f1075038a3c3417502e40.jpg

Napisano

Mam Convoya M1 oraz S2+ i mogę powiedzieć, że ludzie są pod wrażeniem jak zaprezentuję co one potrafią.

Używam ich też na szosie z dorobionymi daszkami z blachy po puszce "koli" (albo innym oczywiście bezalkoholowym trunku) i nikogo nie oślepiam, a widoczność mam kurde jak w dzień.

Świecą faktycznie 1h najmocniejszego trybu, ale zabieram zapasowe akumulatorki więc nie ma problemu, poza tym na szosie nie jest potrzebny najmocniejszy tryb.

Zamawiałem prosto z chin i polecam bo jest taniej niż w PL, a żadnych problemów nie miałem (zamawiałem z dwóch sklepów różnych bo nie znalazłem żadnego który miałby dokładnie 2 te lampki które chciałem).

Napisano

Też mam Convoy S2 od Darka ze standardowym kolimatorem. Jeżdżę dużo w nocy na szosie i latarka sprawia się rewelacyjnie. Jako jednyną latarkę wybierz jednak kolimator, który świeci szerzej, ma bardziej rozproszone światło. W standardzie brakuje trochę doświetlonego pobocza. Ja standardowo jeżdżę na jakieś 30% mocy i to w zupełności wystarcza i jeden akumulator starcza na 2-2.5h jazdy. Mam przy sobie zawsze jednak zapasowy. Jeżeli chodzi o oślepianie kierowców, to ja w nocy mijam się ledwie z kilkoma samochodami i rozwiazałem ten problem, że gdy jedzie samochód, kciukiem przekręcam uchwyt, żeby latarka świeciła 2-3m przed kołem. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...