Skocz do zawartości

[kamerka] Ile czasu nagrania wytrzymuje bateria.

Maximax

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Napiszcie jakiej kamerki sportowej używacie i ile wytrzymuje bateria na jednym przejeździe nagrywając. GoPro chyba z 2-3 godziny wytrzymują a jak inne kamerki? Proszę o pomoc ponieważ zamierzam zakupić kamerkę sportową i ważny jest dla mnie ten czas bo zamierzam nagrywać wypady w plener :)

Napisano

Sony HDR AS15 - prawie 3h nagrywania na fabrycznej baterii. Większym problemem na początku była pojemność karty, bo na 16GB mieściło się neicałe 2h nagrania w FullHD ;-)

PS: Pamiętaj też, że nagrywanie całych przejazdów jest w zasadzie nudne, długie toto i nie nadaje się do oglądania ;-) Jest w sieci trochę filmów pokazujących, jak przygotować się do nagrywania akcji na rowerze i jak to zrobić, żeby film był krótki i treściwy.

Napisano

Jest w sieci trochę filmów pokazujących, jak przygotować się do nagrywania akcji na rowerze i jak to zrobić, żeby film był krótki i treściwy.

Możesz podać przykład?

Napisano

Czas funkcjonowania kamerki na bateryjce to jedno, ale problemem jest ograniczenie pojemności filmu do 4Gb. Po około 40 minutach kamerka kończy nagranie. I w zależności od ustawień, nagra nastepny lub wyłączy się.

Szkoda, że ( akurat mam sj4000 ) w większości tego typu użądzeń nie ma możliwośći używania kart w formacie NTFS.

Napisano

No to tak jak piszesz zależy od ustawień co ma zrobić. Zresztą w ustawieniach chyba jest jak długo ma nagrywać?

Napisano

Właśnie z tym nagrywaniem, to podobno jest też zależne od ustawień rozdzielczości. Ja akurat nagrywam w fullHD i nie sprawdzałem na innych.

Ciągle nagrywanie wyłącza się po około 40min. Bo to odpowiada mniej więcej 4Gb. Są jeszcze tryby po 3min - 5min - 10min. I ma możliwość nagrywania w pętli.

Napisano

W Sony nagrania są dzielone na kawałki po 4GB, ale jak się je połączy to nie widać żadnych dziwnych efektów (przeskoki itp). Można więc nagrać ciurkiem całą kartę.

Napisano

W SJ4000 należy sformatować kartę na exFAT. Nie nagra wtedy powyżej 4GB, ale zakończy nagrywanie i rozpocznie nowe. Przy FAT32 jest ryzyko że plik będzie uszkodzony a nagrywanie nie będzie kontynuowane.

Znalazłem to w sieci i sprawdza się. Tj. po osiągnięciu 4GB nagrywa dalej w nowym pliku. FAT32 nie testowałem i nie mam zamiaru ;)

A skoro jesteśmy przy czasie nagrywania, zastanawia mnie jedno. Czy dłuższy czas nagrywania osiągniemy mając włączoną kamerkę cały czas, czy też włączając/wyłączając ją do każdego nagrywania? Oczywiście nie mam na myśli wypadu na cały dzień gdzie chcemy nagrać łącznie godzinę, ale powiedzmy trasa dwu godzinna i nagrywamy co jakieś 10-15minut. Czyli na jaki przedział czasu lepiej zostawić kamerkę włączoną, a na jaki wyłączyć. Kamerki startują bardzo szybko, ale jak wiadomo włączanie/wyłącznie obciąża baterię.

Napisano

gopro 3+ be dłużej niż na filmiku trzyma - ale mam wyłączone wszystkie lampki - sporo na żywotności zyskuje tak samo wifi jak wyłączoną lampkę ma to i całą noc może być na czuwaniu

sporo osób też kupuje większe baterie i są zadowoleni - jeżeli masz go pro to obudowa z możliwością ładowania i najmniejszy power bank z 1 ogniwem zabezpieczyć to ewentualnie i powinno być spoko dobre ogniwo panasonica/lg puszka ze 2$ pewni będzie kosztowała popatrz na swiatelka.pl ogniwa też możesz kupić na próbę z forum i całość masz za 15zł do testowania

Napisano

W SJ4000 należy sformatować kartę na exFAT. Nie nagra wtedy powyżej 4GB, ale zakończy nagrywanie i rozpocznie nowe. Przy FAT32 jest ryzyko że plik będzie uszkodzony a nagrywanie nie będzie kontynuowane.

Znalazłem to w sieci i sprawdza się. Tj. po osiągnięciu 4GB nagrywa dalej w nowym pliku. FAT32 nie testowałem i nie mam zamiaru ;)

A skoro jesteśmy przy czasie nagrywania, zastanawia mnie jedno. Czy dłuższy czas nagrywania osiągniemy mając włączoną kamerkę cały czas, czy też włączając/wyłączając ją do każdego nagrywania? Oczywiście nie mam na myśli wypadu na cały dzień gdzie chcemy nagrać łącznie godzinę, ale powiedzmy trasa dwu godzinna i nagrywamy co jakieś 10-15minut. Czyli na jaki przedział czasu lepiej zostawić kamerkę włączoną, a na jaki wyłączyć. Kamerki startują bardzo szybko, ale jak wiadomo włączanie/wyłącznie obciąża baterię.

Nie formatować na exFAT32. Nie będzie działało. Nie odrzuca karty, ale potrafi nie nagrywać mimo, że według kamery sesja trwa. To są bzdury. Oryginalnie kamera formatuje na FAT32 i na takich parametrach pracuje. Nie zdarzyło mi się, żeby plik był uszkodzony.

Kamerka na oryginalnej bateryjce działa do około 70-90min. Ale standardem jest 60-70min. Oczywiście w wyłączonym wifi i podglądem. No i w niższej rozdzielczości niż FullHD.

Podpięta na rowerku pod powerbank 5200mAh czas nagrań do 5h.

Na wycieczkę lepiej kupić ze dwa akumulatorki ( są tanie ) i sobie co jakiś czas zmienić. Nikt nie nagrywa wycieczki kilkugodzinnej non stop.

Za granicą są dostępne akumulatorki 1100mAh, które wytrzymują ponoć do 110min. Kolega ma kupiony w Polsce aku 1000mAh i wytrzymuje mu spokojnie 1.5h.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...