ariel97 Napisano 5 Maja 2015 Napisano 5 Maja 2015 Witam Posiadam Unibike Flash GTS. Jako że kaseta jest już z lekka zużyta, z przodu ułamał się ząb a łańcuch jest wyciągnięty postanowiłem zrobić mały remont/upgrade. Dobrałem takie części: -Korba Acera FC-M361 48T -Łańcuch CN-HG71 -Kaseta CS-HG51 - 8 rzędowa -Klamkomanetka prawa ST-EF65 8s, lewej nie wymieniam bo mam teraz takie same tylko że prawa jest 7 rzędowa -Przerzutka przednia FD-M360 Czy to co wybrałem jest według was ok i będzie współgrać? Przerzutka tylna to aktualnie Acera M360, czy będzie pasować do kasety 8 rzędowej? Z góry dziękuję za pomoc
seraph Napisano 5 Maja 2015 Napisano 5 Maja 2015 Przerzutka pasować będzie. O suporcie oczywiście pomyślałeś i masz nowy lub będzie pasować? Długość osi musi być odpowiednia dla korby... Masz obecnie kasetę 7 rzędową? Jeśli jest założona bez dystansu to braknie Ci bębenka pod 8sp...
ariel97 Napisano 5 Maja 2015 Autor Napisano 5 Maja 2015 A właśnie, suport Shimano BB-UN26 68/113mm, tak wywnioskowałem ze specyfikacji na stronie Shimano, oznaczenie długości to LL113 (E). Co do piasty, jest to FH-RM30 32H. I z nią jest problem, bo w internecie widziałem że jest odpowiednia pod 8 rzędów, ale nie wiem jak to sprawdzić.
seraph Napisano 5 Maja 2015 Napisano 5 Maja 2015 Suport ok, a piasta niestety jest w 2 wersjach... Sprawdź czy masz dodatkowy dystans między największą zębatką a końcem bębenka od strony szprych (taka sama podkładka jak między zębatkami) czy kaseta kończy się zębatką. Jeśli ta druga opcja to dobrze, a jeśli pierwsza to trochę gorzej, bo albo będziesz skazany na 7 rzędów, albo wymiana bębenka, albo całej piasty (koła?)
ariel97 Napisano 5 Maja 2015 Autor Napisano 5 Maja 2015 Jutro sprawdzę, i wstawię zdjęcie jakby co. Wysłałem też email do Unibike z zapytaniem jaka to wersja piasty, ostatnio odpisali dość szybko więc może oni powiedzą.
ariel97 Napisano 6 Maja 2015 Autor Napisano 6 Maja 2015 No i cały misterny plan... Z Unibike napisali że jest to wersja piasty tylko pod kasety 7-rzędowe, tak więc mój portfel musi przygotować się na większy cios. Kupię po prostu piastę. Znalazłem coś takiego: http://www.bikestacja.pl/pl/piasta-tylna-shimano-acera-fh-rm70-czarna-24536.html Jest ok? I czy można zapleść na starych szprychach? Byłaby to dla mnie dość spora oszczędność.
seraph Napisano 6 Maja 2015 Napisano 6 Maja 2015 Piasta jest ok i jeśli ma ten sam rozstaw kołnierzy i otworów co stara to w porządku, ale jeśli nie to przemyśl czy obręcz jest warta przeplatania. Może lepiej kupić całe koło, a stare sprzedać w całości? A może zostań przy 7sp skoro to i tak kaseta? Czego Ci brakuje? Ja też swego czasu miałem napęd z kasetą 7sp w crossie i gdyby nie to, że obręcz mi pękła to pewnie nadal bym tak jeździł...
ariel97 Napisano 6 Maja 2015 Autor Napisano 6 Maja 2015 W sumie chyba masz rację z tym nowym kołem, teraz wymienię tylko suport, korby, przednią przerzutkę i łańcuch a za jakiś czas, kupię po prostu nowe koło z piastą na 8 rzędów. Tak więc ostatecznie: -Korba FC-M361 48T -Łańcuch CN-HG71 -Suport Accent BB-50, Shimano podaje UN-26 123mm, więc Accent który ma 122,5 będzie ok? -Przerzutka FD-M360 A z 8 poczekam na nowe koło
seraph Napisano 6 Maja 2015 Napisano 6 Maja 2015 Heh to teraz znowu problem jest taki, że nowy łańcuch nie będzie działał z używaną kasetą, bo zacznie się ślizgać po zębach Suport będzie pasował - korba Ci się o 0,25 mm przesunie. Jak kiedyś będziesz wymieniał koło i do tego manetkę to zrób od razu 9 rzędów - cena prawie ta sama, a lepsza dostępność części. Przerzutka tylna ogarnie bez problemu.
ariel97 Napisano 6 Maja 2015 Autor Napisano 6 Maja 2015 To wybiorę najprostszą drogę - dozbieram na wymianę wszystkiego Dzięki za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.