Skocz do zawartości

[1400-1800] Jaki rower wybrać? Pomoc bezcenna.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. Planuje zakup roweru, ale prawda jest taka że się na nich kompletnie nie znam. Do dziś jeździłem jakimś starym góralem i nadszedł czas na zmianę.

Mam 177cm wzrostu, ważę 84kg . Będzie to rower głównie z przeznaczeniem na utwardzone drogi, jakieś wypady do lasu itd. Nie będzie żadnej wyczynowej jazdy czy też skakania po górkach.

Biorę pod uwagę coś z kategorii rowerów crossowych, szosowych lub trekkingowych może mtb, ma być to sprzęt na lata , nie planuje żadnych modów.

Zakupu wolał bym dokonać w sklepie stacjonarnym(łódź lub okolice) ale pewnie będę zmuszony do zakupu przez internet, bo zapewne wyjdzie taniej. 

Bardzo proszę o polecenie mi jakiś konkretnych modeli, będę naprawdę wdzięczny. Z tego co mi się wydaje odpowiednie były np takie modele:

LAZARO ELITARY V3 - 1700 zł

ROMET WAGANT 4.0 - 1600 zł

Cross Disc ERIES EVEO ALIVIO 2015 9 x 3 -1600zł

Z góry dziękuje za porady i  pozdrawiam.

Napisano

Czy potrzebujesz hamulce tarczowe czy niekoniecznie - to rzutuje tak na cenę jak i paletę wyboru.

Do wielkości ramy potrzebna długość nogi (podłoga - krocze).

Celujesz w napęd 3x9 czy także 3x8 wchodzi w grę ?

Napisano

Piotr, przeglądałem ten wątek ale tak naprawdę nie uzyskałem żadnej odp. Rambler to chyba jak dla mnie zbyt wysoka pòłka.

Pablo, wystarczą mi jakieś dobre v-brake, do tarcz zniechęca mnie serwis i koszt utrzymania, ale mimo to nie wykluczam ich całkowicie. Napęd 3x8 ròwnież powinien być dla mnie wystarczający.

Długość nogi 78cm.

Dzięki za zainteresowanie sie moim tematem, bo z moją 0 wiedzą na temat roweròw, zakup jest dla mnie jak rzut monetą.

Czekam na jakieś dalsze sugestie.

Napisano

Czyli rozumiem że nic bardziej odpowiedniego się dla mnie nie znajdzie, niż to co wymieniłem w pierwszej wiadomości.

Mam nadzieje że ta 17 faktycznie będzie odpowiednim dla mnie rozmiarem :)

Gdybym się zdecydował na Cross Disc ERIES EVEO ALIVIO 2015 9 x 3 rozumiem że mam wybrać rozmiar 19 bo jest jeszcze tylko 20,5.

Jeszcze tylko zapytam czy miał ktoś okazje skorzystać z serwisu producenta roweru lozaro firma "BIKE FACTOR", bo z tego co widzę to jest on już w każdym większym mieście.

Napisano

Chciał bym jeszcze poznać opinie dotyczącą 28 CROSS KANDS Maestro - 1500zł

RAMA

KANDS aluminiowa AL.-6061

ROZMIAR RAMY 19" lub 21" KOLOR biała perła, grafitowa perła, czarny mat WIDELEC

SR-SUNTOUR NVX amortyzowany, 
aluminiowy z regulacją twardości oraz hydrauliczną blokadą całkowitą

NAPĘD PRZEŁOŻENIA 3x9=27 PRZERZUTKA P/T SHIMANO ALIVIO FD-T4000/ALIVIO RD-M4000 MANETKA P/T SHIMANO ALIVIO ST-M4000 3 x 9 KORBY SHIMANO FCM-371 ramiona 175mm tarcze 48/36/26 KASETA SHIMANO ALIVIO HG-300 9V ŁAŃCUCH SHIMANO ALIVIO HG-53 KOŁA PIASTA P/T SHIMANO FH-TX800 kasetowe aluminiowe na szybko-zamykacze OBRĘCZE KANDS MAXX aluminiowe wzmacniane dwukomorowe OPONA P/T CST 700x38C szosowo terenowe KOMPONENTY HAMULEC P/T TEKTRO V-brake aluminiowy KIEROWNICA KALLOY UNO aluminiowa profilowana MOSTEK KALLOY UNO aluminiowy typu a-head SIODŁO DDK EDEN anatomiczne SZTYCA SIODŁA KALLOY UNO aluminiowa PEDAŁY FP aluminiowe WYPOSAŻENIE Podpórka aluminiowa URSUS WAGA 13,9 kg

Czy pomijąc brak tarczówek które są mi praktycznie zbędne, jest jakaś większa jakościowo różnica w podzespołach? Czy warto ten rower brać również pod uwagę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...