Skocz do zawartości

[2200-2400] MTB 29er

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, planuję zakup nowego roweru, wybór padł jednak na MTB 29er a w zamyśle miał być cross, ale myślę że w razie czego można wstawić węższe oponki i będzie dobrze.

Mój wzrost 178 waga ok. 82, jazda raczej rekreacyjna, przymierzałem Scott-a aspect 940 i myślę że mi pasował w kwestii geometrii, było chyba dużo wygodniej od mojego byłego ghost se 1200, ale już go ze dwa lata nie mam i dokładnie nie pamiętam.

Generalnie chciałbym poznać Wasze opinie, czy to dobry wybór w tej kwocie i czy nie powinienem celować może w 27.5 er. Będę wdzięczny za opinie[emoji6]

Napisano

Kolego jeżeli chodzi o geometrię to ciężko powiedzieć bo musielibysmy jeżdzić na tych wszystkich sprzętach. Jedynie czym można się kierować to porównać parametry na stronie producenta i dobrać parametry zblizone do siebie.

Jeśli chodzi o rowery to zasada jest taka czym bardziej marka znana tym dostajesz gorszy osprzęt kosztem ramy.

Natomiast rower kupując online serwis jest ok tylko jak Ci się popsuje jakaś pierdoła to nie opłaca się odsyłać rower do sklepu.

lekki-rower.blogspot.com

Napisano

Kidot, gorszy osprzęt kosztem ramy tzn. rama jest w czymś lepsza?, weźmy np. Scotta aspect 940 2015 29er vs Unibike Fusion 2015 29er.

Napisano

Co do geometrii, to nie będę się wypowiadał.

Mongoose w porównaniu do tego Scotta i Unibike ma dużo lepszy amortyzator (powietrze vs słaba sprężyna), lepsze manetki, korbę, przednią przerzutkę (Unibike ma tą samą), tylną przerzutkę, kasetę. Ogólnie jest dużo lepszym wyborem. I zapewne jest lżejszy (producent nie podaje wagi) - w szczególności w porównaniu do Unibike, który waży blisko 15 KG). Co do serwisu, to musiałbyś odsyłać do sprzedawcy, ale wykonuje się to jedynie w poważniejszych uszkodzeniach, które statystycznie rzadko się zdarzają. Na regulacje,czy drobną naprawę zawsze możesz 'skoczyć' do właśnie takiego sprawdzonego lokalnego serwisu. Nie powinieneś dużo zapłacić...

PS. Zmierz długość nogi.

Napisano

Rozumiem a czy znalazło by sie coś ciekawego we Wrocławiu, może macie jakieś propozycje, niestety bez przymiarki nie kupię a i serwis miałbym pod nosem.

Napisano

We wrocławiu masz Rometa (ul.kamienna 145) zobacz z tej firmy może coś Ci wpadnie w oko.

Podobno mają niezłe upusty tak więc na jakiś rabat pewnie możesz liczyć.

lekki-rower.blogspot.com

Napisano

Coś mnie się Romet nie widzi;-), pojawiła się nowa wizja 27.5 er po przeczytaniu artykułu ze strony Gianta, chyba w takim budżecie będzie to bardziej sensowne, tym bardziej, że lubię przyspieszać a 29 idzie to słabo.

Tak szczerze, to najchętniej kupiłbym 26er, ale wszyscy straszą, że z częściami może być problem.

Napisano

Z mojej strony sprzedaż internetowa. Na miejscu na pewno nie dostaniesz roweru z takim osprzętem.

z 27.5

~2500

http://allegro.pl/rower-galaxy-pioneer-mtb-27-5-slx-hydraulika-i5290758697.html

2100

http://www.bikko.pl/rower-gorski-raleigh-xvr-2-0-2014.html

Dokładnie - 26 odchodzi do lamusa :)

Powtórzę jeszcze raz; Podaj długość nogi.

Nie mam zamiaru wróżyć z rozmiarem ramy, ale sądzę, że 19 powinna być dobra...

Napisano

Daniu a jakaś inna kolorystyka wchodzi w grę, czy tylko to co widać? i co to za firma Pionieer Galaxy, to ta znana z audio?, generalnie masz tam bardzo dobry osprzęt za rozsądne $$$.

Napisano

Galaxy to jedna z wielu Czeskich firm produkujących rowery. Co do koloru, to spytaj sprzedawcy.

Ciekawe sprawa, że to Ty oceniasz sprzęt który podałem.

Napisano

Daniu, coś tam wiem o grupach osprzętu wiec oceniłem, że dobry osprzęt za nieduże pieniądze. Po drugie, ja myślałem że to Twój sklep na tym allegro ;-)

Napisano

Aha :) Nie, nie. Nie prowadzę takiej działalności.

Skoro wiesz, to powinieneś bez większych problemów znaleźć coś sam.

Napisano

Z tym 26 to nie przesadzajcie .Może i jest teraz moda na 27,5 i 29 ale części do 26 jest na razie na rynku ogrom. Moim zdaniem właśnie teraz jest okazja kupić właśnie fajny rower na kołach 26 bo wiekszość firm prowadzi wyprzedaż.Wiadomo jak jest odpowiedni budżet to można pomyśleć o większych kołach żeby coś sensownego wychwycić.Bo na razie za tą kasę która podałeś w założeniu to jest lipa.

Rzeczywiście rowery nazwijmy to z "internetu" mają lepszy osprzęt , amortyzator itd. Może warto się zastanowić.

lekki-rower.blogspot.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...