project44 Napisano 29 Kwietnia 2015 Napisano 29 Kwietnia 2015 Witam. Zastanawiam się nad wyborem korby i suportu, myślałem o 2 pozycja, używana M770 lub nowa M760. Czy jest jakaś znacząca różnica pomiędzy nimi, bo jak nie to skłaniał bym się w stronę nowej. Rower będzie używany w 90% w lasach (ok 200 - 300km/tydzień). Rower jest składany z tego co miałem i szczęśliwie otrzymałem . Rama to Northtec Halcyon DB, manetki M770, kaseta HG-50-9, przerzutka RD-M960, piasty novatec D042SB. Brakuje tylko właśnie tej korby i łańcucha. Proszę o pomoc.
OdiLV4 Napisano 30 Kwietnia 2015 Napisano 30 Kwietnia 2015 Odsyłam tutaj bo temat prawie taki sam... M770 to jak dla mnie nowa M760, która różni się wyglądem i może jest kilka gram lżejsza a wszystko inne jest takie same, ale to są tylko moje spostrzeżenia i oczywiście mogę się mylić.
project44 Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Napisano 30 Kwietnia 2015 Zapoznałem się z wspomnianym tematem ale nie rozwiązał mi problemu. Teraz właściwie zastanawiam się czy nie wybrać czegoś trochę niższego. Poza tym może nie ma sensu szukać zintegrowanej osi. Bardzo chętnie bym rozważył propozycje napędu (korba + suport) jak by się jakieś pojawiły z Waszej strony.
OdiLV4 Napisano 30 Kwietnia 2015 Napisano 30 Kwietnia 2015 Ja sie zastanawiałem czy M590 czy M770. Wczesniejsza korba to truvativ blaze, i chciałem znów srama, ale koszty shimano były jednak niższe. Nie chciałem juz oddzielnego suportu bo zajeździłem 3 i miałem tego dość za każdym razem kupować cały suport. Do zintegrowanego same łożyska są tańsze i występują zamienniki wiec eksploatacyjnie wychodzi taniej. Ostatecznie wybór padł na M590... Z tego co czytałem od M770 nie różni się dużo, tylko materiałem blatów i wagą (realne ok. 900g bo ważyłem) więc nie przepłacałem. Jeżeli chodzi o pracę to nie mam zarzutów, reszta napędu to podzespoły Sram i łańcuch Campagnolo Record C9.
beskid Napisano 1 Maja 2015 Napisano 1 Maja 2015 Zapoznałem się z wspomnianym tematem ale nie rozwiązał mi problemu. Teraz właściwie zastanawiam się czy nie wybrać czegoś trochę niższego. Poza tym może nie ma sensu szukać zintegrowanej osi. Bardzo chętnie bym rozważył propozycje napędu (korba + suport) jak by się jakieś pojawiły z Waszej strony. Cały kłopot w tym, że niestety nie masz za wielkiego wyboru w przypadku korb bez osi zintegrowanej. Najlepsza obecnie bo klasy Deore to FC-M521 ewentualnie M522 http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m522-42-32-24-dyna-sys-i5276760775.html Co do samych korb XT to w przypadku używki nie masz pojęcia w jakim stanie jest wkład suportu. Jest to o tyle ryzyko, że jak jest oryginalny Shimano i coś będzie nie tak to zostanie Ci kupno nowego. Dlatego jak już to brać nową. W przypadku innych korb typu HT2 dostajesz ciut większą wagę i inny rodzaj materiału użytego do wyklepania blatów. Oczywiście nie wszystkich 3-ech. Do tego niestety gorzej uszczelnione łożyska wkładów suportu. Jeśli sporo jeżdzisz w deszczu, błocie, zimą i nie specjalnie przykładasz się do dbania o sprzęt to poważne rozważ mocowanie octalink.
Mod Team Puklus Napisano 1 Maja 2015 Mod Team Napisano 1 Maja 2015 Jeżeli to nowa m760 na oryginalnych blatach to bierz. Bedzie lepsza od 770, w sensie trwałości.
project44 Napisano 4 Maja 2015 Autor Napisano 4 Maja 2015 Dzięki za odpowiedzi. Chciałem coś co będzie w miarę wytrzymałe i ogólnie mówiąc dobre, można by powiedzieć dobry stosunek cena/jakość. Kolega OdiLV4 wspomniał o M590, przewijała mi się ta pozycja ale nie za bardzo zwracałem na nią uwagę ale może jednak to był błąd skoro niema wielkiej różnicy (którą ja bym odczuł) poza ceną, między nią a M770. Zależy mi na tym bym sam mógł wymień łożyska w suporcie i blaty w korbie, myślę że to lepsza opcja niż wymień całą korbę bądź suport tak więc jak się nie mylę to zostaje mi tylko zintegrowana. Odnośnie jazdy, w zimie tak w deszcz i błocie zdarza się. O sprzęt dbam, ale mimo to właśnie dlatego (śnieg, deszcz, błoto) myślę że możliwość wymiany łożysk będzie dużym plusem.
beskid Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Żeby wymienić łożyska to i tak trzeba kupić nowy wkład jak padnie oryginalny Shimano. To można zrobić nawet w Alivio na osi zintegrowanej. Zniszczenia aż 3 wkładów pod wielowpust do chyba jednej korby nie komentuję bo to fenomenalne osiągnięcie
project44 Napisano 4 Maja 2015 Autor Napisano 4 Maja 2015 To może inaczej, co byś mi zaproponował (jakie rozwiązanie, może jakiś konkretny model) tylko prosił bym poprzeć argumentami to łatwiej mi będzie wiedzę przyswoić
OdiLV4 Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 nie komentuję bo to fenomenalne osiągnięcie trochę się źle wyraziłem obecnie mam trzeci - o tak... I czy fenomenalne? Pierwszy przez głupotę i złe założenie podkładek przez co wypchnąłem łożyska i co jakiś czas wyskakiwało. Drugi po bardzo mocnym uderzeniu w kamień jednym z ramion, czyli też można podpiąć pod głupotę, a bardziej nieuważną jazdę. @@project44, jeżeli chodzi o mnie to: jazda w nocy i w dzień po szosie i lesie; w 4 pory roku - śnieg do połowy koła i mróz 15°C też; deszcz a zarazem błoto też nie raz spotkało, a czasem nawet mały strumień... czyli tak naprawdę wszystko to do czego rower jest stworzony... Jeżeli chodzi o wymianę łożysk w suporcie to tu już jest problem, czasami uda się dobrać coś co PRAWIE pasuje. Dlatego co już opisałem wcześniej mój wybór padł na M590.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.