Skocz do zawartości

[przednia przerzutka]wydaje się niemożliwa do wyregulowania po wymianie korby

Bogutinni

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemanko,

dziś zabrałem się za wymianę całego napędu w moim rowerze i mam problem z wyregulowaniem przedniej przerzutki. Po wymianie korby (alivio 42-32-22) przerzutka przednia wydaje się nie do wyregulowania, suport nie ruszany, korba dobrze dokręcona. Wydaję się w ogóle nie możliwe wrzucenie 3 biegu z przodu, nawet jak tak mocno ciągnę za linkę. Próbowałem już regulować napięcie linki, śrubkami HL, zmieniałem położenie przerzutki na ramie... Pewnie jest to kwestia mojego małego doświadczenia i niewiedzy, także liczę na Waszą szybką pomoc! :)

Napisano

Łańcuch jest nowy, czy stary, używany. Dużo, bardzo dużo, ekstremalnie dużo kilometrów miałeś nakręcone na tej poprzedniej korbie? Może łańcuch się sparował ze starą i zwyczajnie nie chce zaskoczyć na nową.

Napisano

Do każdego modelu korby dedykowany jest suport o określonej długości. Możliwe, że nowa korba nie pasuje do starego suportu i stąd problemy z regulacją przerzutki.

Napisano

Wydaję się w ogóle nie możliwe wrzucenie 3 biegu z przodu, nawet jak tak mocno ciągnę za linkę. 

czy zmieniałeś położenie linki, tzn, czy odkręcałeś linkę całkowicie od przerzutki ?

Jeżeli tak, to sprawdź czy z dobrej strony ją przykręciłeś .

Napisano

Linka z dobrej strony przykręcona, liczba rzędów w kasecie taka sama.

Do każdego modelu korby dedykowany jest suport o określonej długości. Możliwe, że nowa korba nie pasuje do starego suportu i stąd problemy z regulacją przerzutki.

O to się teraz martwię.. W prawdzie dostałem w komplecie suport do tej korby, podobno idealny do niej. Teraz nie wiem czy ściągać to jeszcze raz żeby suport zmienić i sprawdzić. To dobry pomysł?

Napisano

No długo to nie powinno potrwać jak masz klucze na wierzchu. Warto moim zdaniem to sprawdzić bo może się okazać że to wina suportu. 

Napisano

suport z którym przerzutka nie dała się wyregulować okazał się być ewidentnie za długi. Założyłem dedykowany pod tą korbę i śmiga :) Dzięki za pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...