Bogutinni Napisano 29 Kwietnia 2015 Napisano 29 Kwietnia 2015 Siemanko, dziś zabrałem się za wymianę całego napędu w moim rowerze i mam problem z wyregulowaniem przedniej przerzutki. Po wymianie korby (alivio 42-32-22) przerzutka przednia wydaje się nie do wyregulowania, suport nie ruszany, korba dobrze dokręcona. Wydaję się w ogóle nie możliwe wrzucenie 3 biegu z przodu, nawet jak tak mocno ciągnę za linkę. Próbowałem już regulować napięcie linki, śrubkami HL, zmieniałem położenie przerzutki na ramie... Pewnie jest to kwestia mojego małego doświadczenia i niewiedzy, także liczę na Waszą szybką pomoc!
Ychu Napisano 29 Kwietnia 2015 Napisano 29 Kwietnia 2015 Prawdopodobnie przerzutka nie obsłuży takiego blatu. Jakie miała stara korba i co to za przerzutka?
sender Napisano 29 Kwietnia 2015 Napisano 29 Kwietnia 2015 Łańcuch jest nowy, czy stary, używany. Dużo, bardzo dużo, ekstremalnie dużo kilometrów miałeś nakręcone na tej poprzedniej korbie? Może łańcuch się sparował ze starą i zwyczajnie nie chce zaskoczyć na nową.
Bogutinni Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Napisano 29 Kwietnia 2015 Liczba zębów poszczególnych zębatek taka sama jak w poprzedniej korbie. Łańcuch jest nowy. Przerzutka Shimano m191.
martinw Napisano 29 Kwietnia 2015 Napisano 29 Kwietnia 2015 Do każdego modelu korby dedykowany jest suport o określonej długości. Możliwe, że nowa korba nie pasuje do starego suportu i stąd problemy z regulacją przerzutki.
kemot1974 Napisano 29 Kwietnia 2015 Napisano 29 Kwietnia 2015 Wydaję się w ogóle nie możliwe wrzucenie 3 biegu z przodu, nawet jak tak mocno ciągnę za linkę. czy zmieniałeś położenie linki, tzn, czy odkręcałeś linkę całkowicie od przerzutki ? Jeżeli tak, to sprawdź czy z dobrej strony ją przykręciłeś .
Bogutinni Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Napisano 29 Kwietnia 2015 Linka z dobrej strony przykręcona, liczba rzędów w kasecie taka sama. Do każdego modelu korby dedykowany jest suport o określonej długości. Możliwe, że nowa korba nie pasuje do starego suportu i stąd problemy z regulacją przerzutki. O to się teraz martwię.. W prawdzie dostałem w komplecie suport do tej korby, podobno idealny do niej. Teraz nie wiem czy ściągać to jeszcze raz żeby suport zmienić i sprawdzić. To dobry pomysł?
Ychu Napisano 29 Kwietnia 2015 Napisano 29 Kwietnia 2015 No długo to nie powinno potrwać jak masz klucze na wierzchu. Warto moim zdaniem to sprawdzić bo może się okazać że to wina suportu.
Bogutinni Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Napisano 29 Kwietnia 2015 suport z którym przerzutka nie dała się wyregulować okazał się być ewidentnie za długi. Założyłem dedykowany pod tą korbę i śmiga Dzięki za pomoc!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.