Pawlos88 Napisano 16 Kwietnia 2015 Napisano 16 Kwietnia 2015 Witam, Nurtuje mnie pytanie związane z moją korbą SLX M670. Nakrętkę od lewego ramienia, mam wkręcona relatywnie delikatnie, do pierwszego oporu, wygląda to tak: http://www.tinypic.pl/t4ix8vqs61us http://www.tinypic.pl/z4r6nyz33xa2 http://www.tinypic.pl/8cxv4vrw3f85 Nie powinna być głębiej schowana? Wkręcenie dalej oznacza wkręcanie na siłę, więc odpada. Tak ma być, czy coś jest nie tak?
Centek Napisano 16 Kwietnia 2015 Napisano 16 Kwietnia 2015 Jest OK. Ta śruba służy do ustawienia naprężenia na łożyskach. W momencie kiedy dwie śruby imbusowe w ramieniu są dokręcone nie ma znaczenia z jaką siłą dokręcisz tą śrubę (dokręć lekko ale tak aby nie zgubić). Jeśli poluzowałeś śruby lewego ramienia i pytasz jak mocno to dokręcić to odpowiedź brzmi "z czuciem". Nie powinno to być skręcone na siłę, nie może być też zbyt luźne. Specjalny klucz do tej nakrętki obsługuje się rękoma. Potem tylko równomiernie dokręcić 2 imbusy (na przemian) i gotowe.
Mod Team michuuu Napisano 16 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 16 Kwietnia 2015 Ta śruba służy do ustawienia naprężenia na łożyskach Raczej do skasowania luzu pomiędzy łożyskami. O "ustawieniu naprężenia na łożyskach" można ewentualnie mówić przy łożyskach skośnych.
Kekacz Napisano 16 Kwietnia 2015 Napisano 16 Kwietnia 2015 Naprężenie na łożyskach? Ciekawa teoria. Plastikowa nakrętka służy tylko do skasowania luzów przy zakładaniu lewego ramienia korby. Wkręca się ją dokładnie tyle aby luzów nie było, nie więcej. A na jaką głębokość wchodzi nie ma znaczenia.
Pawlos88 Napisano 16 Kwietnia 2015 Autor Napisano 16 Kwietnia 2015 Nakrętkę dokręciłem tym plastikowym kluczem Shimano, z umiarem, ręką, bo wiem że to trzeba delikatnie. Śruby imbusowe na przemian, dociągnięte dynamometrycznym zgodnie z zaleceniami. Po prostu, zastanawiało mnie czy aby na pewno jest dobrze, bo jakoś tak z lekka dziwnie to dla mnie wyglądało, chociaż nie bardzo widziałem opcje co mogłem zrobić źle przy montażu.
Kekacz Napisano 16 Kwietnia 2015 Napisano 16 Kwietnia 2015 Chyba dość duża grupa ludzi, przechodząca z kwadratów i octalinków na HTII, ma to dziwne uczucie, że coś jest nie tak przy montażu. Bo jak to? Ramię w starszych konstrukcjach zawsze miało dystans od misek a tu ma się opierać o jakiś plastik i jeszcze trzeba dociskać? Przynajmniej ja tak miałem
Roonin Napisano 16 Kwietnia 2015 Napisano 16 Kwietnia 2015 dokręć lekko ale tak aby nie zgubić Nie zgubi bo jak dokręci śruby ramienia korby to ściśnie. Nakrętkę Nie żebym się czepiał ale to śruba jednak jest. Jest wkręcana w gwint a nie nakręcana na gwint. Po prostu przy prawidłowym nazewnictwie łatwiej się połapać o co chodzi. Dokręcasz z czuciem do pierwszego oporu.
Pawlos88 Napisano 16 Kwietnia 2015 Autor Napisano 16 Kwietnia 2015 Nie żebym się czepiał ale to śruba jednak jest. Jest wkręcana w gwint a nie nakręcana na gwint. Po prostu przy prawidłowym nazewnictwie łatwiej się połapać o co chodzi. W sumie słuszna uwaga, mój błąd, dzięki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.