walek809 Napisano 14 Kwietnia 2015 Napisano 14 Kwietnia 2015 Witam rozglądam się za jakąś dobra korba ma kwadrat chciałem zakupic cos porządnego. Ktoś miał do czynienia z sunrace? Mało albo wcale w Google jest na temat. Dzis widziałem ja w sklepie i dość porządnie wykonana i alu twardsze na duży blacie. Ciekaw jestem waszej opini http://allegro.pl/mechanizm-korbowy-sunrace-44-32-22t-korby-shimano-i5206293681.html
seraph Napisano 14 Kwietnia 2015 Napisano 14 Kwietnia 2015 O jeżu Przecież za te pieniądze można mieć nową korbę Alivio octalink z suportem i kluczami... FC-M430 waży w okolicach 900 gram ze stalowymi blatami. Przejdź na octalink, a nie pożałujesz - inwestowanie takiej kasy w kwadrat nie ma najmniejszego sensu.
walek809 Napisano 15 Kwietnia 2015 Autor Napisano 15 Kwietnia 2015 Może i masz racje mógłby dołożyć i zmienić na hollowtrch ale śmigam dopiero drugi sezon kwadrat puki co styknie, zaopatrzyłem sie tez w klucze serwisowe pod to. Jedyne z czego nie jestem zadowolony to właśnie z korby myślałem tez nad shimano alivio można wyrwać do 150 ale ta mi wpadła w oko dlatego zapytałem bardzie doświadczonych
seraph Napisano 15 Kwietnia 2015 Napisano 15 Kwietnia 2015 Słowem nie wspomniałem o HTII - sam nie używam i bym nie polecał. Wymieniając korbę i tak na 80% będziesz musiał wymienić suport, bo ciężko wstrzelić się z długością osi. Do octalinku są dokładnie te same klucze co do kwadratu, a różnica w pracy (a raczej jej braku) znaczna... Spójrz na korbę FC-M430 i suport BB-ES25 do niej. Ostatecznie możesz wziąć taniej Acere FC-M391 też na octalink.
walek809 Napisano 15 Kwietnia 2015 Autor Napisano 15 Kwietnia 2015 Czy faktycznie jest taka różnica w jeździe miedzy kwadratem a octalinkiem? Gdzies wyczytalem ze tu akurat nie ma dlatego chce zostać przy kwadracie ale zmienić na dobra korbę z której będę zadowolony. Dodam ze chce tez pomalować blaty w kolor wiec tez biorę pod uwagę to by przy malowaniu proszkowym blaty się nie powyginały czasem.
seraph Napisano 15 Kwietnia 2015 Napisano 15 Kwietnia 2015 W jednym rowerze mam kwadrat, a w drugim octalink. Tym pierwszym jeżdżę po szosie i kwadrat mi wystarczy, a drugim w terenie i widzę różnicę, bo jakbym nie deptał łańcuch zawsze mieści się w prowadnicy i nic na boki nie ucieka. Zrobisz jak chcesz, ale nie widzę sensu wymieniania korby na kwadrat na korbę na kwadrat (za takie pieniądze) tym bardziej, że najprawdopodobniej będziesz musiał wymienić suport - chyba, że linia łańcucha jest dla Ciebie mało ważna Octalink jest tak samo żywotny, a na pewno sztywniejszy.... Sugerujesz, że jakiekolwiek zębatki mogłyby się z deformować przy podgrzaniu? Już pomijając fakt, że ten lakier zejdzie po pierwszej przejażdżce i tylko stanie się uszlachetniaczem syfu na łańcuchu. Z Alivio będziesz zadowolony na pewno, a Sunrace ... pojęcia nie mam.
walek809 Napisano 15 Kwietnia 2015 Autor Napisano 15 Kwietnia 2015 Nie sugeruje ale biorę taka opcje pod uwagę . Kolor będzie nałożony tylko na blat bez zębów. Na żeby nie miało by to sensu. Dzięki za rady zastanowię się nad tym octalinkiem
walek809 Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Napisano 19 Kwietnia 2015 Wszytsko ładnie pięknie ale zaczołem zagłębiać się w temat wymiany korby i doczytałem że te korby współpracują z napędem 3x9 i tu problem bo ja mam 8 na tyle więc może nie współpracować tak jak powinno a grupa alivio z tego co szukam to każda już jest pod kasete 9 zostają mi tylko niższe grupy w takim razie bo nie zamierzam zmieniać kompletnego napędu puki co .
modrzew Napisano 19 Kwietnia 2015 Napisano 19 Kwietnia 2015 Nie ma znaczenia jaka to korba i czy ją producent pozycjonuje jako "tylko do 8,9 czy 10 rzędów". Masz na gorze działu przypięty temat o kompatybilności elementów napędu, poczytaj bo warto.
seraph Napisano 19 Kwietnia 2015 Napisano 19 Kwietnia 2015 Dokładnie. Możesz dać nawet korbę 10sp do 6 rzędowego wolnobiegu i czemu niby ma nie działać? Ja używam przedniej przerzutki 10sp z napędem 3x9 i ogarnia aż miło.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.