Skocz do zawartości

[napęd] Stara szosówka Toscana dobór przedniej przerzutki

NooB852

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Zostałem posiadaczem dość wiekowej szosówki Toscana
rama jest niemiecka, koło z przodu to Romet, korba japońska - ogółem miszmasz

Problem jest taki - mam pogięte blaty z przodu dlatego też zdemontowano przerzutkę z przodu, i ślad po niej zaginął

w serwisie powiedzieli mi że mogą spróbować wyprostować te blaty, ale przerzutkę muszę zdobyć sam
co nie jest takie proste bo linka jest poprowadzona dołem w jakiś nietypowy sposób

i tu moja prośba o pomoc w znalezieniu pasującej przerzutki, dodam jeszcze że manetka jest oryginalnie na ramie
aha, korba jest dwu tarczowa 50-40

http://s1279.photobucket.com/user/NooB852/library/rower

Napisano

Daj jakieś porządne zdjęcia tego nietypowego prowadzenia linki (okolic suportu, miejsca gdzie była przerzutka). Bo tak sądząc po ogólnym widoku to potrzebujesz typowej przerzutki z dolnym ciągiem, mocowanej na obejmę. Musisz tylko zmierzyć średnicę rury podsiodłowej (ale nie sztycy siodła!), zapewne masz 28,6 mm.

Napisano

Rura podsiodłowa ma ~28mm (nie mam suwmiarki żeby aż tak dokładnie zmierzyć, zmierzyłem za pomocą klucza francuskiego :P)

Pytałem jednego ze sprzedawców na allegro, zaproponował mi takie przerzutki:

20150415_073135_zpsjfdfpzpw.jpg
20150415_073143_zpsumiyj9zm.jpg

Napisano

Z tych trzech ja bym wybrał Altusa. Sachsa bym nie brał, bo ma plastikowy element pantografu (jako jeden z pierwszych przy współpracy z DuPontem wprowadził plastik do przerzutek). I ten plastik lubi pękać.

Najbliższy memu sercu byłby RX100, ale pojawia się kwestia prowadzenia linki do przerzutek z dolnym ciągiem. Zwykle są dwie metody. Pierwsza, to goła linka leci pod suportem po plastikowym ślizgu. Drugi, to linka leci nad suportem albo po metalowej prowadnicy (tak jak masz do tylnej przerzutki) albo zakręca w górę w pancerzu np:

Ty masz ten ostatni sposób, masz na ramie zamontowany opór pancerza. Drugi koniec pancerza musi wejść w gniazdo w przerzutce. Altus to gniazdo ma, a RX 100 chyba nie (przynajmniej nie widzę na zdjęciu).

Oczywiście, trzeba by było jeszcze sprawdzić pojemność przerzutki, ale chyba powinna pasować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...