Skocz do zawartości

[2000 zł] rower na co dzień + trasy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, korzystając z okazji chciałbym się przywitać, to mój pierwszy post na forum ;) Z racji tego, że ze 3 lata temu ukradli mi rower (składak MTB na ramie Author Vision, Bomber MX Comp Coil, osprzęt Deore), postanowiłem wrócić do rekreacji i zakupić nowy. Miałby to być rower MTB, na codzienne wycieczki rodzinne, a także na trasy kilkadziesiąt kilometrów, zrobionych w dobrym tempie (lubię jeździć szybko). Głównie asfalt, bo jest przeważający w okolicy, ale może zdarzyć się lekki teren w postaci lasu czy jakiś zjazd, korzenie, kamienie itd. Przeszukałem internet, mam już jakieś rozeznanie, byłem też w paru sklepach rowerowych.

Mam 191 cm wzrostu i 95 kg wagi. Budżet ok. 2000 zł, max. 2200 zł. Szukam roweru, który kupię w sklepie (Rzeszów), chciałbym go przymierzyć bo musi być wygodny. Wybór w sumie ogranicza się do tego co jest dostępne w mieście, czyli Unibike, Kellys, Merida, Author, Scott... może coś jeszcze? Wybrałem wstępnie Unibike Fusion 27,5":

http://www.unibike.pl/fusion.php

Czy w tej kwocie mógłbym kupić coś lepszego? Zależy mi na dobrym (jak na ten przedział cenowy) amortyzatorze i dobrych hamulcach hydraulicznych.

P.S

Czy przy moim wzroście nie powiniennem wybrać kół 29"?

Pozdrawiam

Napisano

Mi się ten rower bardzo podoba, osprzęt zrównoważony (bez kombinacji w stylu dobra tylna przerzutka a reszta noname). Co ważne na takim osprzęcie późniejszy serwis i wymiana zużytych części będą tanie.

Co do amortyzatora to obecnie są dwie kategorie: tanie sprężynowe w stylu Suntour XCM/XCR za 200-300zł oraz powietrzne w cenach od 1200-1500zł. Zatem przy budżecie 2tyś zł trudno o duży wybór. Można płacić za najtańszego RockShoxa 500-600zł ale różnicy między Suntourem nie będzie prawie wcale. Kiedyś był bardzo fajny Spinner SW7 w cenie 400zł ale go już nie produkują.

Rozmiar kół nie jest zależny od wzrostu uzytkownika. To nie jest tak, że przy 170cm kupuj 26" a przy 190cm 29".

29 lepiej pokonuje korzenie, dziury, kosztem gorszego przyspieszenia i zwrotności.

Obecnie producenci sprzętu robią wszystko pod 27,5 więc zostałbym przy tym standardzie gdyż nie będziesz miał problemu za kilka lat z dostepnością części.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi, tak właśnie zrobię, pochodzę jeszcze po sklepach i przymierzę parę modeli, kłopot w tym że nie zawsze mają rozłożone rozmiary 20"/ 21" ;) Z drugiej strony jeszcze, mógłbym kupić rower tańszy a podobnie wyposażony, tylko że na kołach 26". Co sądzicie o B'twin 520? Ciężko znaleźć opinie na temat tego roweru.

http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-520-id_8293188.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...