maciekws Napisano 14 Kwietnia 2015 Napisano 14 Kwietnia 2015 Cześć, korzystając z okazji chciałbym się przywitać, to mój pierwszy post na forum Z racji tego, że ze 3 lata temu ukradli mi rower (składak MTB na ramie Author Vision, Bomber MX Comp Coil, osprzęt Deore), postanowiłem wrócić do rekreacji i zakupić nowy. Miałby to być rower MTB, na codzienne wycieczki rodzinne, a także na trasy kilkadziesiąt kilometrów, zrobionych w dobrym tempie (lubię jeździć szybko). Głównie asfalt, bo jest przeważający w okolicy, ale może zdarzyć się lekki teren w postaci lasu czy jakiś zjazd, korzenie, kamienie itd. Przeszukałem internet, mam już jakieś rozeznanie, byłem też w paru sklepach rowerowych. Mam 191 cm wzrostu i 95 kg wagi. Budżet ok. 2000 zł, max. 2200 zł. Szukam roweru, który kupię w sklepie (Rzeszów), chciałbym go przymierzyć bo musi być wygodny. Wybór w sumie ogranicza się do tego co jest dostępne w mieście, czyli Unibike, Kellys, Merida, Author, Scott... może coś jeszcze? Wybrałem wstępnie Unibike Fusion 27,5": http://www.unibike.pl/fusion.php Czy w tej kwocie mógłbym kupić coś lepszego? Zależy mi na dobrym (jak na ten przedział cenowy) amortyzatorze i dobrych hamulcach hydraulicznych. P.S Czy przy moim wzroście nie powiniennem wybrać kół 29"? Pozdrawiam
lucass1984 Napisano 14 Kwietnia 2015 Napisano 14 Kwietnia 2015 Mi się ten rower bardzo podoba, osprzęt zrównoważony (bez kombinacji w stylu dobra tylna przerzutka a reszta noname). Co ważne na takim osprzęcie późniejszy serwis i wymiana zużytych części będą tanie. Co do amortyzatora to obecnie są dwie kategorie: tanie sprężynowe w stylu Suntour XCM/XCR za 200-300zł oraz powietrzne w cenach od 1200-1500zł. Zatem przy budżecie 2tyś zł trudno o duży wybór. Można płacić za najtańszego RockShoxa 500-600zł ale różnicy między Suntourem nie będzie prawie wcale. Kiedyś był bardzo fajny Spinner SW7 w cenie 400zł ale go już nie produkują. Rozmiar kół nie jest zależny od wzrostu uzytkownika. To nie jest tak, że przy 170cm kupuj 26" a przy 190cm 29". 29 lepiej pokonuje korzenie, dziury, kosztem gorszego przyspieszenia i zwrotności. Obecnie producenci sprzętu robią wszystko pod 27,5 więc zostałbym przy tym standardzie gdyż nie będziesz miał problemu za kilka lat z dostepnością części.
mmisiek9612 Napisano 14 Kwietnia 2015 Napisano 14 Kwietnia 2015 w tej cenie to prawie każda marka oferuje to samo więc większej różnicy nie będzie. Kup ten który będzie najwygodniejszy i najbardziej wpadnie Ci w oko. Ewentualnie możesz poszukać tego http://nrowery.pl/2015/mtb-275/gravity-al
maciekws Napisano 14 Kwietnia 2015 Autor Napisano 14 Kwietnia 2015 Dzięki za odpowiedzi, tak właśnie zrobię, pochodzę jeszcze po sklepach i przymierzę parę modeli, kłopot w tym że nie zawsze mają rozłożone rozmiary 20"/ 21" Z drugiej strony jeszcze, mógłbym kupić rower tańszy a podobnie wyposażony, tylko że na kołach 26". Co sądzicie o B'twin 520? Ciężko znaleźć opinie na temat tego roweru. http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-520-id_8293188.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.