Skocz do zawartości

[Max do 3000zł] Talon 29ER lub coś innego.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich na forum. 

Potrzebowałbym porady co do wyboru roweru. Do 2 miesięcy będę na kupnie nowego roweru. Będąc jakiś czas temu w jakiejś sieciówce (po jakieś akcesoria) tytułowy model rzucił mi się w oczy ze względu na jednolity kolor, mat i brak paskudnych naklejek, wizualnie idealnie w moje gusta.
Teraz tylko pytanie czy nadaje się do mojego trybu jazdy?? :)
Obecnie jeżdżę na "nabytym" za zadłużenie Unibike Everest Rec na kołach 26". Rower wiekowy, po lekkim remoncie ale w większości osprzęt jest oryginalny. Niestety piasty, szprychy, kaseta, korba, hamulce (kostki nowe) i parę innych do wymiany więc nie bardzo opłaca się to remontować.

Co do jazdy to obecnie robię około 100 km tygodniowo dojeżdżając do pracy (Kraków) ale za jakiś czas planuję przeprowadzkę w bardziej zielone tereny. Tak więc mój plan jest taki, że kupuję MTB, zakładam węższe opony żeby dało się po mieście w miarę dobrze jeździć a po przeprowadzce zakładam normalne gumy i jest jak znalazł. 
Obecnie mam 95kg+ ale w planie jest zejść do max 80kg, wzrost 175cm. Obecnie jeżdżę na ramie 17" i pomimo tego, że przyzwyczaiłem się do tego to mam wrażenie, że jest lekko za mała.

Tak więc pytanko, czy tytułowy model nada się dla mnie czy szukać czegoś innego??
Z góry dzięki za odpowiedź.

Napisano

Pomysł ze zmianą opon w Twoim przypadku jest całkiem logiczny i chyba rzeczywiście 29er będzie najlepszym wyborem. Rama dla Ciebie 17' będzie najlepsza wg mnie - geometria nowych rowerów tym bardziej na dużym kole znacznie odbiega od Twojego Everesta, więc nie ma porównania...

Co do Talona, to niestety sporo płaci się za markę. 3000 zł to sporo pieniędzy, a Giant oferuję nam ledwie atrapę amortyzacji. Za te pieniądze można mieć rower do naprawdę ambitnej amatorskiej jazdy z solidną amortyzacją np:

http://romet.strefamarek.allegro.pl/rower-mustang-29-1-0-kolekcja-romet-2015.html?p=8560893.11805043.131134939

Kolor myślę, że powinien Ci pasować :thumbsup: Rower ma powietrzny (ciśnieniem się go pod wagę rowerzysty) amortyzator, który prędko luzów nie złapie i przemyślany napęd.

Kupując przez internet oczywiście masz gwarancję producenta uznawaną w każdym punkcie zajmującym się dystrybucją marki.

Napisano

Canyon też fajny :thumbsup:

Osobiście do Alivio nic nie mam. Jest tylko ciężkie, ja mam napęd Alivio 2015 w swoim rowerze i służy mi bardzo dobrze nawet na maratonach. Wg mnie amortyzator jest ważniejszy, potem koła, a reszta to dodatki...

Napisano

Właśnie się też zastanawiałem nad Rometami bo jakoś ostatnio się bardziej pojawiły na rynku (może zawsze były tylko reklamę teraz mają lepszą) bo za dzieciaka tylko na Rometach się jeździło i były dobre a Giant był dla pseudo-sportowców z za małym przyrodzeniem. :)
A tak poważnie to faktycznie prezentuje się lepiej ale nie ukrywam, że stylistyka ramy mi się nie podoba.
Druga opcja stanowczo bardziej mi pasuje wizualnie ale wolałbym coś na miejscu w Krakowie zakupić ze względu na serwis bo podstawowe naprawy sobie sam zrobię (kiedyś mnie to bawiło, teraz niestety czasu brak) ale cięższe to już tylko serwis a z racji tego, że do pracy dojeżdżam codziennie to niestety teraz bez roweru to jak bez nóg. :)

Napisano

Dzięki i z góry przepraszam za wybrzydzanie ale mój budżet bazowo to 2400 zł + jakieś drobne (zależy ile uda mi się odłożyć z wypłaty) więc zaokrągliłem do 3k i niestety na chwilę obecną powyżej tego nie będę w stanie wyjść. Już bardziej by mi pasowała opcja na zasadzie dobra rama (jak wydaje mi się, że ma ten Giant) a osprzęt z czasem wymieniać z tego co uda się odłożyć. W sumie i tak perspektywa wydania 3k na rower mnie przeraża (bo nawet jeszcze czynszu w tym miesiącu nie zapłaciłem) ale mam już dość jeżdżenia na tym Unibike.

Napisano

Twoja kasa i będzie Twój rower tylko poniżej 3K praktycznie w każdym przypadku dostaniesz wideł na stalowej sprężynie i często z dość wątłej grubości lagami. Jest Ghost Tacana 4 za 2800 zł więc zmieścisz się w budżecie.

Lub i znowu Romet tyle, że z ubiegłego roku http://allegro.pl/rower-romet-rambler-29er-r-line-2-0-17-2014-20-i5033429762.html  Za tą kasę z tym osprzętem to bym się sekundy nie zastanawiał.

Napisano

Ghost krótko mówiąc mi się nie podoba ale ten Romet jak najbardziej i ze względu na cenę strawię nawet biały kolor (choć czarny mat tego Gianta to mi się już po nocach śni) bo jeśli faktycznie ten Giant nie jest wart swojej ceny to (a pomimo tego, że się na tym zbytnio nie znam to sam osprzęt wygląda lepiej) wolę coś lepszego a nie ładniejszego.
Tylko teraz pytanie jak z serwisem Rometa, jest w Krakowie serwis czy do producenta/sprzedawcy trzeba odsyłać??
Co do rozmiaru to na stronie Rometa w tabelce mają podane, że do wzrostu 175cm optymalna rama to 19", więc jak szukać konkretnej sztuki to 19" czy jednak 17"??

Edit:

Na drugie pytanie sam sobie mogę odpowiedzieć bo noga krótka (74-75cm po wewnętrznej) więc 17" faktycznie powinna być dobra.

Napisano

W Krakowie akurat o Rometa nie ma się co martwić bo ma dwa spore salony. Jeden na Zakopiańskiej a drugi w Hotelu "Cracovia". Warto się przejść dopytać bo może coś na miejscu jeszcze mają. Przymierzyć choć moim zdaniem 17" nie powinno być za małe.

Co do serwisu to nie ma obowiązku serwisować tam gdzie się kupiło. Sam sobie wybierasz serwis a w razie czego do nich idziesz z reklamacją.

Napisano

No to właśnie o to mi chodziło, koło Cracovii to akurat codziennie przejeżdżam, nawet widziałem tam jakieś skutery ale nie skojarzyłem, że to Romet. W takim razie myślę, że ten Rambler będzie idealną opcją. Jutro zahaczę o ten serwis i może akurat coś będzie. W sumie to dopiero gotówę jakoś za miesiąc/półtora będę miał ale dobrze wiedzieć na czym się stoi. 

W takim razie dzięki wielki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...