Skocz do zawartości

[Łańcuch] Wymiana łańcucha na nowy

klaptoczb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi dla tego zgłaszam się do Was o pomoc. Chciałbym wymienić stary łańcuch (shimano 105 10rz) na nowy (campagnolo veloce 10rz). Do łańcucha dołączany jest kołeczek którym powinienem skuć łańcuch. W starym łańcuchu odkułem odpowiednią ilość ogniw,aby łańcuch miał prawidłową długość i starym kołeczkiem zakułem go. Czy teraz mam zrobić tak samo, czy lepiej abym wykorzystał dołożony do zestawu kołeczek. Jeśli tak to jak mam go później obciąć (jest za długi), czy będę potrzebował do tego specjalistycznych sprzętów?

Dziękuję za odpowiedzi,

Pozdrawiam,

Bartek.

Napisano

Nie lepiej spinką? Wystającą część pinu trzeba odłamać po prostu, ale ja w nowym łańcuchu Campa takiego czegoś nie miałem - jeżdżę ze spinką SRAM i wg mnie to dużo wygodniejsze.

A druga sprawa to jeśli chcesz wymieniać sam łańcuch to musisz być pewien, że kaseta go przyjmie. Tym bardziej Campagnolo, który ponoć jest dość "ciasny".

Napisano

Ok, dzięki.

W takim razie może lepiej kupić inny łańcuch. Posiada przerzutkę shimano 105, a kasetę sram. Lepszy będzie łańcuch shimano (np ultegra) czy jakiś sram? Aktualnie jeżdżę na łańcuchu sh 105 i nie ma żadnych kłopotów. Muszę go jednak wymienić gdyż po 2 zerwaniach jest za krótki.

Dzięki.

Napisano

A jaki przebieg ma kaseta? Jeśli łańcuch pękał to może być tak, że już żadnego nowego nie przyjmie i trzeba pomyśleć o nowej kasecie...

Oczywiście możesz kupić nowy łańcuch i jak nie "pyknie" to rozejrzeć się za kasetą dopiero.

Łańcuchy Campa uchodzą za najlepsze i jak używam mojego C9 to widzę, że chyba nie bez powodu. Jeśli SRAM lub Shimano to najlepiej wysokich grup - Ultegra minimum.

Napisano

Łańcuchy Campa uchodzą za najlepsze i jak używam mojego C9 to widzę, że chyba nie bez powodu.

Taką też informację otrzymałem w jednym serwisie rowerowym i polecali mi do mojego napędu właśnie campagnolo veloce lub record.

Czy jeśli okaże się, że łańcuch nie będzie działął zbyt dobrze z kasetą jest możliwość jej wymiany na campagnolo? Będzie dobrze współpracowała z przerzutkami?

Dzięki.

Napisano

Kasetę możesz wstawić sobie jaką chcesz (oczywiście ilość rzędów i rozpiętość zgodna z używaną przerzutką), nie musi być tej samej marki co łańcuch. Obecna może nie podejść do nawego łańcucha dlatego, że może być już mocno zużyta i dlatego zwykle wymienia się parę kaseta-łańcuch.

Napisano

Wydaje mi się że kaseta nie jest zbyt mocno zużyta. Gdzieś obiło mi się o uszy, że kasety campagnolo nie chcą idealnie pasować pod klamkomanetki shimimano (inny skok przerzutki). Czy to prawda?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...