Skocz do zawartości

[zębatka] przeskakujący łańcuch na 12t

kamikadze2014

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam!

Potrzebuję oceny fachowego oka nt zużycia jednej z zębatek :)

Jestem bliski wymiany samej zębatki 12t ale zanim to zrobię nurtuje mnie czy da się wyłapać wizualne różnice.

Porównując do innych zębatek czy nawet zdjęć nowych choćby z allegro nie widzę różnicy w zużyciu.

Problemem jest przeskakujący łańcuch tylko i wyłącznie na tej zębatce 12t.

Dla porównania obok 11t na której wszystko ładnie chodzi.

Waszym zdaniem zębatka do kosza?

Pozdrawiam

20150409_115305.jpg

Napisano

Lewa jest bardziej zużyta niż prawa - zwróć uwagę na zbocza zębów o które zapiera się łańcuch (po lewej wyraźnie ścięte).

Założę się jednak, że to tylko kwestia czasu aż łańcuch zacznie skakać na większych zębatkach - jest już wyciągnięty po prostu. Nowy łańcuch też się pewnie nie przyjmie... Ja bym podszlifował zęby w 12T okrągłym pilnikiem i zamęczył ten napęd poszukując powoli nowego :bye2:

Napisano

Waszym zdaniem zębatka do kosza?

Moim zdaniem ani lewa ani prawa nie jest zużyta.
Ile przejechałeś km na tym napędzie? To jest napęd od nowości czy coś było już zmieniane?

Opisz dokładnie o co chodzi z tym łańcuchem? Przeskakuje będąc na zębatce czy podczas zmiany biegów?

Sprawdzałeś czy hak dokręcony i przerzutka prosta?
Regulowałeś naciąg linki?
Sprawdź czy łańcuch przeskakuje na te zębatce tylko w jednym miejscu ogniwa czy obojętnie gdzie? Czy w jednym miejscu kasety czy na obojętnie jakim ząbku tej koronki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...