Goroo Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam, Tydzień temu kupiłem nowy rower, przejechałem na nim 120km. W rowerze zamontowany jest suport Shimano BB-UN26 i niestety zaczęło się w nim takie "cykanie". Czytałem na forum że ten suport to lekko mówiąc tandeta, ale żeby się komuś zaczeły cuda po takim przebiegu to jeszcze nie widziałem. Podejżewam że powodem jest to że ważę ponad 90 kg i to że jeździłem głównie w słabych warunkach - albo deszcz, śnieg w mieście albo błoto w lesie i sporo podjazdów. Tak czy inaczej zastanawiam się co teraz zrobić. Czy olać sprawę jeździć aż się rozleci, a pożniej kupić kolejny suport na kwadrat za jakieś 30 zł i powtórka? Czy może zmienić system na coś lepszego, tylko na co? Octalink, Zintegrowany? Oczywiście licze się z tym że będzie to wymagało wymiany korby która jest prawie nowa, ale jest to Shimano FC-M171 wiec też nie jakieś cudo, a mogę przełożyć to do roweru mojej dziewczyny gdzie właściwie nawet by się przydało. Co byście zrobili w takiej sytuacji? Może dodam: rower to Winora Yacuma 2015
BikerLight Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Potencjalne problemy są dwa: 1. Pedały wkręcone bez użycia smaru. 2. Za słabo przykręcone ramiona korby do suportu, choć tu raczej by skrzypiało a ni cykało... Bonus - mogą też cykać końcówki sznurówek uderzających o ramię korby, jarzmo sztycy, sztyca w ramie...
Goroo Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Napisano 7 Kwietnia 2015 Obijanie sznurówek raczej nie wchodzi w gre z powodu butów w kórych jeżdżę. Wkręcenie pedałów bez samru też mągę wykluczyć bo sam je wkrecałem. Muszę sprawdzić dokręcenie ramion korby bo to było robione przez sklep i może tutaj jest problem. Co do jażma szycy czy w ogóle szycy w ramie to tam wygląda wszystko na sztywne i wydaje mi się że to nie to. Dzwiek to takie pojedyńcze cykniecie przy kazdym obrocie. Jak podczas jazdy przestaje kręcić to nie występuje.
Mod Team michuuu Napisano 7 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2015 Zasadnicze pytanie czy to korba i okolice skrzypią. Sprawdź mocowanie tylnego koła, oczyść, dokręć. Może być jeszcze sztyca siodła ale to już chyba za daleko.
Mod Team Pixon Napisano 7 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2015 Stawiam na ten suport. On jest rzeczywiście kiepskiej jakości. U mnie też bardzo szybko te suporty padały.
Goroo Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Napisano 7 Kwietnia 2015 Posprawdzałem dokładnie i już mam prawie pewność że to ten wspaniały suport. Do tego zauwazylem ze cykanie nasila ze przy wiekszym obciazeniu np. podczas przyspieszania czy na podjazdach kiedy staje na pedałach i naciskam całym swoim ciężarem z dużą siłą. Więc wracam do pytania: wymieniać na jakiś inny system który bedzie bardziej wytrzymały? wymienić to na inny suport na kwadrat (może jakiś polecacie)? czy może zostawić i zajechać do końca i wtedy się zastanawiać?
Andrewwojownik Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 U siebie walczyłem długi czas z tym, winnym okazał się koszyk na bidon, który właśnie tak skrzeczał...
Goroo Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Napisano 7 Kwietnia 2015 Ja nie mam jak na razie na rowarze założone nic poza licznikiem wiec to raczej nie koszyk Dzwiek dochodzi ewidentnie gdzies z okolic korby.
BikerLight Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Przeczytałem jeszcze raz zarówno nazwę tematu jak i pierwszy post i mam do AT pytanie - czy skrzypi czy cyka bo to jednak dwa zupełnie różne dźwięki? Jeśli skrzypi i dzieje się tak podczas przenoszenia mocy to zasadniczo są to luźne ramiona korby i suport, tutaj być może przedwcześnie skasowany. Cykać może sporo rzeczy, a rama przenosi dźwięki tak że słychać je z okolic suportu.
Gość Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Proponuję sprawdzić dokręcenie suportu. Dokładnie. Z obu stron zaczynając od prawej strony.
Jazda_w_2_stylach Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Miałem podobnie, tylko że w innym supporcie. Problemem był za słabo skręcony napęd (rower przyszedł w częściach, bo kupowałem nowy), po powrocie do domu, poluzowalem śrubki i dokreciłem je kluczem z przedłóżką, ale z wyczuciem, żeby nie pękło, pomogło na... kilka dni. Za 5-tym razem znajomy polecił mi klej do gwintów i od kilku miesięcy nic nie stuka i nie trzeszczy
Herman88 Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Tak jak koledzy mówią - zanim zaczniesz coś wymieniać sprawdź czy wszystko jest dokręcone. Ewentualnie odkręć, wyczyść, nasmaruj, skręć. U mnie kiedyś tak "cykał" za słabo dokręcony pedał. A wspomniany suport kręcił się chyba z 15kkm i nic się nie działo.
Goroo Napisano 10 Kwietnia 2015 Autor Napisano 10 Kwietnia 2015 Problem rozwiązany. Po tym jak sprawidziłem dokręcenie korby i samego suportu nie było żadnego efektu. Już myślałem że naprawde suport do wymiany bo to z niego dochodzi ten dziwny dzwięk. Problem rozwiązał się po tym jak wymieniłem... pedały. Okazało się że odgłosy dochodziły z wnętrza jednego z nich. Były to plastiki firmy VP. Po wymianie na Author APD-427 jest już cicho. W tych VP kiedy pokreciłem je w rękach to czuć w jednym jakiś dziwny opór w pewnym momencie, łożysko nie chodzi tak płynnie jak w tych nowych. Dzięki wszystkim za pomoc, mam nadzieje że temat przyda się komuś w przyszłości
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.