madziu Napisano 4 Kwietnia 2015 Napisano 4 Kwietnia 2015 Cześć, Czy ktoś z Was słyszał coś o takim rowerze? Mogę go kupić za 7000 (nie w secesji) nowego. Tyle, że: 1) nie wiem czy nie wolę iść w coś o większym skoku 2) nie wiem czy ten rower jest coś wart - nie mogę nic o nim znaleźć . Pomóżcie http://secesja.pl/do/item/EBS-AMR-Lector-29-2014/EBSAMRLector29
beskid Napisano 4 Kwietnia 2015 Napisano 4 Kwietnia 2015 A to czemu miał by nie być wart?? Co do skoku to jest to 29er ale sam wiesz lepiej co na nim masz zamiar robić.
madziu Napisano 4 Kwietnia 2015 Autor Napisano 4 Kwietnia 2015 Wiem co chcę robić, ale nie mam pewności, że wiem czym . Jeździłem parę lat przełajem w okolicy mej wiochy, a teraz chciałbym wjechać głębiej w las. Wioska jest na Spiszu, więc blisko Pieniny a w bezpośrednim sąsiedztwie Gorce. Na jakieś bardzo szybkie zjazdy w trudniejszym terenie brak mi techniki i odwagi, ale znając okoliczne lasy z wycieczek biegowych wciąż łamie się, czy jednak nie byłoby sensowniej pójść na przykład w oklepanego trance'a...
beskid Napisano 4 Kwietnia 2015 Napisano 4 Kwietnia 2015 Technikę się zdobywa a odwaga też z czasem przychodzi. Poza tym nie trzeba sporo szukać nawet na Spiszu aby dojść do wniosku, że 110mm to lipa i tyle. Do tego blisko 70* kąt główki ramy.
beskid Napisano 4 Kwietnia 2015 Napisano 4 Kwietnia 2015 Tak. Okolice 140mm skoku z kątem 67* i to jest to. Z Ghosta już konkretnie wyposażony jest Kato FS 7. Trance 2 jak najbardziej tym bardziej, że powinien być w Krk do oglądnięcia. Albo w ciemno ale bez negatywnych skojarzeń Canyona Spectrala AL 6.0. Bardzo fajnie poskładany i jest już Reverb.
madziu Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Napisano 7 Kwietnia 2015 Hmmm, Beskid widzę, że jesteś z Krakowa, więc będziesz w stanie mi odpowiedzieć na moje pytanie . Czy na trasy o stopniu trudności typu Las Wolski taka konstrukcja jak trance czy spectral nie jest przerostem formy nad treścią? Żeby nie było znam trochę ten lasek i miejsca, które uważam za absolutnie nieprzejezdne Czy 3 cm różnica w stack pomiędzy nimi da znaczącą różnicę w komforcie jazdy? Canyon jest też ciut dłuższy... Poczytałem trochę o trance i wydaje się to dość "przyszłościowa" konstrukcja, jeśli chodzi o ewentualne modyfikacje. Jak to wygląda w Canyonie? O nim jest zdecydowanie mniej. Znasz może "politykę cenową" Canyona? Widziałem, że Gianta znasz Na Trance 2 dostałem na dzień dobry spory jak mi się wydaje upust...
Galvatron Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 W największym skrócie: Ghost to typowy rower XC (ok. 100-120mm, kąt sterówki ok. 69-71*), czyli sprzęt nastawiony na efektywne pedałowanie, kosztem stabilności na zjazdach. Z kolei Trance to typowy trail (ok. 120-160mm, kąt sterówki 68-66*), czyli sprzęt stojący gdzieś pomiędzy rowerem XC i zjazdowym. Będzie się na nim mniej efektywnie pedałowało, ale za to pewniej i bezpieczniej jechało w dół. Tutaj sam musisz zdecydować, jaki jest Twój styl jazdy.
madziu Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Napisano 7 Kwietnia 2015 Teraz już się łamię między spectralem AL 6.0 a Trancem 2... i porównywałem geometrie tych dwóch. Sorki za zamieszanie wiem, że temat przestał pasować...
beskid Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Może się ktoś obruszy ale Lasek Wolski to przynajmniej dla mnie nie jest porównanie do niczego a już na pewno do Pienin czy Gorców. Jeżdzi tam sporo ludzi nawet na 160mm, dwupółkach ale to wynik tego, że mają blisko a na wypad w góry czasu bardzo mało. Jak to ma tak u ciebie wyglądać to bierzesz na ten przykład Anthema SX 120mm i już. Tyle, że wspominałeś o wcześniejszych miejscach a to już zupełnie inna bajka. Nie trzeba zapitalać z Palenicy czy na trasach zjazdowych w Bachledovej na Spiszu by mieć banana na gębie przy skoku 140mm. To nie jest też tak, że jak kupisz fulla to cały czas będziesz się bał i stał w miejscu. W teren trzeba się "wjechać" jak ja to mówię poprzez regularne wypady szkolić technikę. W Krk się nic poza podstawami nie nauczysz. Strata czasu i kasy. Odpowiednikiem Trance w Canyonie jest Spectral AL. To bardzo bliżniacze konstrukcje więc minimetrami bym głowy sobie nie zawracał. Modyfikacje ale czego?? Spectal już 6.0 ma wszystko czego potrzebujesz. Gianta w pewnym miejscu w Krk mogą Ci zmodernizować jak będziesz chciał. Rabat spory przynajmniej w styczniu był. W katalogu zmieścisz się bez trudu z Reverbem. Potencjalnie za różnicę w cenie możesz podmienić manetki na XT i hydraulikę na SLX'a i masz sprzęt "per fekt". Canyon bardzo dobry i chwalony. Ja jednak wolę "kontakt bezpośredni" z przynajmniej przymiarką i pomacaniem tego i owego. Jak kto lubi.
Galvatron Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Ważne: Zeszłoroczny Trance ma nietypową rurę sterową (OverDrive 2), więc raczej go nie bierz.
madziu Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Napisano 7 Kwietnia 2015 @Beskid Nie no w Wolskim znam ze 2 miejsca, po których boję się nawet poprawnie zbiegać, a w tym póki co jestem lepszy niż w zjeżdżaniu. Rower będzie użytkowany w wymienionych powyżej górach - tam spedzam znakomitą większość wolnego czasu. Na razie zaczynam zaczynać wdrażać się w temat rowerów gorskich (do tej pory jezdziłem przełajem i mieszczuchem ), ale Wolski jest niezłym miejscem do potrenowania biegania po górach, choć nie są to góry. Nie jest tak też trochę z rowerem? @Galvatron W grę wchodzi model 2015, dzięki za czujność i radę.
beskid Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Nie ma się co wdrażać tylko jak są fundusze to trzeba coś kupić. Tym bardziej, że Trance się zaraz może skończyć jak Reign i zostanie Ci zapisanie się na listę przyszłoroczną. Lubisz Wolski czy Tyniecki i masz blisko to trzeba korzystać. Uczyć się i podszkolić w najlepszym według mnie rejonie jak Beskid Makowski a potem "pełny gaz" w miejscu docelowym.
madziu Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Napisano 7 Kwietnia 2015 Wdrażać czyli chcę kupić w ciągu następnych kilku dni i zacząć jeździć. Nic innego nie mam na myśli Czyli mówisz, że ta różnica w stack niewiele wnosi?
beskid Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Takie jest moje zdanie. Szkoda, że $ podrożał i generalnie nie jest tanio bo w Zakopcu jest Santa Cruz. Bajeczny jak dla mnie http://www.santacruzbicycles.com/en/us/heckler Nie wiem co potencjalnie będzie wyborem ale jeśli na wyposażeniu ma być zwykła sztyca to bez dwóch zdań dokup sobie regulowaną. Coś jak Reverb.
madziu Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Napisano 7 Kwietnia 2015 @Beskid, @Galvatron Decyzja podjęta, kilka godzin temu został zamówiony Giant Trance 27.5 2 + regulowana sztyca Gianta (może nie jest to Reverb, ale też tyle nie kosztuje ). Dłuższe komibnowanie to byłoby już klasyczne bicie piany w moim wykonaniu . Na Santa Cruz mnie nie stać, Canyon kusił, ale jest "nienamacalny". Panowie wielkie dzięki za pomoc!!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.