Gość Napisano 3 Kwietnia 2015 Napisano 3 Kwietnia 2015 Wrzucałem wczroaj link w innym temacie, ale pewnie pozostał nie zauwazony wśód apek do nawigacji. https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.gr.java_conf.MagokoroStudio.checkspoke&hl=pl Zainstalowałem i na próbę zlapałem jeden koniec szprychy w imadło, a drugio obciązyłem hantlem zawieszonym na sznurku. No i niestety pokazało naprężenie kilka tys N Może chodzi o to, że oba końce musza byc zamocowanie sztywno? Przypuszczam, że autor korzystał z tego wzoru http://www.fizykon.org/akustyka/akustyka_czestotliwosc_drgan_struny.htm . Da się tę apke jakoś praktycnie wykorzystać?
Gość Napisano 4 Kwietnia 2015 Napisano 4 Kwietnia 2015 Sprawdziłem wczoraj w rowerze. W tylnym kole wyszły mi wyniki od 25 do 100 N. Jest to możliwe? Koło centrowane na oko przy pomocy klocków hamulcowych, bicie minimalne, sprawdzałem tylko palcem czy któraś szprycha nie jest za luźna a przy dokręcaniu nypli czy nie trzeszczą co zapowiada zerwanie gwintu. Jakoś tak jeżdżę nawet po terenie i jest dobrze
BikerLight Napisano 5 Kwietnia 2015 Napisano 5 Kwietnia 2015 Sprawdziłem wczoraj w rowerze. W tylnym kole wyszły mi wyniki od 25 do 100 N Bawiłem się kiedyś tą lub podobną apką i do tego się ona nadaje - do zabawy. Nie ma żadnego praktycznego zastosowania
Tofi Napisano 5 Kwietnia 2015 Napisano 5 Kwietnia 2015 W tylnym kole wyszły mi wyniki od 25 do 100 N. Jest to możliwe? Kiedyś centrowałem bez tensometru, po czym zmierzyłem koło. Idealnie wycentrowane a miałem szpry od mocno przegiętych a ż po dwie luźne na tyle, że jedna z nich aż latała, a koło wycentrowane z dokładnością do kilku tysięcznych mm. Co do dźwięku, to wszystko jest prawidłowo do momentu kiedy jest tylko jedna szprycha a nie rezonans. Szprychy się krzyżują zatem drga cała szprycha szprycha do krzyżą i od krzyża, a także szprychy z którymi się styka, zatem wypadkowe dźwięki dla tylko dwóch częstotliwości to F1, F2, F1+F2 i F1 - F2 ,- cztery różne częstotliwości a mamy trzy krzyże więc wariacji jest naście dla samych sąsiadujących szprych a dźwięk przenosi się po całym metalu (32 szprychy i obręcz). Mikrofon może zatem wyłapać cokolwiek, ze świstopierdem włącznie i potraktować to jako naprężenie jednej szprychy. Oczywiście sama metoda jest prawidłowa, ale dokładny wynik uzyskuje się przy odpowiedniej metodzie pomiaru (pomiar rezonansu przy wzbudzaniu odpowiednią częstotliwością).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.