soks Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Cześć, Sporo czytałem o GPSowych licznikach do roweru...w zasadzie czytałem od dawna. Cały poprzedni rok używałem smartphona, ale trochę obawiam się o to ze w koncu go rozwale. Do rzeczy: Jaki licznik wybrać? Garmin 500/10, mio 505, Rox 10 (chociaż ta raczej skreślam ze względu na baterię - trzyma ponoć 13h :S). Z pozostałych dwóch - garmin czy mio? Ktoś używał obu? Przeglądam na allegro i o ile nówki są w podobnych cenach, to nie ma żadnego deal brakeera w używkach, który mógłby jakkolwiek przechylić szale. Chciałbym wydać jak najmniej, ale jak będzie trzeba to dołożę. Oczekuje prowadzenia po trasie, jakiś funkcji treningowych - fajnie gdyby był ghost, wytrzymałości. Fajnie gdyby była mapka i opcja ładowania trasy bez specjalistycznego softu - czyli wrzucam do urządzenia i w menu wybieram plik gpx.
soks Napisano 23 Marca 2015 Autor Napisano 23 Marca 2015 nie mogę edytować...chodziło mi o mio 300 oczywiście
pankracy Napisano 23 Marca 2015 Napisano 23 Marca 2015 hej, niedawno zakupilem Rox 10, wiec tylko o niej moge sie wypowiedziec. Z wymienionych przez Ciebie jest chyba najtansza (za zestaw z trzema czujnikami zaplacilem 840 zl). Jest opcja prostej nawigacji strzalkami (ale jeszcze tego nie testowalem), ghosta chyba nie ma. Wgrywanie lub zczytywanie tras tylko za pomoca softu Sigmy. Bateria rzeczywiscie nie trzyma jakos mega dlugo ale i tak prawie codziennie licznik podlaczam do kompa wiec zawsze jest naladowany. Generalnie jestem zadowolony.
soks Napisano 23 Marca 2015 Autor Napisano 23 Marca 2015 a GPS nie wariuje? Czytałem w recenzji , że slad się się obraca ale jest mega czuły i czasem to bardzo irytuje
pankracy Napisano 23 Marca 2015 Napisano 23 Marca 2015 jak wspomnialem, nie uzywalem jeszcze nawigacji a jedynie rejestrowania śladu. Nie zauważyłem żadnych problemów póki co. Też czytałem że nawigowanie na skrzyżowaniach z wieloma odnogami może szwankować, ale ja to przeżyję gdy się zdarzy
soks Napisano 23 Marca 2015 Autor Napisano 23 Marca 2015 dzięki Sigme mógłbym kupić w sklepie na miejscu za 860 z czujnikami. A i jeszcze ile max trans można wgrać? Jedną dwie?
pankracy Napisano 23 Marca 2015 Napisano 23 Marca 2015 Nie wiem ile tras, to chyba zależy od wolnej pamięci. W tej chwili mam w urządzeniu jedną trasę, nie wgraną a przejechaną (wiec byc moze zajmuje wiecej miejsca niz zwyky gpx bo ma dane z innych czujknikow) o dlugosci 100km przy zapisywaniu co 5 sekund i jest zajęte 12% pamięci. Generalnie z takim licznikiem wybrać się w swiat na parę dni bez dostępu do kompa to moze byc słabo.
parmenides Napisano 23 Marca 2015 Napisano 23 Marca 2015 dzięki Sigme mógłbym kupić w sklepie na miejscu za 860 z czujnikami. A i jeszcze ile max trans można wgrać? Jedną dwie? http://www.eazymut.pl/nawigacja-sportowa/121-edge-500-bundle.html Tutaj masz w tej samej cenie garmina edge 500 z czujnikami. Ja bym wybrał edka.
bartek001 Napisano 23 Marca 2015 Napisano 23 Marca 2015 Podepnę sie pod temat a co sadzicie o czymś takim ? http://eu.mio.com/pl_PL/cyclo-505-hc.htm Opcja Garmina podana przez kolegę jest strasznie kusząca. Mozecie cos polecic jeszcze w podobnych pieniądzach jakies inne komputery rowerowe. Podstawa aby miały: Czujnik tetna GPS Kadencję Sprzet bedzie wykorzystywany do Maratonow oraz treningów. Obecnie korzystam z POLAR RCX 3 + GPS ale przyszedł czas na wymianę
cinek1987cinek Napisano 23 Marca 2015 Napisano 23 Marca 2015 http://www.eazymut.pl/nawigacja-sportowa/121-edge-500-bundle.html Tutaj masz w tej samej cenie garmina edge 500 z czujnikami. Ja bym wybrał edka. +1. Polecam 500-tkę.
bartek001 Napisano 23 Marca 2015 Napisano 23 Marca 2015 Kolejne podpowiedzi oraz opinie mile widziane
soks Napisano 23 Marca 2015 Autor Napisano 23 Marca 2015 a czym różni się niebieski garmin od czerwonego?
cinek1987cinek Napisano 23 Marca 2015 Napisano 23 Marca 2015 W zestawie z czerownym jest pasek HR Premium, który możesz sobie prać - odczepiając czujnik. Ponoć lepszy. No i na pewno ładniej wygląda.
bartek001 Napisano 24 Marca 2015 Napisano 24 Marca 2015 A w zwykłym paska nie mozna wyprac ? to jak o niego dbac ? A jakiś komputer rowerowy w podobnym przedziale cenowym lecz z wymienna bateria a nie zintegrowana ?
provid Napisano 24 Marca 2015 Napisano 24 Marca 2015 W zestawie z czerownym jest pasek HR Premium, który możesz sobie prać - odczepiając czujnik. Ponoć lepszy. No i na pewno ładniej wygląda. Niekoniecznie Mam czarną 500-tkę i miałem w komplecie pasek HR To nie ma znaczenia jaki kolor, takie wyposażenie. Są tutaj zwolennicy zarówno Garminów jak i Polara, Sigmy etc. Miałem Sigme i Polara ale jak pożyczyłem od znajomego 500 na tydzień, to mu oddać nie chciałem Teraz od dwóch lat mam Garmina 500 i z pewnością jak będę kupował następnego, to też będzie Garmin
soks Napisano 24 Marca 2015 Autor Napisano 24 Marca 2015 a jak sprawdzają się etrexy? Wiem, że nie dostane tam żadnych zaawansowanych programów treningowych itp. Ale urządzenie wydaje się bardziej uniwersalne. Ktoś testował na 100% i wie który z nich wspiera ANT i czujniki?
lajtspid Napisano 24 Marca 2015 Napisano 24 Marca 2015 Mam Etrex 30. Współpracuje z ANT+ ale masz tylko opcję wskazywania aktualnego tętna, żadnych progów, stref itp rzeczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.