Skocz do zawartości

[siodło] luzy na łączeniu sztycy i siodła

miczar1a

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

cześć,

mam problem z mocowaniem siodła do sztycy:
kupiłem nowy mondraker foxy rr 2013, posiadam 

crank brothers kronolog

oraz 

siodelko sygnowane logiem mondraker.

jakkolwiek próbuje skrecić pozostaje luz miedzy mocnowaniem do sztycy a "rurkami" siodła. pozostaje mały luz boczny, oraz siodelko jezdzi swobodnie - przód/tył. Powiedziałbym, że jest za mała srednica rurek. 

czy powinienem skorzystać z jakis podkładek - nie dostałem do roweru - lub czy producent mógł sie pomylić i dać zle siodlo/ dystrybutor zamienił? 

powinienem reklamować czy mogę sam w prosty sposób rozwiązać problem?
(ewentualnie czy istnieje jakiś specjalny sposób instalacji siodła o którym nie wiem?) 

Napisano

określiłbym to bardziej jako błąd produkcyjny (?) (lub jako nie umiejetność popranego skręcenia choć jak trudne to może być - nie tylko ja próbowałem). Jak skręcam samo mocowanie (to czerwone na zdjęciu na końcu sztycy)

https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAcQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.adventure-journal.com%2F2012%2F03%2Ffresh-goods-crank-brothers-kronolog-seatpost%2F&ei=1dEOVd-1BYfeywPe24DIBQ&bvm=bv.88528373,d.bGQ&psig=AFQjCNEGTYu-qtyYNiyX330x4gSQFZTP2A&ust=1427120976898050

do siodła to trzyma dobrze (dalej śruba dokręca się prawie do końca - z pół obrotu zostaje), gdy skręcam do samej sztycy to równiez pasuję dobrze (zostaje jakieś półtora obrotu śrubą), natomiast gdy skręcam w całość to siodła dobrze nie łapię. 

Macie pomysły jak temu zaradzić? 

przyjdzałem sie dokładniej średnicy - pasuje idealnie do mocowania - tutaj na 99% nie tkwi problem. 

jak dokrecam, gdy zaczynam trafiać na opór to mam wrazenie ze dół sciąga a góra się "rozchodzi" lub od pewnego etapu tylko dół się schodzi a góra zostaje w miejscu - mocnowanie z kształtu H robi się V

ps. jest ktoś z warszawy kto ma takie mocowanie by obejrzeć? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...