Skocz do zawartości

[przerzutka] Pozycja łańcucha podczas wymiany linki.

ajgor11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zamierzam wymienić pękniętą linkę w przedniej przerzutce (Shimano M390). Wiem mniej więcej jak wyregulować przerzutkę, co robić krok po kroku itd. , ale nie znalazłem dokładnej informacji o pozycji łańcucha podczas wymiany linki. Nie wiem na którym blacie z przodu powinien się znajdować, nie wiem na której koronce powinien znajdować się z tyłu. Spotkałem się też z opinią, że przed regulacją śruba baryłkowa powinna być do końca wkręcona w manetce, to prawda?

Pozdrawiam!

Napisano

Ma być na takim blacie aby Ci nie przeszkadzał.

możesz zacząć bez łańcucha i wyreguluj pozycję przerzutki - skrajne jej wychylenia...łańcuch potrzebujesz do wyregulowania środkowego blatu...jeśli taki masz. śruba powinna być wkręcona - bo w większości przypadków linka wymaga dodatkowego naciągnięcia...wszystko zależy jak przykręcisz linkę

edit:

w sumie jak pisałem że bez łańcucha to myślałem o tylnej przerzutce ;)

jak ustawiasz pozycję przerzutki na najmniejszym blacie to z tyłu powinienes miec największą...a jak ustawiasz pozycję przerzutki na najwiekszym blacie to tył ma być na najmniejszej zębatce

Napisano

Zanim założysz linkę sprężyna ściaga wózek przerzutki na najmniejszy blat. Więc na nim musisz mieć łańcuch. Po zlożeniu linki możesz doregulować największy.

Baryłke ustawiam tak na 1/4 wkręconą. Mam regulację zarówno w dół jak i w górę.

Napisano

Ma być na takim blacie aby Ci nie przeszkadzał.

możesz zacząć bez łańcucha i wyreguluj pozycję przerzutki - skrajne jej wychylenia...łańcuch potrzebujesz do wyregulowania środkowego blatu...jeśli taki masz. śruba powinna być wkręcona - bo w większości przypadków linka wymaga dodatkowego naciągnięcia...wszystko zależy jak przykręcisz linkę

edit:

w sumie jak pisałem że bez łańcucha to myślałem o tylnej przerzutce ;)

jak ustawiasz pozycję przerzutki na najmniejszym blacie to z tyłu powinienes miec największą...a jak ustawiasz pozycję przerzutki na najwiekszym blacie to tył ma być na najmniejszej zębatce

Czyli przy wymianie linki na nową ,,biegi,, mam mieć ustawione na: 1 z przodu, z tyłu 9,  czy 1 z przodu, 1 z tyłu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...