weldox Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Witam, Chciałbym kupić nowy rower. Budżet bliżej 1500zł, nieprzekraczalna granica - 2000 zł. Będzie on służył do jazdy po mieście - ścieżki rowerowe i drogi w Krakowie i okolicach. W tym momencie jeżdżę na Rockriderze 340, ale zastanawiam się nad rowerem szosowym. Mam 180 cm wzrostu, około 60 kg wagi, tygodniowo jeśli pogoda pozwoli chciałbym robić około 100-200km, a gdy przyjdzie już forma weekendowe wycieczki 50-100km. Co możecie mi polecić? Czy warto jest inwestować w mój obecny rower? Obecnie jeżdżąc na około 20-30 km trasach moja średnia prędkość to około 20 km/h. Czy rowerem szosowym łatwo będzie poprawić ten wynik? Czy jest duża różnica w "lekkości" jazdy? Jakie są minusy szosy? Zależy mi głównie na tym żeby nowy rower pozwalał na łatwiejszą i szybszą jazdę niż obecny.
Stowner Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Minusem poruszania się na szosie, są wszelkie zjazdy wjazdy na ścieżkach rowerowych, jeżeli poruszasz się tylko po jezdni problem jest trochę mniejszy. Każdym rowerem z oponami stricte asfaltowymi będzie ci łatwiej pojechać szybciej, typowa szosówka jest w tym moim zdaniem bezkonkurencyjna. Jednak do takich rekreacyjnych zastosowań celowałbym w rower trekingowy/crossowy, na pewno bardziej uniwersalny, wygodniejsza pozycja. Przy weekendowych wycieczkach na których ja jadę na szosie a znajomy na trekingowym evado 4.0, trzymamy sprawnie równe tempo w okolicach 30km/h i wyższe.
xchaotic Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Witam, Chciałbym kupić nowy rower. Budżet bliżej 1500zł, nieprzekraczalna granica - 2000 zł. Będzie on służył do jazdy po mieście - ścieżki rowerowe i drogi w Krakowie i okolicach. W tym momencie jeżdżę na Rockriderze 340, ale zastanawiam się nad rowerem szosowym. Mam 180 cm wzrostu, około 60 kg wagi, tygodniowo jeśli pogoda pozwoli chciałbym robić około 100-200km, a gdy przyjdzie już forma weekendowe wycieczki 50-100km. Co możecie mi polecić? Czy warto jest inwestować w mój obecny rower? Obecnie jeżdżąc na około 20-30 km trasach moja średnia prędkość to około 20 km/h. Czy rowerem szosowym łatwo będzie poprawić ten wynik? Czy jest duża różnica w "lekkości" jazdy? Jakie są minusy szosy? Zależy mi głównie na tym żeby nowy rower pozwalał na łatwiejszą i szybszą jazdę niż obecny. A moze cyclocross? Konstrukcja wytrzymalsza niz typowo szosowy, wiec niegrozne mu drobne wyboje itd, a na asfalcie rownie szybki co szosowy, np taki: http://www.forumrowerowe.org/topic/179208-rower-cyclocross-chris-boardman-cx-comp-2014-xl/
weldox Napisano 22 Marca 2015 Autor Napisano 22 Marca 2015 Chyba zdecyduje się na crossa... Co będzie lepsze Merida Crossway 40-D czy Kross Evado 4.0? A może coś innego do 2000 zł?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.