Skocz do zawartości

[korba] Shimano m785 czy m675 do 29er

JKX89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chce wymienić na nowy sezon korbę z 3 blatów na 2. Mój wybór padł na Shimano (ze względu na cenę), na 99% zdecyduje się na 39-26T i teraz pytanie która? XT FC-M785 czy SLX FC-M675?

Czy są między nimi jakieś różnicę prócz wyglądu? Waga jest niemal identyczna M675 ~840 gram vs. M785 ~820 gram. Czy warto dopłacać niemal 200zł do XT?

Napisano

Gdzieś już na forum czytałem tego typu rozkminkę i mówiono że nie, nie opłaca się w tym przypadku dopłacać. Jak nie jesteś onanizatorem sprzętowym to 20g za 200zł to zbędny wydatek :teehee:

Napisano

Najlepiej weź zestawienie 38/24 + kaseta 11-36. 

Ścigam się na maratonach i xc, jeżeli chcesz uniwersalny zestaw, a nie jesteś gościem który przyjeżdża w top 5 na dystanie giga, to będzie najlepsze rozwiązanie. 

Napisano

Jeżdżę głównie po płaskim, od czasu do czasu znajdą się jakieś zmarszczki. Chce raczej 38-26T, w obecnej korbie blat 23T jest zupełnie nie używany, korzystam głównie z środkowego 33T. Kasetę mam 11-32T.

Nie ukrywam, że XT bardziej mi się widzi z wyglądu ale niemal 200zł pewnie zrobi swoje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...