Skocz do zawartości

[napęd]Wyczuwalne chrupanie w wolnobiegu

dziubus666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Nie moge nigdzie znalezc postu dotyczacego mojego problemu wiec zakladam nowy .
Problem moj polega na tym ze przerzutki po regulacji na stojaku serwisowym pracuja prawidłowo (nic nie stuka nic nie puka )

lecz gdy tylko siadam na rower i zaczynam mocniej pedałowac to na 6 zebatce wyczuwam lekkie chrupanie pod noga.
Wszystkie inne przełożenia pracuja prawidłowo a z ta jedna zebatka jest mały problem. 
Sprzet jest zupełnie nowy bo ma moze przejechane max 120 Km.
Prosze o jakies podpowiedzi z sensem a nie w stylu wyslij zdjecie napedu bo moze jest zurzyty.
Z góry serdecznie dziekuje :) 

sprzet to Shimano Acera M360 , wolnobieg shimano mf-tz21

Napisano

Szczerze mówiac watpie ze to kwestia dotarcia ale dziekuje za odp .
A moze powiesz mi jeszcze ile mniej wiecej musi sie dotrzec taka zebatka ??

Napisano

Cała kaseta/wolnobieg powinna pracować płynnie od nowości. Przyjrzyj się jak łańcuch pracuje na tej zębatce na sucho. Być może akurat na tej zębatce łańcuch podskakuje na zębach i przerzutka wymaga skorygowania regulacji. Chyba, że to kwestia zbyt dużego przekosu łańcucha.

Napisano

Zauważ, że na pewno nie przejechałeś tych 120 km na tej jednej zębatce. Myślę, że jak po 500 km normalnej jazdy problem nie ustąpi to możesz tutaj wrócić i pomyślimy.

Z wolnobiegami tak jest, że jako tanie nie są robione jakoś bardzo precyzyjnie i ta akurat zębatka może mieć bardziej chropowate doliny zębów i niesie się po łańcuchu. Łańcuch wygniecie chropowatości to problem powinien ustąpić.

Niby wszystko powinno pracować płynnie od nowości, ale znane są mi przypadki chrobotania nowych napędów na całej kasecie :icon_confused:

Napisano

przekos łańcucha nie wchodzi w gre bo 6 zebatka chrupka a 7 juz nie .
przereguluje to jeszcze raz i dam jej z 2 miesiace na dotarcie noi zobaczymy .
Dzieki za odp ale czekam jeszcze na jakies pomysły

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...