Skocz do zawartości

[Dzwonek] Poszukiwane serce/mechanizm

Tourniquet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! Jest to mój pierwszy post, więc jednocześnie chciałbym się też przywitać :)

Pół roku temu znalazłem na złomowisku kompletną kolarzówkę (patrz: załączniki nr 1; brakowało tylko łańcucha i siodełka), którą kupiłem za 17,25 zł  :icon_cool:

Ponieważ trochę przeleżała na otwartej przestrzeni, wraz z wiosną postanowiłem ją odrestaurować. Rama została wypiaskowana i odmalowana, wszystkie części wypucowane. Teraz czekam na nowe opony, owijkę i pancerze. 

Niestety, zauważyłem pewien brak. Pod "grzybkiem" dzwonka (marka Bridgestone; patrz: załączniki 2-4) brakuje mechanizmu dzwoniącego. Przeszukując Internet natrafiłem na bliźniaczy model (mój ma dziurki wokół "grzybka"):

http://oldtenspeedgallery.com/blog/wp-content/bikes/2011/10/bert-bridgestone-10-speed-03.jpg

Jak wygląda dzwonek od wewnętrznej strony? Tego już nie wiem.

Będę więc dozgonnie zobowiązany mogąc liczyć na Waszą pomoc w doprowadzeniu dzwonka do użyteczności - każda informacja, zdjęcie, namiary, cokolwiek - mile widziane.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Kuba

P.S. Przepraszam, jeżeli napisałem w złym dziale. Dopiero uczę się struktury forum :)

post-183379-0-59552400-1425815502_thumb.jpg

post-183379-0-91203200-1425815504_thumb.jpg

post-183379-0-91268300-1425815506_thumb.jpg

post-183379-0-48085100-1425815510_thumb.jpg

Napisano

W sumie to niekoniecznie. Mogę też pokombinować z zamiennikami. Zanim jednak się zabiorę za tuning, chciałbym zobaczyć chociaż co skrywał oryginał :)

Napisano

Dzięki, IvanMTB! Mam gdzieś podobny od jakiejś... damki  :icon_confused:

Jednak w przypadku mojego dzwonka cały mechanizm opierał się nóżce, która była był zakończona gwintem. Ten z kolei wkręcano prosto w kierownik. 

Nie było żadnego elementu zakrywającego mechanizm. Widać to na tym zdjęciu: 

SAM_0119.JPG

EDIT:

Bardzo możliwe, że to coś takiego:

wp00001-35.jpg?w=584&h=438

Napisano

Baikal, to jest to! Dziękuję!

"Dzyndzel" wygląda na łatwy do wykonania domowymi środkami (no chyba, że gdzieś takie oferują w sprzedaży).

Rezultaty zaprezentuję razem z odrestaurowaną szosą! 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...