Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Pomóżcie mi wybrać lampki na przód i tył

PanRowerek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam B) .

Założyłem nowy temat, gdyż mam zamiar zainwestować trochę w rower, więc przyszedł czas na oświetlenie :) .

Oświetlenie rzecz bardzo ważna jeżeli chodzi o nasze bezpieczeństwo :) .

Nie znam się zbytnio, więc założyłem ten temat.

Więc do rzeczy mam pare wytycznych:

- lampki nie mogą być za drogie (budżet okrojony) -_- ,

- tył tak do max 40-50zł (ma być widoczna dla użytkowników ruchu drogowego),

- przód tak 50-70zł (wiem że za te pieniądze nie ma nie wiadomo czego ale chciałbym żeby w miarę oświetlała mi drogę) ,

- raczej nie będę zamawiał przez internet ze względów że potrzebuję lampki kupić i jeździć, a w razie czego nie chce mi się odsyłać z powrotem paczki w celu reklamacji <_< ,

- wolałbym kupować w stacjonarnym sklepie rowerowym (w celu obejrzenia przed zakupem lampki jak mocno świeci i takie tam :D ),

-miło byłoby jak byście coś polecili z tych dwóch sklepów :

www.alpebike.pl,

www.bikeatelier.pl.

Nie mam dużych wymagań  :)  .

Od dawien dawna jeździłem na lampkach za parę złotych (pokazujących moją pozycję na drodze).

Oświetlenie chciałbym zamknąć w kwocie około 100zł (w porównaniu do lampek poprzednich to i tak duży skok do przodu :D  ).

Prosiłbym o podanie swoich faworytów z tych dwóch sklepów przeze mnie podanych, bądź z innych sklepów (najwyżej pojeżdza po sklepach rowerowych w mojej okolicy i poszukam lampek).

Dzięki za pomoc ;) .

Pozdrawiam B) .

Gość forestowy
Napisano

Na tył MacTronic Walle lub podobna. Na przód w tej kasie nie ma większego znaczenia. Do miasta każda się nada, w teren zapomnij. Idź do sklepu i weź tą która mieści się w budżecie. 

Napisano

Cześć :icon_wink: .

W celu rozwinięcia trochę tematu, postanowiłem dodać kilka moich propozycji, jeśli możecie to prosiłbym o ocene ów lampek podanych przez ze mnie ;) .

(Starałem się te lampki poukładać że cena ich jest rosnąca)

Lampki przednie:

- Lampa KROSS przód Scope 5 LED 2-funkcje czarna

- Lampa KROSS przód Lumi II 0,5W Black

- Lampka przednia Merida 1 W

- Lampa KROSS przód Pure 1W Cree LED 2 funkcje czarna

- Lampa MacTronic Przód FALCON EYE 1W

- Lampa przednia AUTHOR X-Ray 30 lm czarna

- Lampa przednia AUTHOR LUMINA czarna

- Lampa Przednia AUTHOR ZOOM 5 diodowa

- Lampa KROSS przód Spark 0,5W L ED 3-funkcje czarna

- Lampka przednia Merida 0,5 W

- Lampa Przednia AUTHOR X-Guard srebrno-czarna

- Lampa przednia INFINI LUXO 112 new

- Lampa Przednia CATEYE HL-EL135 3 diody

- Lampa KROSS przód Flesh 1W LED 3-funkcje srebrna

- Lampa przednia INFINI LOTUS 310P 1W new

Lampki tylne:

- Lampa Tylna INFINI VISTA 406

- Lampa Tylna KROSS RED STRIKE

- Lampka tylna Cateye TL-LD170R

- Lampa Tylna KROSS RED SPOT

- Lampa Tylna KROSS RED EYE

- Lampka tylna Cateye TL-LD130R

- Lampa Tył CATEYE TL-LD135-R OMNI 3

Jeszcze taki zestawik ( Zestaw Lamp MacTronic FALCON EYE3 LED tył-0,5W LED ) gdyż na stronach internetowych tych dwóch sklepów uprzednio prze ze mnie podanych nie znalazłem tych lampek do kupienia oddzielnie ( proszę o ocenę ich jako zestaw ale i osobno ). 

p.s. lampka tylna nie będzie montowana normalnie na tej rurce pod siodełkiem (chyba nazywa się to sztyca), ale na bagażniku w sposób niestandardowy za pomocą śrubek, blaszek, kątowników i niewiem czego jeszcze :woot: .

p.s. 2. jak zakupiem lampki i uda mi się montaż to opiszę wam to :thumbsup: .

Pozdrawiam :icon_wink: .

Napisano

Szczerze, dobrze zrobisz jak kupić takie tanie za ok 5-8 zł, mocowane do kierownicy na gumkę, ja sam takich używam i dają radę. W zapasie warto wozić taką drugą, na wszelki wypadek. A jeśli chcesz coś mocniejszego, tak by w nocy dobrze oświetlać drogę, to kup coś na diodzie cree, nawet chińczyk za ok 40 zł tu daje radę, choć można zainwestować też w bardziej markowe lampki na takiej diodzie.

Napisano

Cześć :-).

Dzięki :-) za odpowiedź lukas85.

Jednakże myślałem o czymś mocniejszym :-) .

Przód: wiadomo że za te pieniądze nie ma nie wiadomo czego, wiem że nie ma co liczyć w tym przedziale cenowym na jakieś super oświetlenie, a liczę mianowicie na chociaż w miarę dobrze oświetloną drogę przede mną, żebym mógł w porę zauważyć dziurę w nawierzchni i żeby byłem dobrze widoczny dla innych użytkowników ruchu drogowego jadących z przeciwka.

Tył: tutaj liczę że w przedziale przeze mnie podanym, będę już dobrze widoczny dla użytkowników ruchu drogowego jadących za mną.

Pomysł z lampkami silikonowymi nie jest zły, jednak na bagażniku będę chciał zamontować koszyk i wtedy lampka przymocowana pod siodełkiem może być mało widoczna.

Pozdrawiam :-) .

Napisano

Czytając Twoje wymagania to dorzuć do tego przedniego 15zł i zakup sobie coś takiego, bądź jakiegoś ultrafire. Mam z tymi latarkami styczność i uwierz mi - nie będziesz żałował, sprawdzają się w lesie grubo w nocy (24:00-02:00). Na tył tylko i wyłącznie taka, znajdziesz na jej temat wiele sporów że niby oślepia (ale to już inne tematy). Ja sobie chwale i osobiście pochwały słyszałem od innych użytkowników dróg.

Pozdrawiam

Napisano

Zgadzam się z poprzednikiem, o taki typ latarki mi chodziło, z tym, że nawet latarki za ok 40- 50 zł mają moc wystarczającą do solidnego oświetlenia drogi przed nami i np. spokojnej jazdy w nocy w lesie.

Napisano

Siema. :-)

Dzięki wszystkim za wzięcie udziału w tym temacie. :-)

Dzięki OdiLV4 za propozycje przez Ciebie podane (według mnie podane przez Ciebie lampki to bardzo dobre lampki).

Jednakże budżet jest mocno ograniczony, mam do wydania maksymalnie około 100-120zł, a to już dla mnie i tak sporo, bo inwestuję trochę w rower.

Druga ważna kwestia, wolałbym oświetlenie zakupić w sklepie stacjonarnym (wybaczcie ale jestem typem klienta staroświeckiego, muszę wziąć, obejrzeć jak działa, porównać z innymi).

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. :-)

Pozdrawiam. :-)

Napisano

Chcesz zobaczyć jak działa i porównać z innymi? Tu możesz to zrobić... Uwierz nam, w cenie którą właśnie podajesz 100-120zł nie kupisz nic lepszego niż proponowane latarki i walle.

Ale decyzja jak zawsze zostaje dla Ciebie. 

Pozdrawiam

Napisano

Jeżeli oświetlenie ma służyć głównie do zasygnalizowania, że jesteś na drodze, to raczej większy budżet przeznaczył bym na tył. To raczej samochody jadące za nami sa większym zagrożeniem.

Napisano

Siemka. : )

Wielkie dzięki OdiLV4 za link, nawet nie pomyślałem że może być porównywarka lampek rowerowych ze zdjęciami. Jestem pewien że ów link nie tylko mi się przyda.

Jednakże zostanę przy lampkach podanych przeze mnie (powody: budżet (te 100-120zł to niestety takie moje maksimum na przód i tył), nie mam dużych wymagań więc z moich propozycji powinienem być zadowolony).

Pojeżdza i zobacza co mają w sklepach w okolicy i posprawdza jak się sprawóją na żywo.

Właśnie Wally trochę drogawy i tu pomyślałem o jego tańszym zamienniku czyli Kross Red Eye (2 x 0,5W), choć może i by Kross Red Spot (1 x 0,5W) starczył na tył.

Acha ....

.... miałbym do was jeszcze parę pytań ogólnych, w moim przedziale cenowym na jakich diodach (ledach) się skupić i innych rzeczach:

a) zwykłe - czy mogą się równać z diodami 0,5W lub 1W (chodzi mi czy zwykłe diody z lepszej półki są lepsze od tych 0,5W lub 1W z niższej półki) ?

B) 0,5W lub 1W - czy aby nie istnieje ryzyko oślepienia innych użytkowników ruchu drogowego? Gdyż oślepienie trwające nawet sekundę lub dwie może diametralnie zmienić sytuację na drodze. Te diody za to wydaje mi się mogą być nawet widoczne w miarę dobrze podczas mgły.

c) cree - czy w tych tańszych lampkach przednich tak do 70-80zł dają radę, czy aby nie jest to technologia mało efektywna i pobierająca dużo energi z bateryjek?

d) Czy te wszystkie nazwy (technologie) pojawiające się w opisach lampek, to są faktycznie jakies technologie, czy jest to tylko tzw. pic na wodę?

e) jakie zasilanie - AA czy AAA, co lepsze?

f) wartości podawane przez producentów - chodzi mi tu o różne lumeny, luxy, kadele, czas pracy na bateryjkach i inne. Wiem że są naciągane, ale właśnie nie wiem jak bardzo naciągane i w jakim stopniu moga im ufać?

Przepraszam za dużą ilość postów, jak i długość moich postów, ale chcę dokonać dobrego wyboru, w takim budżecie jakim dysponuję, może się to wydać śmieszne ale zwykle jak coś kupuję to na lata.

p.s. Mam nadzieję że temat ten przyda się także innym użytkownikom jednośladów planujących zakupić budżetowe oświetlenie.

p.s.2 Zapomniałem chyba dodać krótki opis o mojej jeździe po ciemku: jeżdzę wtedy po w miarę oświetlonych drogach, ścieżkach rowerowych itp., rzadko jeżdzę wieczorami, no może raz za kiedy (chciałbym że by lampki pokazywały moją pozycję na drodze wieczorem, jednak też żeby choć w miarę oświetlały mi drogę przedemną.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam. : )

Oj z punktu

b. .)

zrobiło mi się

B)

naszczęście to mały błąd.

Sory ale nie mogę edytować posta na telefonie.

Napisano

Siemka. :)

Na razie nic nowego w temacie o oświetleniu, a uświadomiłem sobie mały problemik który nasunął mi się ostatnio (nawet pasuje do pytań z poprzedniego mojego posta).

Czy lampka przednia w formie latarki rowerowej (taka jak w propozycjach przeze mnie podanych), skierowana lekko do dołu tak aby oświetlać drogę przed przednim kołem, czy aby będzie widoczna z przeciwka, jak i z boku? :ermm:

Ech ....

.... tak dużo pytań, tak mało odpowiedzi. -_-

Pozdrawiam. :)

Napisano

@@PanRowerek

Na forum jest dużo sprzeczek na temat w ogóle używania latarek jako oświetlenia rowerowego - że oślepia innych użytkowników. Jak ustawisz ją kulturalnie w dół, na tyle by odpowiadała Tobie i nie będziesz jeździł na maksymalnym trybie to myślę że będzie ok.

Co do oświetlenia z boku, poprzednik się wypowiedział więc chyba Ci wystarczy. Kiedyś miałem tylną lampkę o dużym kącie świecenia i naprawdę z boku było ją widać inaczej. Z przodu tego nie potrzebowałem, bo zależało mi na mocy oświetlenia a nie na kącie, założyłem odblaski na każdą szprychę i mi wystarczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...