lenovomaniac Napisano 26 Lutego 2015 Napisano 26 Lutego 2015 Witam Posiadam wiekowy już rower Kross Hexagon V4(2007) jeździło mi sie na nim ok do czasu jak zaczeło sie psuć. Już musiałęm centrować kilka razy koło, hamulce blokujące nie wspomne ile razy i w końcu plasitkowt korbowód wkur.... mnie na koniec. Postanowiłem troche przyinwestować i zmienić w nim napęd. Chece do niego wsadzić gripshifty czyli czeka mnie wymiana przerzutki( co najmniej tylnej) , myślę na x-5. Ale tutaj nie problem bo i tak musze wymienic koło i wsadzić tam kasetę. I tu najwiekszy problem chciałem wszytko zrobić na Srama komponentach ale wielki zgrzyt sprawia mi mechanizm korbowy. Powiedzcie jaki bedzie ok : SRAM PG-850 kaseta PC-850 łańcuch Truvativ Blaze korba PowerSpline suport Shimano FC M430 korba HG 51 kaseta CN HG50 łancuch BB-ES 25 suport Rower używam do jazdy rekreacyjnej, dojazdy do pracy, czasem wypad do lasu by pojeździć po górkach. Który zestaw polecacie??
rodszyld69 Napisano 26 Lutego 2015 Napisano 26 Lutego 2015 Który zestaw polecacie?? siemano ma łańcuchy z plasteliny więc jeśli ma być cały zestaw jednej firmy to Sram
dzanas Napisano 26 Lutego 2015 Napisano 26 Lutego 2015 taaaaa, i się teraz zacznie wojenka -sram vs schimano (co człowiek to opinia) ..... , ja bym brał jednak siemano , z własnego doświadczenia wiem, że kasety srama to nic innego jak plastelina i więcej im nie dam zarobić....ew. zainwestuj w jakiś lepszy łańcuch innej firmy
lenovomaniac Napisano 26 Lutego 2015 Autor Napisano 26 Lutego 2015 zainwestuj w jakiś lepszy łańcuch innej firmy Czy wiele razy wspominany Wippermann 800 podpada? A powiedzcie mi coś o korbie czy ten Truvativ nada się do mego roweru? Bo tematów na necie o nim bardzo mało( wręcz wogole), Shimano wiem, że na pewno będzie ok bo jego wszędzie polecają.
kemot1974 Napisano 26 Lutego 2015 Napisano 26 Lutego 2015 zgodnie z Twoim przeznaczeniem ,, do jazdy rekreacyjnej,, oba zestawy są ok, jeżeli nie katujesz napędu obie propozycje się sprawdzą, ,odpowiadając na pytanie ja wolę Shimano
provid Napisano 26 Lutego 2015 Napisano 26 Lutego 2015 Obojętnie jaki napęd nie weźmiesz, to łańcuch jednak polecałbym Connexa. Poruszyłeś drażliwy temat, którego nie powinieneś poruszać jakbyś trochę poszukał na forum informacji
tobo Napisano 26 Lutego 2015 Napisano 26 Lutego 2015 Kupując tą korbę Srama (Truvativa) masz wąski wybór suportów. Zazwyczaj producenci robią pewne części nawet jeśli rezygnują z oferowania pewnego standardu ale pewności nie ma, jeśli kupujesz te części "na lata" to może lepiej nie zapędzić się w taką ślepą uliczkę. System ten to też swoista ściema: dostajesz w pakiecie oś wielowypustową (takie zostały wprowadzone wraz z korbami i suportami o zwiększonej sztywności) jednak ośka ma małą średnicę co sprowadza zysk do poziomu korby na kwadrat. Jeśli chcesz gripshifty możesz nabyć coś z mrx w nazwie - będą kompatybilne z przerzutką Shimano. Są jeszcze attack i rocket, ale to już raczej tanie nie będzie.
PaVlo7485 Napisano 26 Lutego 2015 Napisano 26 Lutego 2015 PG-850 i PC-850 mialem kiedyś. Łańcuch z trudem przejechał 1500km, kaseta miała już wyraźne ślady zużycia, według mnie to bardzo plastyczny napęd jedynie co mogę powiedzieć na plus to cicha zmiana biegów. myślę że przypadku wytrzymałości Shimano lepiej się spawdzi ale warto kupić lepszy łańcuch.
lenovomaniac Napisano 26 Lutego 2015 Autor Napisano 26 Lutego 2015 Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Ostatecznie zdecydowałem się na zestaw Shimano z łańcuchem Conexa( 800 ewentualnie 804). Zamykam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.