Skocz do zawartości

[korba] Zmiana z kwadratu na octalink/zintegrowaną

grande1970

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

przymierzam się do wymiany korby (obecnie mam deore na kwadracie) bo wkurza mnie elastyczność tego rozwiązania. Zastanawiam sie na octalickiem versus isis lub zintegrowaną osią. Na całość mam ok 300-400 zł (może to niewiele ale nie potrzebuje ekstremum). O czym warto pamiętać przy takiej wymianie, jak się to ma do wyboru długości osi (przy sztywnych jestem zielony, obecny suport to 68/ długości ośki nie pamiętam ale to kwestia zmierzenia przed zamówieniem). 

Napisano

Do korb z osią zintegrowaną masz dołączony wkład suportu więc tematu nie ma. Na octalinku jest dokładnie tak samo jak w przypadku kwadratu. Każda korba ma dedykowanej długości wkład.

Napisano

Ja polecam octalink. Sztywny, żywotny system i narzędzia te same co przy kwadracie.

Długość osi dobiera się do korby po jej wybraniu. Najwyższa grupa na octalinku to deore, ale w 300 zł spokojnie powinieneś zmieścić się z suportem.

Zintegrowana oś z zewnętrznymi łożyskami ma tę wadę, że jest bardzo wrażliwa na złe ustawienie misek łożysk. Mała niewspółosiowość lub zbyt mocne skręcenie i łożyska "znikają w oczach". Warto dlatego planować mufy przed montażem,a le to dodatkowe koszty i niestety nie każdy serwis to oferuje.

Napisano

Przy jeżdzie w trudnych warunkach czyli bród, błoto czy zima nie pakował bym się w tą padakę HT2. Kupujesz na ten przykład FC-M521 do tego BB-ES25 i masz trwałe rozwiązanie na parę sezonów.

Napisano

tego o planowaniu nie wiedziałem, wiele mi się teraz rozjaśniło, dzięki koledzy

tylko teraz kolejne pytania się ustawiają bo dwie aukcje i te same M521 mają w opisie dwie różne długości suportu - jedna 118mm druga 121mm, albo to radosna twórczość albo nie wiem 

zapomniałem dodać że rower ma z tyłu 9 koronek 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...