Skocz do zawartości

[1500-2000] fitness/urban

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu roweru. Myślałem o crossie ale stwierdziłem, że nie potrzebuję amortyzacji.

Mój wzrost to 183 cm a długość nogi około 85 cm. Myślę, że rama 21 powinna być dla mnie odpowiednia.

Rower będzie mi służył do przemieszania się głównie po mieście i bardzo okazjonalnie po ubitych ścieżkach.

Koniecznie chcę mieć hamulce tarczowe (nie koniecznie hydrauliczne)

Moją uwagę zwrócił  Kross Seto z 2014 roku. Przystępna cena 1699 PLN

http://www.pmbike.pl/kross-seto-2014

Czy moglibyście mi podać jakieś alternatywy w tym przedziale cenowym? Może coś na lepszym osprzęcie?

Napisano

Faktycznie nie mają już Kross Seto 2014 na ramie 21'' w tej cenie. No to jestem znowu w kropce.

Ten Kross Inzai wygląda fajnie ale XL będzie za duży. Poza tym czy te przerzutki w piaście do dobre/bezawaryjne rozwiązanie? I czy 8 przełożeń to wystarczająca ilość? Aktualnie jestem w Lozannie i wszędzie tu strasznie stromo...

Napisano

Faktycznie. Przyzwyczaiłem się do rozmiarówki Scotta. Nie byłem nigdy w Lozannie więc ciężko mi powiedzieć. 8 biegów to stosunkowo dużo, ale ja jestem z warszawy i mam 3 biegi (choć tu i jeden by starczył).

Alfine to bardzo dobre rozwiązanie, bezobsługowe i bezawaryjne.

Napisano

OK. Generalnie jest to ciekawa propozycja i wezmę ją pod uwagę. Niestety cenowo trochę przekracza budżet szczególnie poza promocją na allegro gdzie niestety jest tylko XL. A moja propozycja jest tylko w S. W takim razie czekam jeszcze na inne propozycje :)

Napisano

OK. Generalnie jest to ciekawa propozycja i wezmę ją pod uwagę. Niestety cenowo trochę przekracza budżet szczególnie poza promocją na allegro gdzie niestety jest tylko XL. A moja propozycja jest tylko w S. W takim razie czekam jeszcze na inne propozycje :)

Faktycznie cena zachęcająca.

Z opisu wynika, że jest bardzo lekki (10,5kg). Szkoda, że nie ma tarczowych hamulców. Ale opcja godna rozważenia (jakoś wcześniej nie pomyślałem o sprawdzeniu oferty decathlon).

Niestety nie można go kupić przez internet ("Brak zapasu w sklepie internetowym) a aktualnie tylko taka opcja wchodzi w grę bo jestem za granicą.

Nie znam się za bardzo na przerzutkach do rowerów szosowych. Czy te Shimano Sora to takie Alivio/Acera?

Napisano

Sprawdź u siebie w Decathlonie, jak mniemam to przebywasz we Francji. :icon_question:  http://www.decathlon.fr/velo-route-fit-500-id_8239798.html

Alivio :)  

Byłeś blisko. W Szwajcarii. Niestety nie ma tu Decathlonów. Nie ma również Carrefourów, Realów, Tesco itp. Raz się natknąłem na Lidla i byłem mega zaskoczony.

Mają za to fajne rowery ... tylko niestety bardzo drogie. To jest ideał, który chciałbym mieć ale mnie nie stać:

http://www.thoemus.c...-twinner-basic/

Napisano

Dzięki :) zapytam.

Czyli rozumiem, że nie znajdę tańszego albo lepiej wyposażonego roweru podobnego do Seto.

Napisano

Kręcą mnie takie rowery pod kątem wizualnym i zapewne prędkości jakich się na nich osiąga... ale obawiam się sylwetki, że będzie zbyt pochylona=męcząca.

Tak czy owak bardzo Ci dziękuję za wszystkie propozycje i poświęcony czas. Mam nad czym myśleć :)

Napisano

OOOOOO... to jest bardzo interesujące. Skąd ty takie rowery wynajdujesz ;)

Wygląda fajnie. Cena Ok. a ten osprzęt SRAM do czego można porównać z Shimano?

Napisano

Dobra...tak to oglądam i jest naprawdę interesujące.

Teraz jakbyś mi mógł jeszcze podpowiedzieć jak tu dobrać rozmiar ramy.

183cm, długość nogi około 85 cm. Medium?

Napisano

Ten Eastway jest bardzo fajny i cały czas się nad nim zastanawiam ale okazało się, że wraz ze wszystkim opłatami sprowadzenie go będzie kosztowało około 2400 PLN co jednak trochę przekracza mój budżet 2000 PLN. 

Natomiast Kross Seto nigdzie nie jest dostępny w rozmiarze L (21'') nawet jeśli piszą na stronach, że mają to po zapytaniach okazuje się, że nie mają...

Czy ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe propozycje?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...