Skocz do zawartości

[korba kaseta łańcuch] Przeskakuje

carlos06

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam kupiłem sobie nowy napęd mianowicie  Łańcuch SRAM PC830  Korba SHIMANO ALTUS FC-M311,42-32-22,+ BB-ES25

kaseta SRAM pg-850 kupiona w zeszłym roku i przejechane ok 500km z tym że stary łancuch porobił na niej zadziory,

napęd chodził dobrze na żadnym biegu łańcuch nie przeskakiwał ten stary, po wymianie korby i łancucha na nowy

łańcuch na każdej zębatce przeskakuje oprócz najwyższej,wygląda to tak że przeskakuje na ząbek wyższej żębatki po czym spada

i tak w kółko to samo, dodam że na kasecie zeszlifowałem zadziory ręcznym pinlikiem. Możecie doradzić czy wymienić kasete czy to może

wina przerzutki tylnej? tyle że przerzutka działała bez zarzutu przez 5 lat nigdy mi łańcuch nie przeskoczył.Łańcuch kupiłem ze 112 ogniwami i skróciłem do 108 gdyż tyle ogniw miał stary łańcuch, łańuch rozkuty przy pomocy klucza nic się nie powyginało, zapięty spinką, . Gdy bym wiedział że będzie tak przeskakiwać to bym to zostawił:]

przerzutka tylna to SRAM X5. Probowałem ją wyregulować naciągnołem troszke linke i wkręciłem sróbe H i wydaje mi się że efekt jeszce gorszy.

Pozdrawiam

Napisano

Pokaż zdjęcia kasety, a najlepiej to wrzuć je tutaj:

http://www.forumrowerowe.org/topic/152734-korba-i-kaseta-oceniamy-stan-zebatek-napedu-cz2/

Tam ocenią czy kaseta mogła przyjąć ten łańcuch czy nie. Ja obstawiam, ze nie, bo skoro porobiły się zadziory to zęby są już wygniecione. Po 500 km to aż dziwne, ale cóż...

Dlaczego zmieniałeś łańcuch? Po takim małym przebiegu do korby wcale nie musiałeś zakładać nowego. Możesz założyć stary dla diagnozy, a jak wszystko będzie działać to nawet go zostawić.

Napisano

łańcuch zmianiałem dlatego że miał bardzo duży przebieg miałem go 5 lat, w zeszłym roku zmianiłem tylko kasete na nową łańcuch

był ten stary, i to był błąd mialem zmienic cały napęd a nie tylko kasete.

Napisano

Kaseta jest wyraźnie zajechana i w żadnym razie nie wygląda na 500 km. Żywy przykład tego co łańcuch potrafi zrobić z zębatkami...

Kasety jak i łańcuchy SRAM mają słabe opinie. Kasety nie miałem, ale łańcuch PC850 to jeden z gorszych łańcuchów z jakim miałem "przyjemność" jeździć i jedyny, który udało mi się zerwać...

Czemu nie Shimano? Jeśli Ci nie zależy na wadze to nawet Alivio jest bardzo ok.

Napisano

kaseta zajechana zużytym łańcuchem i prawdopodobnie źle dobraną poprzednią korbą

wydaje mi się że była zła linia łancucha bo jak kupowałem korbe w sklepie to żaden

fach man nie mówił że korbe dobiera się do suportu.Sram dlatego że od początku

miałem taką kasete i bardzo ładnie się sprawowała cały osprzęt oprócz korbo to sram.

Napisano

To raczej suport dobiera się i wymienia na odpowiedni przy wymianie korby. Szukanie korby do suportu bo taki sobie pomysł. Fakt jednak, że odpowiednia długość osi być musi...

Wymień kasetę i suport na odpowiedni i będzie po problemie. A na przyszłość jak chcesz trwały łańcuch, który zapewni trwałość napędu to bierz Shimano wysokich grup, KMX X8, albo nawet Campagnolo (nie ma pod 8sp, ale 9sp pasuje).

Napisano

suport jest nowy kupiony razem z korbą w zestawie pozostała tylko kaseta stara i przerzutka a tak jest wszystko

nowe, poprzedni łańcuch to kmc z 50 chodził 5 lat, nie potrzebuje nie wiadomo jakiego sprzętu jeżdżę rekreacyjnie

nie zawodowo, tak więc myśle że jak dokupię kasetę będzie wszystko dobrze śmigać, za niedługo koszt osprzętu przewyższy wartość

roweru:]

Napisano

którą kasetę polecicie

SRAM PG-830

SRAM PG850

SHIMANO ALIVIO

robie w sezonie jakieś 1000km jazda głownie asfalt i szuter

• 2 tygodnie później...
Napisano

kaseta sram pg-830 założona łańcuch nie przeskakuje :thumbsup:

miałem mały problem przy montażu kasety mianowicie

2 zębatka licząc od najmniejszej ma grubość 4mm i kaseta po dokręceniu była luźna 

założyłem jedną zębatke od starej kasety która ma grubość 5,5 mm i wszystko śmiga

spotkaliście się z takim problemem?

mam jeszcze jedno pytanie mianowicie zamówiłem do drugiego roweru taką samą korbe

i suport przy montażu jest problem mianowicie plastikowa mufa nie chce się wkręcić

do końca z tego co porównałem ze starym suportem na sucho to rozstaw mufek różni

się o 5mm. Probowałem ze starego suportu założyć mufke jest ona stalowa i wkręca

się do końca czy można ją zostawić??chyba miałem kupić suport 68 a kupiłem 73

czy one różnią się tylko tymi mufkami???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...