Skocz do zawartości

[Kaseta, Łańcuch, Korba]Nowy napęd

dopalacz2012

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, po 2 sezonach mocnego użytkowania przyszła chwila na wymianę napędu(zaczął przeskakiwać) z powodu braku funduszy wymieniłem tylko korbę, teraz chcę wymienić również kasetę i łańcuch, i mam mały problemik.

To tak obecnie mam:

Kaseta Shimano HG-30 11-32

Łańcuch Shimano HG-40 

I korbę wyminiłem z SUNTOUR XCT-V2-302 42-32-22 na Acera FC-M371 44-32-22

Nie długo rozpoczęcie ścigania więc trzeba dopracować i teraz planuje wymienić kasetę na CS-HG41 oraz Łańcuch na CN-HG40 czy będzie wszystko do siebie dobrze pasowało?? mogę dodać że z tyłu mam przerzutkę Alivio.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz 

Napisano

Kup sobie przyrząd do mierzenia naciągnięcia łańcucha kosztuje 10-15zł. Wtedy będziesz mógł kontrolować jego naciągnięcie i zawczasu go wymienisz. Wtedy cały napęd pożyje dłużej i będzie lepiej działał. 

Napisano

A ja bym powiedział, zamiast przyrządu za 15zl  kup sobie minimum 2 łańcuchy i spinki od razu. Za każdym czyszczeniem łańcucha, ściągaj jeden a zakładaj drugi, to napęd dłużej pożyje i do tego wygoda na maksa z czyszczeniem i smarowaniem tego 'zajechanego'.   

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam wszystkich, po 2 sezonach mocnego użytkowania przyszła chwila na wymianę napędu(zaczął przeskakiwać) z powodu braku funduszy wymieniłem tylko korbę, teraz chcę wymienić również kasetę i łańcuch, i mam mały problemik.

Jeżeli zaczęło przeskakiwać to trzeba wymienić łańcuch + kasetę, prawdopodobnie kółka przerzutki. Blaty wymienia się na samym końcu, bo są najbardziej wytrzymałe z całości.

CN-HG40 to łańcuch do napędów 6-7-8 rzędowych a kasetę i korbę masz 9rz.. Kup np. CN-HG53.

Tak jak poprzednicy proponuję kupić 2 łańcuchy ze spinką (polecam connex) i używać ich na zmianę.

Napisano

Witam. Nie będę tworzyć nowego tematu, zapytam w tym. Cały napęd po 9 tysiach do wymiany w szosowm góralu. Korba to będzie sprawdzona w boju shimanowska fc-m131 48-38-28 za 5-6 dych. Pytanko odnośnie reszty bo przechodzę z wolnobiegu 7rz (14-28) na kasetę 7rz. Koło czywiście na kasetę, wiem. Co wziąć z kaset siódemek aby to wytrzymało z 1 lub 2 łańcuchami ~10 tysi? Na alle... szału nie ma w kasetach 7rz. Do tej pory wolnobieg + łańcuch + spinka miałem co 2 lata za 40-50zł. Wolałbym nie szaleć z kasą po przejściu na kasety. Nie będę rzucał linkami tylko nazwami:

- sunrace (12-28)  50 zł

- HG20 (12-28)  nie wygląda najlepiej ale 30 zł     (w zestawie z łańcuchem HG40 za 59 zł LOL)

- HG50 (13-26)  fajna ale 65 zł sama kaseta

- HG50 (11-28)   fajna ale 65 zł sama kaseta

- HG41 (11-28) najpopularniejsza 35-40 zł    (w zestawie z łańcuchem HG40 za 66 zł)

Te dwie ostatnie ze zbyt twardymi przełożeniami (11,13) najmniejszych zębatek. Jak sobie to podzieliłem z korbą 48-38-28 to od samego patrzenia na ilorazy mnie nogi bolą a wolałbym zostać na korbie 48-38-28. Kombinacje 3 z przodu + 6,7 z tyłu byłyby prawie nieużywane. Już nie te lata gdy się poniżej 4 z tyłu nie schodziło...

Może jest coś innego wartego kupna? Oczywiście alle... to nie konieczność. Mogę to kupić w stacjonarnym ale zanim kupię wolałbym wiedzieć co warto kupić a czego unikać jak ognia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...