dareka4 Napisano 11 Lutego 2015 Napisano 11 Lutego 2015 Wymieniam kasetę w swoim rowerku z 11-34 na 11-36.Łańcuch ma przejechane może ze 300km tak że jest w dobrym stanie.Czy nie będzie za krótki do kasety 11-36 ?Wiem najlepiej założyć i zobaczyć ale w razie czego chcę wiedzieć bo jak ma nie wydolić do dołożę parę nowych ogniw z nowego łańcucha które bym sobie załatwił w serwisie.Z góry dziękuję za porady
seraph Napisano 11 Lutego 2015 Napisano 11 Lutego 2015 Nawet gdybyś miał łańcuch "na styk" to po prostu nie będzie się dało wrzucić kombinacji dwóch największych zębatek (korby i kasety) na raz, czyli 3-1. Nie jeździ się tak, wiec można przeżyć. Moim zdaniem nie ma jednak takiego ryzyka, bo producenci rowerów często dają lekko za dużo łańcucha - nie wiem czemu tak jest, ale może na tej samej zasadzie co dla linek i pancerzy. Po 300 km powinien się przyjąć, wiec zakładaj Najprostszy sposób na dobór/sprawdzenie długości łańcucha to owiniecie go wokół największych zębatek bez przeplatania przez przerzutki - powinno go wystarczyć z delikatnym luzem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.