Skocz do zawartości

[400] Unibike Mission

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zastanawiam się nad zakupem Unibike Mission w bardzo dobrym stanie. Będzie nim jeździć dziewczyna 175 cm wzrostu, rower ma ramę slopingową 21 cali. Wiem, że ciężko to określić, ale czy rama nie będzie za duża ? Co sądzicie o tym rowerze ?

Napisano

Nie tak ciężko wcale określić, bo będzie za duża. 175 cm wzrostu to maksimum rama 19', a i mogłoby być tak, że 17' okazałaby się najlepsza po przymiarce.

Do tego dla kobiety, która powinna mieć geometrycznie krótszy rower męska duża rama to pomyłka.

Napisano

No nic dziwnego, że może być idealny, bo na oko to jest własnie rama 17' (a może i mniejsza?). W żadnym razie nie 21' - nawet nie 19'...

To jest męska rama w małym rozmiarze po prostu. Wszystkie obecnie produkowane ramy MTB mają slopingowe, czyli opadające górne rury.

Napisano

To poproszę osobę sprzedającą o zmierzenie rury podsiodełkowej. Czyli jakby to była męska rama dajmy na to 17', to czy będzie ona odpowiednia dla dziewczyny ? Czy lepiej szukać damskiej wersji roweru mtb ? 

Napisano

To jest dość indywidualna kwestia zależna od proporcji ciała. Idealny przykład mojej siostry, która jeździ na męskim rowerze i mojej dziewczyny prawie tego samego wzrostu, dla której ten sam rower zupełnie się nie nadaje - jest po prostu skrajnie niewygodny.

Dużo dziewczyn jednak wybiera męskie ramy i są zadowolone tak, że ryzyko nie jest jakieś ogromne. Można się tez zawsze przejść do rowerowego sklepu i przymierzyć do męskiej i damskiej ramy. Może nawet pozwolą się przejechać po placu lub coś takiego. To powinno rozwiać wątpliwości.

Napisano

Okazało się, że rura podsiodełkowa ma 40 cm, więc jest to rama 16'... jest w ogóle szansa, że taki rower może być dobry na dziewczynę co ma 175 cm ? Miałem zamiar jechać po rower z Poznania do Koła, więc nie wiem czy jest sens robić blisko 300 km żeby stwierdzić, że rower jest za mały 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...