jimmy86 Napisano 9 Lutego 2015 Napisano 9 Lutego 2015 Witam. W tamtym sezonie kupiłem sobie krossa level r8 2014 ale nie jestem do końca zadowolony głównie przez chyba zbyt wyciągniętą pozycję na tym rowerze oraz przez napęd 2x10. Nigdy takiego nie miałem i chyba wolę 3 blaty z przodu. I w ogóle jakoś nie leży mi ten kross, aczkolwiek to pewnie świetny rower, tylko być może nie dla mnie. Koło 27.5 jest ok. To takie moje odczucia. Rozważam sprzedanie go i zakup czegoś do ok 3000. Na oku mam na razie 2 opcje: 1. author traction 27.5 2015 2. scott scale 770 2015 Co według Was jest warte tych 3 tysiaków, a może coś innego polecicie? Pozdrawiam.
Sagitt77 Napisano 10 Lutego 2015 Napisano 10 Lutego 2015 A może wystarczy Ci zmiana korby i mostka na krótszy? Sprzedaż roweru to strata pieniędzy, a R8 to całkiem dobry sprzęt.
mdok Napisano 10 Lutego 2015 Napisano 10 Lutego 2015 Ja jeżdżę na takim rowerze od września (R8) - pierwszy rower w którym nic nie musiałem wymieniać - od razu mi pasował (na siłę mógłbym wymienić opony na wersję EVO ale to tylko dlatego że na takich jeździłem poprzednio). Jeżeli jest za długi to faktycznie bym zaczął od wymiany mostka, ale jeżeli ktoś ma parę w nogach i jeździ siłowo to napędu 2x10 nie przeskoczy... a wymiana korby, manetek... trochę roboty z tym jest - z drugiej strony chyba to tańsze niż wymiana całego roweru Jeśli już będziesz kupować nowy sprzęt to przymierz się najpierw - teraz wiesz czego oczekiwać - często rozmiar ramy to za mało - liczy się jej długość jeszcze - bardziej wyprostowaną sylwetkę dają rowery ATB, ale to przeważnie niższa półka cenowa, im droższe tym bardziej wyczynowe, i przeważnie dłuższe.
jimmy86 Napisano 11 Lutego 2015 Autor Napisano 11 Lutego 2015 Pierwsza propozycja odpada. Muszę mieć możiwość przymierzenia przed zakupem. Temat sprzedaży krossa jest jeszcze otwarty. Gdyby chodziło tylko o dugość ramy to bym jeszcze z mostkiem kombinował ale ten napęd też mi nie leży. A jakbyście mieli porównać scotta scale 770 i authora traction 27.5 z tego roku do mojej r8 to warto by pójść na taką wymianę? (oczywiście licząc się z utratą kilku stówek)
beskid Napisano 11 Lutego 2015 Napisano 11 Lutego 2015 Scott wypada całkiem nieżle ale ma jedną wadę czyli brak sterówki 1,5" (taper). To już sam musisz zdecydować czy to problem czy nie. Author tego problemu nie ma ale dla mnie gorzej jest poskładany. Co do innych propozycji to rozejrzał byś się u Rometa czy nie kurzy się coś sensownego w okolicach tych 3K. Jeszcze powinny być do dostania Ramblery 650 4.0 z Epiconem na sztywnej osi. Po sporej przecenie ten sprzęt nie ma właściwie konkurencji.
maciejga Napisano 12 Lutego 2015 Napisano 12 Lutego 2015 Scott wypada całkiem nieżle ale ma jedną wadę czyli brak sterówki 1,5" (taper) Tegoroczna wersja już ma nową główkę. Ale jeśli R8 miała dla Ciebie zbyt wyciągniętą geometrie to nie wiem czy Scale to dobry wybór, nie potrafię ze specyfikacji zrobić Ci ich porównania ale Scale to sportowy rower. Jednak mogę Ci polecić serie Scott Aspect*, fajna mniej sportowa geometria (zobacz aspect 730, 720 ,710 - http://www.scott.pl/produkty/169). *Aspecty nie mają poszerzanej główki, ale to niekoniecznie musi stanowić jakiś problem.
Sagitt77 Napisano 13 Lutego 2015 Napisano 13 Lutego 2015 No więc tak: Author Traction - przeciętny osprzęt i amor (co prawda powietrzny ale ciężki i wątpliwej jakości); Scott Scale 770 - niezły osprzęt ale kiepski amor (sprężyna, wątpliwa jakość); Romet Mustang 27.5 2.0 (http://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_275_20,10,668,672,14071,2015.html) - dobry amor, dobry osprzęt, niezłe hamulce, zdecydowanie najlepsza opcja, jeśli masz się gdzie przymierzyć i znajdziesz w dobrej cenie to bierz. Twój obecny Kross prezentuje się podobnie jak Author i Scott ale znacznie gorzej niż Romet.
jimmy86 Napisano 8 Marca 2015 Autor Napisano 8 Marca 2015 pojawiła się opcja zakupu scotta 760 2014 po niezłej cenie. tylko w rozmiarze L. co prawda jest to też 19 cali jak w moim krossie rozmiar M, tylko czy myślicie że to dobry rozmiar na 180 cm wzrostu? widzę że efektywna długość roweru tzn górnej rury to ok 12 mm więcej niż w krossie ale może jest opcja zniwelować to wymiana mostka? czy może scott jest bardziej sportowy od krossa i na nim się jeszcze bardziej leży?
maciejga Napisano 8 Marca 2015 Napisano 8 Marca 2015 Nie przymierzałeś się do niego ? W Łodzi jest dealer scotta, nawet są testy 17-19 kwietnia (co prawda wtedy już może nie być tej 760) 180 cm to pogranicze M/L więc może być dobry a może być za duży. P.S. I co to jest dobra cena ? Weź pod uwagę, że Scott w modelach 2015 ma znacznie przyzwoitsze niż w 2014 (760 2014 kosztowała 4799 a 2015 kosztuje 3999)
jimmy86 Napisano 11 Marca 2015 Autor Napisano 11 Marca 2015 No dobra dopóki nie uda mi się sprzedać mojego krossa to nie będę miał możliwości wymiany na inny A gdyby tak się stało, że R8 zostałby u mnie jednak to pewnie chciałbym go troszkę zmodyfikować. W pierwszej kolejności myślę o wymianie napędu na 3x10. Czy taka operacja się wogóle opłaca? Taką wymianę pewnie zleciłbym w autoryzowanym serwisie z opcją zostawienia swoich części w rozliczeniu. Co w przypadku krossa r8 trzeba wymienić, żeby mieć 3x10? Korbe, manetki, przerzutkę przednia? Jak by to wyszło finansowo? Możecie podać może linki do przykładowych aukcji allegro z zestawami części żebym wiedział co trzeba wymienic?
Rulez Napisano 11 Marca 2015 Napisano 11 Marca 2015 Manetka : http://allegro.pl/sram-x7-3-speed-bcm-i5165548230.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.