hawk41 Napisano 8 Lutego 2015 Napisano 8 Lutego 2015 Witam, Zastanawiam się nad kupnem roweru od kilku tygodni, ze względu na dość niski budżet postanowiłem nie wydawać za dużo na swój pierwszy rower. Początkowo miało być to 1000 zł jednak im dłużej przeglądam internet w celu poszukiwania odpowiedniego dla mnie roweru tym bardziej jestem zdecydowany wydać trochę więcej ze względu na lepszy osprzęt. Szukam roweru głównie do jeżdżenia w terenie ale także do jazdy w mieście i myślę o kołach 26". Moje typy to : http://www.expertbike.pl/kross-level-a2-czarnybialy-model-2013-p-229.html http://allegro.pl/rower-romet-rambler-26-6-0-shiamno-acera-2ht-mtb-i5059197676.html http://allegro.pl/romet-rambler-7-0-18-20-21-26-2014-wysylka-0zl-i5059578569.html Który zakup byłby najkorzystniejszy ? Może polecacie jakieś inne, lepsze rowery w granicach 1300 zł ? Jaki rozmiar ramy wybrać przy wzroście 190 cm i długości wewnętrznej nogi około 90 cm ? Wg moich obliczeń wychodzi około 21" lecz waham się czy nie kupić większego. Wiem, że wzrost nie odgrywa głównej roli przy doborze rozmiaru jednak boję się, że rama 21" może okazać się za mała.
mklos1 Napisano 8 Lutego 2015 Napisano 8 Lutego 2015 Ze względu na to, że koło 26" nie ma przyszłości, nie warto się w nie pchać. Koło 26" dobrze się sprawdza w lesie, szczególnie na wąskich i krętych ścieżkach. Poza tym przypadkiem nie ma sensu inwestować w ten rozmiar koła. Z zaprezentowanych Kross.
aie Napisano 9 Lutego 2015 Napisano 9 Lutego 2015 W mieście doskonale sprawdzi się koło 26' nawet lepiej w niektórych sytuacjach niż większe, szczególnie jeśli jeździsz między ludźmi (włażą nagle na ścieżki, musisz przejechać kawałek po chodniku między spacerowiczami czy skorzystać z przejścia podziemnego gdzie masz wytyczony wąski zjazd dla wózków z kilkoma zakrętami). Jeżdżę w 99,9% po mieście do i z pracy i raz spróbowałem jazdy na rowerze ojca 28' treking, ale to nie było to samo, nie ta zwrotność czy przyspieszenie. Poza tym rowery 26' są tańsze od tych wypasionych nowości mając często lepsze wyposażenie (26') w porównaniu z odpowiednikiem większego kółka. I coś na koniec... gdybym był na Twoim miejscu i miał tylko 1300 zł szukał bym roweru używanego a tu już można trafić fajne rowery z większym kołem.
Mod Team Pixon Napisano 9 Lutego 2015 Mod Team Napisano 9 Lutego 2015 Ze względu na to, że koło 26" nie ma przyszłości, Byłbym ostrożny z takim stwierdzeniem. Uważam, że całkowicie go przekreślać nie należy. Owszemo moda na 650b i 29" zagościła w kraju, ale myślę, że to wilkie zaurecznie moze wkrótce minąć. Uważam, że kupujący musi sobie zadać pytanie czy chce rower rozbudowywać, czy pozostawić w wersji sklepowej. Jeśli to drugie to wziąłbym 26" które mozna w tym momencie kupić w na prawd bardzo dobrych pieniądzach przez głoszenie że to już staroć.
emremigiusz Napisano 9 Lutego 2015 Napisano 9 Lutego 2015 Jeżeli jeździsz na co dzień to może pomyśl o tym aby mieć z czasem dwa rowery. Ja mam mtb do wyjazdów na szlaki,itp,jak przyjadę z wycieczki to mogę go nawet całego rozebrać bo nie jest mi potrzebny na mieście.A do codziennej jazdy mtb średnio się nadaje.
hawk41 Napisano 9 Lutego 2015 Autor Napisano 9 Lutego 2015 Na 100% kupię na 26" kołach, wolę mieć lepszy osprzęt i mniejsze koła niż słaby osprzęt na dużych kołach szczególnie, że mam mało pieniędzy do wydania ale myślę, że jak na pierwszy rower z prawdziwego zdarzenia to wystarczy i przejadę na nim sporo kilometrów. Głównie będę jeździć w terenie, mniej w mieście. Tylko teraz nasuwa się pytanie, na który się zdecydować ?
Emi00 Napisano 9 Lutego 2015 Napisano 9 Lutego 2015 w tym przedziale cenowym raczej dobrego osprzętu się nie spodziewaj dokładając 300 zł nie wiele to zmieni
hawk41 Napisano 9 Lutego 2015 Autor Napisano 9 Lutego 2015 Tak, wiem, że nie będzie to osprzęt z górnej półki ale dla mnie na początek w zupełności wystarczy. Proszę po prostu o opinie na temat rowerów nad którymi się zastanawiam lub zasugerowanie czegoś lepszego w granicach 1300 zł Co sądzicie o tych hamulcach tarczowych w ramblerach ? 6.0 ma mechaniczne a 7.0 hydrauliczne więc powinny być lepsze ale nie wiem do końca czy zaufać hamulcom tarczowym czy zostać przy starych dobrych V'kach.
aie Napisano 9 Lutego 2015 Napisano 9 Lutego 2015 w tym przedziale cenowym raczej dobrego osprzętu się nie spodziewaj dokładając 300 zł nie wiele to zmieniteż tak myślę, może jednak rower używany ? Tak na marginesie to osobiście szkoda by mi było dać 1300 zł za rowery z takim osprzętem, ale jak już bym miał wybrać to tak jak kolega wyżej: kross
hawk41 Napisano 9 Lutego 2015 Autor Napisano 9 Lutego 2015 Używany lepiej by było obejrzeć bo po zdjęciach na aukcjach cieżko ocenić stan faktyczny roweru a z mojej okolicy nikt niestety nic nie sprzedaje...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.