Skocz do zawartości

[2000-3000] Unibike evo29 porówanie Mission

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 
Jeżdżę na unibike mission juz dość leciwy kola 26cali rozmiar 19 jednak geometria jego odpowiada mi idealnie, troche sportowa, mozna się pochylić.

Jednak zastanawiam się na przejście na 29cali i tutaj wydaje mi się najlepszą opcją sprzętowo jest unibike evo29 (nie evolution! bo to inny model), jak będzie z geomertią w tym rowerze, będzie podobnie do mission czy raczej mniej sportowo?
Pozdrawiam 

Napisano

Kiedyś, kiedy Unibike podawało geometrię ram, Evo miały długie ... obecnie mają klienta gdzieś i nie podają, z drugiej strony ramy od jakiegoś czasu nie zmieniają się wizualnie (zmieniła się tylko główka ramy), więc pewnie geometria pozostała tak sama.

Napisano

evo w rozmiarze 19 ma długość rury górnej 620 i kąt rury podsiodłowej 75,5 jednak nie znalazłem nigdzie wymiarów mission

Napisano

Mission z kołami 26" to niezbyt sportowa rama, z tego co pamiętam to owszem miały dosyć długą górną rurę, ale kąt podsiodłówki to coś około 71*, czyli fektywnie Evo 29" jest sporo dłuższy.

Napisano

z tego co widzę to kąt jest mierzony względem tylnego trójkąta więc jesli mission miał 71 a evo 75 to w mission rura podsiodłowa będzie bardziej odsunięta od kierownicy ?

Napisano

Od kierownicy nie będzie bardziej odsunięta ponieważ Evo ma rurę co najmniej tak długą jak Mission, za to będzie inaczej względem suportu, co wpływa na prowadzenie i napędznie roweru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...