Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana napędu z 3x7 na 3x9

janki111

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

interesuje mnie wymiana napędu z 3x7 na 3x9. Posiadam rower Kross black edition 3 z hamulcami tarczowymi. Proszę o pomoc, co muszę wymienić (podaję również wybrane przeze mnie komponenty - jeżeli jest coś lepszego za niewiele większą kwotę to proszę o zmianę):

Piasta tylna http://allegro.pl/piasta-tyl-shimano-fh-m475-36h-czarna-tarcze-i4941665058.html

Przerzutka tylna http://allegro.pl/przerzutka-shimano-tyl-alivio-rdm430-czarna-i5046604347.html

Kaseta + łańcuch http://allegro.pl/zestaw-kaseta-shimano-hg-30-32t-9rz-lancuch-hg-53-i5052269432.html

Klamko-manetki - http://allegro.pl/klamkomanetki-shimano-alivio-stm430-3x9-super-i4972622298.html

Czy korba (+ suport) i przerzutka przednia mogą zostać, czy również trzeba je zmienić ? 

Oczywiście szukam stosunku ceny do jakości - nie chciałbym jakoś przekroczyć budżetu 500 zł. 

Obecna specyfikacja roweru:

- Klamkomanetki STEF EF-70 

- Przerzutka przednia : FD-TY10 

- Przerzutka tylna : Shimano Acera 

- Hamulce : Tektro Aquila (tarczowe mechaniczne) 

- Dźwignie hamulca : Klamkomanetki STEF EF-70 

- Wolnobieg : Shimano MF-TZ21 

- Korba : SR Suntour CW9-XCC 

- Suport : Neco 

- Obręcze : Kross 

- Piasty : Joytech

Napisano

Podaj szczegółową specyfikację roweru, aby forumowicze nie musieli grzebać i szukać komponentów, oraz abyśmy nie musieli wróżyć z fusów. 

Jeśli masz koło pod kasetę, a nie wolno-bieg, to nie musimy zmieniać piasty.

Podałeś klamko-manetki, zatem wnioskuję że masz hamulce tarczowe "mechaniczne"

Aby wstępnie przejść z 3x7 na 3x9, należy kupić:
- kaseta 9 rzędowa,

- przerzutka tylna pod 9 rzędów - dobrana do kasety

- manetka do przerzutki 9 rzędów *

- łańcuch do 9 rzędów

- nowy zestaw linek manetka->przerzutka. 

* Zakładając, że masz klamko-manetki, proponował bym rozbić to na :
- manetka do przerzutki

- klamka hamulcowa np Avid FR-5 (widziałem na forum ktoś sprzedaje za około 25zł). 

Korba(o ile sprawna)+ suport( o ile sprawny) + lewa klamko manetka zostaje bez zmian.

Napisano

Wstępnie do omówienia:
Kaseta Shimano DEORE LX CS-HG619 9speed 105zł

Łancuch connex 904 75zł 

Shimano SLX RD-M662 SGS Shadow 150zł 

Klamka hamulcowa AVID FR-5 25zł

Manetka prawa 9speed Deore (chyba SL-M591 jest pod 9spped) 95zł

Łącznie 450zł 

Napisano

Z piastą to nie takie proste, ponieważ należy przeanalizować czy lepiej kupić całe koło czy kupić piastę i ponosić koszty zaplatania koła.

Napisano

Mam osobę, która mi zmontuje wszystko i jest w stanie przełożyć piastę. Także pomińmy kwestię zakupu nowego koła :)

Napisano

Nie bierz shadowa slx pod 9 biegow - to przerzutka o losowej kulturze pracy, temat o tym byl tez na forum. Bardzo wrazliwa na niedociagniecia techniczne, nawet lekko przybrudzone kable, zla geometrie haka itd.

Napisano

Więc, czy mogę prosić o jakieś propozycje, jakie części będą odpowiednie ? skoro shadow SLX odpada to jaka inna przerzutka ?

• Mod Team
Napisano

Mam osobę, która mi zmontuje wszystko i jest w stanie przełożyć piastę. Także pomińmy kwestię zakupu nowego koła :)

Kolega jeszcze nie wspomniał, że oprócz kosztów zaplatania koła, ktore w Twoim przypadku są zerowe, mogą dojść koszty związane z niepasującymi szprychami za długie/za krótkie

Napisano

Nie bierz shadowa slx pod 9 biegow - to przerzutka o losowej kulturze pracy, temat o tym byl tez na forum. Bardzo wrazliwa na niedociagniecia techniczne, nawet lekko przybrudzone kable, zla geometrie haka itd.

Czesto slyszalem takie opinie i mnie dziwily. Mam dwa slx i gitara. Moja ekipa kumpli i kumpelek w 3/4 na slx. Zero niezadowolenia.

Linki sie czasem czysci.

Krzywy hak sie wymienia

Slx trzeba zamocowac odpowiednio wzgledem haka. Z poczatku robilem to zle i faktycznie miesem rzucalem. Jak doszlem co do czego uwazam ta przerzutke za bardzo dobry prodkt.

Napisano

A co sie wymienia i czysci w nowym rowerze? :)

10 identycznych rowerow, w 5 dziala w 5 nie. W 10 innych shadow deore, w kolejnych 10 shadow xt, wszystkie dzalaja ok. Wiec to nie jest kwestia nieodpowiedniego potraktowania slx'a. Chyba ze shimano ma jakies zalecenia specjalne dla tego modelu, cos takiego jednak nie wpadlo mi w rece.

Nie twierdze ze jestem nieomylny troche jednak przerzutek w zyciu zalozylem i ustawilem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...