Absoutus Napisano 4 Lutego 2015 Napisano 4 Lutego 2015 Witam. Od jakiegoś czasu poszukuję odpowiedniego roweru dla siebie, po jakimś czasie zostały dwa między którymi mam dylemat. Kross Black Edition 3 (jest to Kross Level A4 (2012) w innym malowaniu) (1799 zł.) Kelly's Madman 10 (2014) (1799 zł.) Kross'a mogę zakupić stacjonarnie, natomiast Kelly'sa musiałbym zamówić z tego sklepu (przy okazji, czy ktoś miał już okazję kupować tam rower i mógłby napisać jak wygląda wysyłka, czy rower trafia do klienta wyregulowany). Mam 189cm i 83kg, nie zależy mi tyle na wygodzie co szybkości pokonywanej trasy (głównie asfalt). Jednorazowo pokonuję około 100km. Wiem, że Kelly's odbiega trochę pod względem osprzętu od Kross'a, ale czy jest to na tyle duża różnica, żeby decydować się na mniejsze koła. Bardzo proszę o pomoc w wyborze. Pozdrawiam.
Absoutus Napisano 4 Lutego 2015 Autor Napisano 4 Lutego 2015 Z przyzwyczajenia to po pierwsze, po drugie zamierzam również dużo jeździć po lesie. Napisałem, że jeżdżę dużo po asfalcie, gdyż zapewne będzie dominował podczas pokonywania tras, ale na pewno czekają mnie eskapady w trudniejszym terenie, dlatego uparłem się na MTB.
slawomir00zielonka Napisano 4 Lutego 2015 Napisano 4 Lutego 2015 Jak 100km i asfalt to szosa/przełaj zamiast MTB/ATB raczej.Z tych dwóch przy twoim wzroście raczej KROSS, albo inaczej: brałbym większą ramę, jeśli KROSS L jest większy niż KELLY'S 21".
Absoutus Napisano 4 Lutego 2015 Autor Napisano 4 Lutego 2015 Kross ma taki sam rozmiar ramy jak Kelly's.
bartezz Napisano 4 Lutego 2015 Napisano 4 Lutego 2015 Ja brałbym Kellys'a ze względu na koło 27,5 cala.
Absoutus Napisano 5 Lutego 2015 Autor Napisano 5 Lutego 2015 Przejrzałem trochę forum i zdecydowałem, że raczej wybiorę crossa ze względu na pokonywane przeze mnie trasy. Moją uwagę przykuły rowery marki Amulet, które na forum ostatnio robią furorę (osprzęt Alivio/Deore/SLX za 1600zł ?!). Moje pytanie brzmi, czy rama 19" będzie wystarczająca na mój wzrost (189), bo faworyzuję ten model: Amulet Route 500 Jeśli za mały, to pozostaje 20": Amuler Route 55 Bardzo proszę o poradę.
ILC Napisano 5 Lutego 2015 Napisano 5 Lutego 2015 Route 500 będzie dobry, rozmiar ramy na ciebie to 19-20", zakładając, że długość nogi od podłoża do krocza wynosi około 89cm. Najlepiej przymierzyć, ale raczej bym się nie obawiał zaryzykować tej 19tki
Absoutus Napisano 5 Lutego 2015 Autor Napisano 5 Lutego 2015 Dokładnie 89cm. Dzięki za poradę, trochę się bałem, że 19" może być za mały.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.