Zygmunt100 Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 Witam forumowiczów.Chciałbym się was poradzić,dowiedzieć coś więcej na temat roweru do "+" "-" 2000zł. Rower tylko i wyłącznie do lasu (teren pozamiejski), w lesie ścieżki z błotem , trawą, jakiś wzgórek jakiś zjazd o lekkim nachyleniu, zdarzy się droga równa a także typowa tarką .rower parkować będzie w szopie nie ogrzewanej jego żywot będzie ciężki ,będzie jeździł po suchym jak i po mokrym (błoto i kałuże).Mam 177 cm wzrostu i 75 kg wagi.W chwili obecnej jeżdżę miejskim amsterdamem na kołach 28 .Daję radę ale tylko na głównych drogach leśnych ale jest ciężko jak jest mokro i grzęsko, rower po prostu nie daje rady albo rower daję radę kosztem sił moich nóg.Nie ma mowy aby nim wjechać w boczną ścieżkę leśną a tym bardzie jakieś błoto. Żeby nie byś gołosłownym wklejam link roweru do oceny: http://www.decathlon...id_8293188.html Co o nim myślicie a może macie dla mnie jakieś inne propozycję za które serdecznie dziękuję. P,S. Prozę wziąć pod uwagę iż rower parkować będzie w nieogrzewanej szopie cały rok a nie raz się może zdarzyć że pod gołym niebem, serwis rower pewnie nie zobaczy do pierwszej poważniejszej naprawy, dętka zmieniona prze zemnie ale regulacja przerzutek już nie i rower tak będzie sobie pewnie śmigał jakiś dłuższy czas jak pojadę do pobliskiego miasteczka i mi fachowiec to wyreguluję bo tego nie pojąłem i chyba nie pojmę.Czyszczony i smarowany będzie na bieżąco.Używany rower odpada-mam nie miłe wspomnienie z tym tematem
ILC Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 Ten Rockrider nie ma w sobie nic specjalnego, w dodatku jest na kołach 26", które w tej chwili już nie są najczęściej wybierane. Dobry osprzęt reprezentuje soba taki silverback http://allegro.pl/mtb-27-5r-silverback-slade-deore-xcr-air-wyprzedaz-i5022400200.html, jedyny minus to brak taperowanej główki ramy - w razie wymiany amortyzatora może być problem z dostępnością modeli.
modrzew Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 Widzę, że dopisałeś o tym czyszczeniu i smarowaniu w nawiązaniu do wcześniej zmasowanego tematu
Zygmunt100 Napisano 1 Lutego 2015 Autor Napisano 1 Lutego 2015 Dokładnie masz rację nie będę jeździł obłoconym rowerem do lasu ale już z lasu tak Właśnie co do tego rozmiaru to umknął mi ten rozmiar.Faktycznie masz rację rozmiar 26 może być za mały a rozmiar 29 za duży a 27,5 będzie ok. Rower z aukcji który podał ILC odpowiada mi pod względem wizualnym ale musiałbym go poszukać w sklepie stacjonarnym, chodzi o zobaczenie na żywo roweru a nie tylko zaufaniu zdjęciom no i martwię mnie ten amortyzator o którym piszesz wiadomo że to jest rzecz która się psuję.
modrzew Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 Mylisz chyba rozmiar ramy z rozmiarem koła. To pierwsze dobierasz do swojego wzrostu, to drugie to kwestia na czym Ci się wygodniej jeździ. 26" jest obecnie często odradzanie z racji wycofania się z tego standardu przez producentów i forsowania nowszych, czy raczej odgrzanych kotletów, w postaci 27,5" i 29". Oczywiście mowa o MTB/ATB bo gdzie indziej te rozmiary to nic nowego. Tak BTW, jeśli jeździsz obecnie na kołach 28" to 29er w MTB ma ten sam rozmiar obręczy Ot taki marketingowy niuans.
Zygmunt100 Napisano 1 Lutego 2015 Autor Napisano 1 Lutego 2015 Nie mylę rozmiaru koła z rozmiarem ramy .Wygodnie mi się jeździ na dużym rowerze z kołami 28 ale to jest rower miejski i rama jest bardzo duża (stara holenderka marki Amsterdam jeszcze z białym malowanym błotnikiem)Ale panowie nie chodzi naprawdę o rozmiar roweru bo to każdy indywidualnie sobie dobiera, chodzi mi o Waszą pomoc w doborze osprzętu.No i faktycznie koła 26 dla mnie były by nie wygodne gdyż mam rowery miejskie z rozmiarem 26 i 28 i te drugie są wygodniejsze.Także rozmiar 27,5 odpowiedni byłby..Rozmiar ramy 19" dla mnie odpada za mały.Taki rower mam w piwnicy i leży i się kurzy.Myślę że nad rozmiarem to można w jakimś sklepie to obadać.
leniwyzaskroniec Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 Tylko geometria ramy mieejskiej a mtb się "odrobine" różni wiec nie skreślaj 29" kół. Ja polecam takiego http://allegro.pl/rower-mtb-romet-rambler-29er-r-line-1-0-deore-mtb-i5046345488.html Tutaj co prawda za niecałe 2500, ale gdzieś niedawno widziałem za około 2100 poszukam to podeśle. Tutaj już masz w miare fajny powietrzny amortyzator i koła 29" Co do regulacji to proste jak drut. Obejrzyj sobie uważnie i stosuj, bo tu żadnej filozofii nie ma, a wystarczy trochę czasu, dosłownie kilka minut a napęd nie bedzie cierpiał edit: dodaje link, jednak aukcja już zakończona http://allegro.pl/romet-rambler-r-line-29-1-0-deore-raidon-wyprzedaz-i5013879402.html
ILC Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 Ten romet to bardzo dobra propozycja, z tym, że dostępna w rozmiarach 17 i 22". I tu może być problem, bo 22" będzie pewnie za duża.
Zygmunt100 Napisano 1 Lutego 2015 Autor Napisano 1 Lutego 2015 Myślę że dla mnie odpowiednia to rama 20".Co do kół to żadnych nie skreślam no może oprócz 26" ale to też do końca nie jest pewne.Tak jak pisałem rozmiar to sprawa indywidualna ,tak mi była żona po rozwodzie powiedziała.Do dziś się zastanawiam co miała na myśli . Jedno już wiem aby szukać amortyzatora powietrznego, hamulcu hydraulicznych czyli coś mi się rozjaśnia pomalutku.Na spokojnie muszę popisać sobie specyfikację tych rowerów i porównać je.Szkoda że tego niemieckiego z linku ILC nie mogę na razie znaleźć w żadnym sklepie stacjonarnym. leniwyzaskroniec myślę że dałbym sobie radę ale na razie mam same przerzutki planetarne no może oprócz tego roweru w piwnicy ale on chyba już połowę osprzętu nie ma
modrzew Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 Przymierz się lepiej. Jestem nieco wyższy od Ciebie, ale większej ramy MTB niż 17-18" bym nie kupił, obecnie jeżdżę na 18". Chyba, że to ma być "wozidełko" do spokojnej jazdy, które od biedy przejedzie tam gdzie mieszczuchem nie dało by rady - tylko wtedy rozejrzałbym się za rowerem typu cross a nie a la MTB.
Zygmunt100 Napisano 1 Lutego 2015 Autor Napisano 1 Lutego 2015 Sugerowałem się ogólną rozmiarówką ale faktycznie będzie trzeba się indywidualnie przymierzyć. W rowerach które polecacie króluje tylna przerzutka Deore, Ale na aukcjach zauważyłem takie modele jak Altus,Acera,Alivio. One różnią się liczbą przyłożeń, wytrzymałością czy też szybkością reagowania na zmieniający się tryb. Coraz więcej mam obaw czy ja faktycznie potrzebuje rower do takiej jazdy i takiego traktowania za 2000.Obawiam sie po prostu kradzieży roweru za 2000. Romety wklejone pary postów wyżej są nawet fajne ale obawiam się że aż nadto za dobre jak na moje jazdy. Co myślicie o rowerach Kross z serii X3 jeśli się nie mylę to proszę mnie porawić.
leniwyzaskroniec Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 Masz podział klas grup osprzetu Deore jest wyżej jak alivio, acera, altus, poszukaj sobie hierarchie grup osprzętu. Co do Krossów to mam, ogólnie fajny rower, jednak serwis gwarancyjny to porażka.
modrzew Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 Hexagon to linia rowerów ATB Krossa. Wygląd a la MTB + tani osprzęt do mocno rekreacyjnej jazdy i tyle. Naprawdę spójrz na rowery typu cross, w podanym budżecie np. bardzo popularny na forum Kands Maestro lub jego klony takie jak Lazaro/Scud.
Zygmunt100 Napisano 1 Lutego 2015 Autor Napisano 1 Lutego 2015 A jak ten rower Kand Maestro spiszę się w błocie, w lekkim terenie leśnym? Czy do tego Kand Maestro można założyć szerszą oponę??
modrzew Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 Crossy to rowery dedykowane na twarde nawierzchnie i lekki teren, ot takie "wycieczkowce". Nieco bardziej "sportowe" niż treking, ale nie nadające się do ostrzejszej jazdy jak MTB (sensowne MTB, nie makrokesz i nie cała masa ATB, które w konkretniejszym terenie będą i tak gorsze/tragiczne). Co do opon, to kwestia co to znaczy "szersze"? Opona to nie tylko szerokość, ale też rodzaj bieżnika, rodzaj mieszanki, itp. Zobacz na jakich kołach jeździ się np. przełajami i jaki teren ludzie potrafią tym ogarnąć
Fenthin Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 Jeśli ma to być rower przeznaczony wyłącznie do jazdy po lesie, cross będzie złym wyborem. Szkoda ograniczać sobie perspektywy. Romet wygląda ładnie, wręcz bardzo ładnie. Możesz ewentualnie rozważyć nieco tańszy egzemplarz: http://allegro.pl/rower-romet-rambler-29er-r-line-2-0-rabat-899-zl-i4963850138.html
modrzew Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 A jakie tu są perspektywy, jak na razie jest zastanawianie się czy roweru za 2000zł nie dźwignie ktoś z szopy, a tematem są wycieczki po lesie?
Fenthin Napisano 1 Lutego 2015 Napisano 1 Lutego 2015 Gdyby tu była mowa o rowerze uniwersalnym, do połykania kilometrów i pojeżdżenia sobie po lesie, nie ma tematu. Ale mówimy o sprzęcie, który ma służyć wyłącznie do jazdy po lesie. No to gdzie jest sens zakupu roweru z zawieszeniem o mniejszym skoku, z napędem bliższym szosie i węższych oponach? Cross jest dobrym pomysłem dla niezdecydowanego rowerzysty. Ale jakiekolwiek próby zagłębienia się czy to w jazdę w terenie, czy to jazdę szosową na takim rowerze momentalnie ukazują jego ograniczenia.
Zygmunt100 Napisano 2 Lutego 2015 Autor Napisano 2 Lutego 2015 Cross ma za wąskie opony tak jak Fenthin piszę rower głównie do lasu a na oponach 28 x1,5 na bieżniku terenowo-szosowym Continentala wywaliłem się razem z grzybami w błoto po prostu opony się za grzęzły.Co do roweru za 2000 to mógłbym na zimę go zabrać do miasta ale znowu mi chodzi po głowie czy to nie za dobry rower na takie przejażdżki.To jest jeszcze do pomyślenia.Rower muszę przymierzyć ale ten Silverback wklejony przez ILC jest cód malina dla mojego oka. Macie rozeznanie więc jest tak jak piszą sprzedawcy "kup przed sezonem będzie taniej".Rower planuję kupić coś koło kwietnia -maja aby była to dobrze przemyślana inwestycja. W tym romecie jest przerzutka Alivio i kosztuje 2300 a w Silverback jest Deore i kosztuję 2050.Chyba że już się pogubiłem.
beskid Napisano 2 Lutego 2015 Napisano 2 Lutego 2015 Najlepszy czas na zakupy, negocjacje cen jest obecnie. Na wiosnę to już pozamiatane bo wiadomo kto wtedy kupuje rowery
Zygmunt100 Napisano 2 Lutego 2015 Autor Napisano 2 Lutego 2015 Teraz jestem zielony jeśli chodzi o sklepy w okolicy(to akurat szybko nadrabiam) ale ze sprzętem jest ciężej no i wszystko ogranicza się do czasu.
Fenthin Napisano 2 Lutego 2015 Napisano 2 Lutego 2015 W tym romecie jest przerzutka Alivio i kosztuje 2300 a w Silverback jest Deore i kosztuję 2050.Chyba że już się pogubiłem. W Romecie za 2300 tylna przerzutka to akurat SLX, a przednia i manetki to Alivio. Analogicznie Silverback ma z tyłu Deore, przód i manetki Acera. Teoretycznie wygrywa Romet, w praktyce... bez znaczenia. Inna sprawa, że akurat napęd jest drugorzędną sprawą. Zdecydowanie ważniejszy jest choćby amortyzator. W Romecie masz Raidona, w Silverbacku model niższy - XCR. Reszta komponentów w zasadzie z jednej półki.
Zygmunt100 Napisano 2 Lutego 2015 Autor Napisano 2 Lutego 2015 Faktycznie masz rację , mój błąd gdyż źle odczytem.Z tego co tu piszecie to rowery w zbliżonej cenie są jakby to ująć "na jedno kopyto".W jednym jest coś lepsze w innym gorszę i tylko kwestia gustu. Co myślicie na temat tego roweru: http://www.cyklotur.com/rowery/gorskie-mtb/27-5-cala/p,rower-solution-27-5-2015-bialo-niebieski-200-zl-do-wydania-na-akcesoria-gratis-author,418265.html Nie ukrywam że szukam czegość dostępnego w Poznaniu bądź w niedalekiej okolicy.
Fenthin Napisano 2 Lutego 2015 Napisano 2 Lutego 2015 Słabo. V-ki, mechaniczna blokada amortyzatora, zdecydowanie gorszy osprzęt. W tej kwocie zdecydowanie lepiej wypada zaproponowany przez Ciebie Rockrider.
Zygmunt100 Napisano 2 Lutego 2015 Autor Napisano 2 Lutego 2015 Tylko Rockrider ma koła 26". No nic szukamy dalej ale myślę że kilka sklepów będę musiał odwiedzić.Jeszcze muszę poszukać informacji na forum o amortyzatorach żeby chodziaż mieć zarys informacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.