Asteka Napisano 20 Stycznia 2015 Napisano 20 Stycznia 2015 Witam, Chciałem zapytać czy jest możliwość demontażu manetki tego typu: Konkretnie to chodzi mi o to żeby zamontować regulację napinania tej linki, nie wiem czy dobrze to nazywam, w każdym bądź razie w załączniku dodaje zdjęcie konkretnie o którą część chodzi.
alagor96 Napisano 20 Stycznia 2015 Napisano 20 Stycznia 2015 Oczywiście, że jest możliwość, nie wiem natomiast czy będzie dało się zamontowac ten element w manetce, która nie została w niego wyposażona.
Sagitt77 Napisano 20 Stycznia 2015 Napisano 20 Stycznia 2015 Przypuszczam, że żeby zdjąć taką manetkę musisz poszukać i odkręcić śrubę imbusową gdzieś w obudowie, może na spodzie. Natomiast żeby wymienić taką śrubę regulacyjną wystarczy ją wykręcić.
Asteka Napisano 20 Stycznia 2015 Autor Napisano 20 Stycznia 2015 nie nie moja manetka była wyposażona, ogólnie to długa historia ktoś przewrócił mi rower i ta część przyjęła siłę i pękła a to na zdjęciu to z innego roweru, nie wiem co szybsze rozbiórka linki od samego aparatu czy właśnie rozebranie manetki i wyciągnięcie linki.
alagor96 Napisano 20 Stycznia 2015 Napisano 20 Stycznia 2015 Zależy jak są linki poprowadzone, ale taka wymiana, to chwila roboty.
Asteka Napisano 20 Stycznia 2015 Autor Napisano 20 Stycznia 2015 no bo poszedłem myślą że tam gdzie ta część to najbliżej rozebrać manetkę ale nie widzę nic do odkręcenia jednak później stwierdziłem że najwyżej całą linkę powyciągam z kołnierzyków i nałożę. Mimo wszystko mnie martwi to żeby tylko się nie rozczepiły na końcu te linki bo potem ani to przez kołnierzyk przeplatać ani to potem zakręcić na przerzutce jak będzie rozczepione
Sagitt77 Napisano 21 Stycznia 2015 Napisano 21 Stycznia 2015 Na wszelki wypadek kup nową linkę. Rozplątana nie da się przesunąć ani przez manetkę ani przez pancerzyki. Warto też mieć dobre, ostre obcinacze do linek.
Garlock Napisano 21 Stycznia 2015 Napisano 21 Stycznia 2015 Mimo wszystko mnie martwi to żeby tylko się nie rozczepiły na końcu te linki bo potem ani to przez kołnierzyk przeplatać ani to potem zakręcić na przerzutce jak będzie rozczepione Zanim zdejmiesz końcówkę linki wyczyść drobnym papierem ściernym linkę wokół końcówki. Odtłuść spirytusem. Posmaruj pastą do lutowania. Delikatnie oblutuj (pobiel) linkę dookoła (lutownicę ustaw na dużą moc). Nie wal za dużo cyny bo nie przeciągniesz linki przez pancerz. Możesz ew. przejechac potem pilnikiem wokół lutu aby usunąć nadmiar cyny. Przetnij linkę w połowie lutu. Nie rozczapierzy się i będziesz mógł ją bez problemu wsunąć w pancerz. To ma sens jak linka jest nowa. Jak już swoje przeszła, to lepiej kupic nową (niki w końcu fortuny nie kosztują)
Asteka Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Napisano 21 Stycznia 2015 dobra udało się i bez lutowania ale będę pamiętał o tym sposobie w przyszłości, wszystkie pancerze ładnie wchodziły, myślałem że na tym stracę dużo czasu jednak regulacja zajęła najwięcej bo żeby wszystkie biegi należycie wskakiwały to obłęd, milimetry decydują. I tak raczej będę wymieniał te manetki na jakieś lepsze bo ich jakość pozostawia wiele do życzenia, wszystko luźne, część którą wsadziłem do regulacji przy manetce wkręca się z łaską bo gwint z plastiku i jest zjechany cały. Dziękuje Wam bardzo za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam!
Sagitt77 Napisano 21 Stycznia 2015 Napisano 21 Stycznia 2015 No niestety, dobry osprzęt swoje kosztuje. Jak chcesz żeby wszystko działało dobrze w każdych warunkach to musisz zmienić przynajmniej na Deore.
MMMAAACCC7 Napisano 21 Stycznia 2015 Napisano 21 Stycznia 2015 te manetki są skręcane śrubą na krzyżak, łatwe w demontażu, a dla tanich rowerów lepiej brać takie manetki z nieindeksem, mniejszy problem z regulacją.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.