Skocz do zawartości

[max 1400] rower crossowy dla kobiety

pixxar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze roweru na ramie 17" dla żony.
W większości będzie jeździć po asfalcie (85%), planowany jest także wyjazd na Roztocze, być może Magura/Beskid Niski.

Limit cenowy ok 1300-1400 zł.

Wstępnie wybrałem 3 modele:
http://allegro.pl/rower-28-17-romet-orkan-3-0-d-cross-w-wa-i4961520362.html - 1349 zł
http://allegro.pl/rower-cross-kands-damka-maestro-alivio-wyprzedaz-i4982114941.html - 1149 zł + 40 zł za wymianę siodełka
http://allegro.pl/rower-28-kands-maestro-szybki-cross-damka-kurier0-i4982100425.html - 1249 zł

Najbardziej preferuję Rometa (bardziej znana marka), mimo że najdroższy z tych trzech. Kands, jak widzę na forum, jest polecany w  tym przedziale cenowym, jednak obawiam się że po przejechaniu 100-200 km może zacząć "piszczeć" itp., czym narażę się na wymowne spojrzenia małżonki :icon_redface:

A może ktoś poleci coś innego, markowego w tej cenie?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

Napisano

Najbardziej preferuję Rometa (bardziej znana marka), mimo że najdroższy z tych trzech.
I bardzo dobrze że postawiłeś na Rometa  jest trochę lepiej wyposażony w osprzęt.

A może ktoś poleci coś innego, markowego w tej cenie?
Z tym nie będzie tak łatwo znaleźć.
Napisano

Obawiam się że w pewnych warunkach każdy może zacząć "piszczeć" i to po mniejszym dystansie :)

Kands nie jest najdroższy , albo ja coś źle widzę ... 

A o mechanicznych hamulcach tarczowych różnie tu ludzie pisali - ale są w tym "temacie" lepsi ode mnie to niech się wypowiedzą.

Siodełko vader nie jest jakimś dramatem - zanim bym się zdecydował na wymianę za dopłatą to sprawdziłbym jak żonie "pasuje", bo może trzeba iść w jeszcze inny rodzaj ...

Napisano

Obawiam się że w pewnych warunkach każdy może zacząć "piszczeć" i to po mniejszym dystansie

niby racja, ale wolałbym nie słyszeć potem: "mogłeś kupić Rometa, a nie jakiegoś Kandsa!"

Siodełko vader nie jest jakimś dramatem - zanim bym się zdecydował na wymianę za dopłatą to sprawdziłbym jak żonie "pasuje", bo może trzeba iść w jeszcze inny rodzaj ...

sprzedawca w opisie sugeruje zamianę siodełka na Kellysa, stąd wysnułem wniosek, że oryginalne może być niewygodne

Napisano

Mam Lazaro i nie narzekam. W tym przedziale cenowym nic lepszego i na lepszym osprzęcie bym nie kupił. Za te pieniądze z czystym sumieniem mogę polecić Lazaro. Siodełko do najwygodniejszych nie należy ja najwięcej zrobiłem na tym siodełku 80 km, później robi się już nieprzyjemnie. Minusem lazaro są kiepskiej jakości opony.

Muszę dodać jeszcze, że w moim rowerze bardzo szybko padły pedały więc raczej do wymiany.

Napisano

Patrząc na proponowane rowery, to pewnie wziąłbym Rometa albo Kandsa (tego, który się bardziej wizualnie podoba żonie, bo to ważne). Czeski Author jest dobrą firmą, ale moim zdaniem to zdecydowanie nie jest budżet na Authora. Zbyt dużo jest tam części najniższej jakości, które po prostu nie zapewnią długiej bezproblemowej eksploatacji, nie mówiąc już o wygodzie.

No chyba, że planowane jest pozostawienie sobie samej ramy i kół, a wymiana reszty w najbliższym czasie, ale to słaby biznes. Chociaż patrząc na te obręcze, to one nie są nawet stożkowe, ciekaw jestem ile mają komór. A piasty quando wcale nie cieszą się zbyt dobrą opinią. Nie żeby ten Romet czy Kands miały lepsze, po prostu nie widzę nic, czym Author by się wyróżniał. Może i ma lepszą ramę (ciężkie do sprawdzenia), ale doświadczenia użytkowników pokazują, że ramy Kandsów i Rometów też są wystarczająco do normalnego użytku.

woojj prosiłbym byś popierał sobie twierdzenia o wagach Authorów zdjęciami z wagi, bo wychodzi na to, że jest jedyną firmą (nawet biorąc pod uwagę czołówkę mainstreamowych liderów rynku), której nie zdarza się ściemniać z wagami. Do tego rowery Authora są najczęściej złożone z niższych klasowo i cięższych podzespołów niż u konkurencji za tę samą cenę, więc waga faktycznie musi się brać ze świetnych parametrów ramy. To naprawdę ciekawe, o ile jesteś w stanie potwierdzić to dowodami.

Napisano

waga bierze się z doboru DOBRYCH komponentów, a nie odwrotnie ;-)

tak pierwsze lepsze :

http://velo.pl/rowery/turystyczne/crossowe/author/stratos-2014

realna waga ramy 20 " :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/41096acff74511d7.html

Niezgodność 300 gram... to jest bardzo mało. Ważę rowery i to jest najmniejsza granica błędu jaką spotkałem , dlatego o tym piszę. 

Niech mi zważy ktoś Kanda lub Lazaro...... ;-)

Oczywiście waga roweru z pedałami.

Napisano

....firma topnarty to nie jest rzetelny sprzedawca... wypisują- sprzedają marki rowerów, których na oczy nie widzieli. 

Kup rower w firmie mającej doświadczenie w handlu rowerami.... 

Napisano

....firma topnarty to nie jest rzetelny sprzedawca... wypisują- sprzedają marki rowerów, których na oczy nie widzieli. Kup rower w firmie mającej doświadczenie w handlu rowerami....

dzięki woojj za ostrzeżenie...

a ten Corratec z drugiego linka będzie ok?

Napisano

Ten Corratec wydaje się najrozsądniejszą propozycją ;-) Corratec to jeden z najlepszych niemieckich producentów rowerów, sensownie złożony i nie będziesz mieć problemów. Bardzo dobra solidna rama i przyzwoity osprzęt.  

Napisano

Wybrałem ostatecznie w/w Corrateca. Żonie też się podoba :icon_wink:

Dziękuję wszystkim za cenne uwagi.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...