Skocz do zawartości

[korba] FSA COMET vs XT T780 vs SRAM X7

PaVlo7485

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie staje przed wyborem z pośród 3 nowych korb:

FSA Comet 46/36/28T dł ramion 175mm

XT T780 48/36/26/T 165mm

SRAM X7 44/33/22/T 175mm

350-440zł (w komplecie suport)

Według mnie SRAM wydaje sie być najmocniejsza, jaka jest wasza opinia? Na co ma wpływ długość ramion, między XT a SRAM to aż 1cm. Dodam że 44/33/22 to tarcze mi odpowiadające, chociąż ta 46T kusi, ewentualnie 22 do wyrzucenia. Czy FSA dorównuje jakościa do pozostałych?

Moja grupa napedowa to XT DynaSys, kaseta XT 11-32, przerzutka t. XT RD-M786 GS, przerzutka p. XT DynaSys FD-T780 (duża tarcza 44-48T), manetki XT SL-M780.

Koła 700x35C

Napisano
XT T780 48/36/26/T 165mm

za 400zł z suportem to całkiem dobra cena 

sram x7 głównie sprzedawana jest z suportem press fit (ja kupiłem tą korbę i osobno suport BSA)

przerzutka t. XT RD-M786 GS

ta przerzutka nie ogarnie ci wszystkich przełożeń na tarczy 48, zresztą na 44 też raczej nie 

ja bym myślał raczej o XT (cały napęd Xt to po co pchać tam SRAMa), jaką masz obecnie korbę ? 

Napisano

Nie mam juz korby.

Fakt press-fit odpada a GXP tanie nie jest, FSA Comet ma pojemność 18T co z kasetą daje 39T, w takim wypadku może wyjdzie na styk.

XT T780 jakoś mi się nie widzi, zwłaszcza że drugi i pierwszy blat to deore.

Napisano

Długość ramion dopasowuje się do długości nóg, wysoki rowerzysta, dłuższe korby. 165 mm to bardzo krótkie, może dlatego oferta jest tak korzystna.

T Xt to korba z typowymi dla rowerów asfaltowych tarczami, 46 to coś pomiędzy a 44 to bardziej korba z grup mtb.

Dlaczego uważasz że Sram będzie najmocniejszy?

Korby Shimano mają wysoko oceniane co do precyzji pracy zębatki.

Ja z tych trzech wziałbym Shimano - gdyby miała inne tarcze. 

Napisano

Te dwa mniejsze blaty czy to xt czy deore są bardzo mocne i o nie bym się nie martwił z tym ze ja jak już gdzieś pisałem dorzuciłbym slx-a, suport ten sam w komplecie co xt, największy balat tańszy o połowę waga w zasadzie taka sama, moim zdaniem najlepszy stosunek jakości do ceny.

Napisano

W korbach XT mocowanie 104 idzie jakos pod ukosem nie wiem czy np tarcza 48T deore pasoala by idealnie technicznie, a juz na pewno nie wizualnie. Ja się jedna bardziej skłania ku tem aby największy blat mieć 44-46T, drugi 33-30T a trzeci moge całkiem wywalić, ewentualnie jako rezerwa.

Co do suportu to slyszalem ze dobrym zamiennikiem jest ACCENT czy to dla systemu Srama czy Shimano, i łątwiej dostatć łożyska do wymiany, co o tym sądzicie?

Napisano

Ale chyba te tarcze czym się jednak różnią 9 a 10rz, poza tym gdybym miał same ramiona to bym mógł kompletować ale w przypadku nowej korby wole od razu kupić gotowca.

Napisano

Weź pod uwagę, że do korb Srama trudno dostępne są zębatki a ich ceny do małych też nie należą. Do korb xt widywałem komplety nowych blatów poniżej 200 zł.

Napisano

Ale kombinacje. Oczekujesz stopniowania dość skomplikowanego nie dostępnego w korbach 2-blatowych a prędzej 3-blacie. Najwyżej pozbywasz się młynka i tyle. Korb z wyższych grup z 44T już nie robią. Sram owszem ale za sporą cenę oferuje dość przeciętną jakość.

Napisano

Weź pod uwagę, że do korb Srama trudno dostępne są zębatki a ich ceny do małych też nie należą. Do korb xt widywałem komplety nowych blatów poniżej 200 zł.

Dokładnie tak ale bardziej się opłaca chyba sprzedać całą korbę i kupić nową:)

Ja by jednak dalej się upierał przy tym slx-ie nie mniej jednak albo to albo xt, resztę pomijam bo to nie opłacalna inwestycja.

Napisano

Dlaczego wszyscy pominęli FSA? Blaty pasują od shimano, nie pamiętam jak z ich wagą ale chyba nie ustępują XT, jeżeli chcesz to mogę jakoś w wolnej chwili zważyć. 

Nie wiem jakiego jesteś wzrostu, ale dlaczego chesz XT 165mm?

Napisano

Sram, FSA i XT mają ten sam rozstaw 104BCD to raczej można stosować zębatki shimano do srama i na odwrót, 185cm wzrostu to raczej celuję w ramiona 175.

Napisano

Raczej można, czy na pewno można? Pamiętaj o profilach zębatek przy mocowaniu śrub. Chętnie usłyszę, że na pewno pasują bo sam mam Srama S1000. Na razie znalazłam informację, że nie pasują.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...