Skocz do zawartości

[Modernizacja napędu ] Rower trekingowy.

ezios

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciałbym zmieniać sukcesywnie napęd.

Rower http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/2006/archive/trek/navigator100/#/pl/pl/archive-model/details?url=pl/pl/bikes/2006/archive/trek/navigator100

To jest mój pierwszy rowerek i mam do niego sentyment bo jest mój ;-)

Aktualnie jeszcze jest ok, ale potrzebuję krótszych ramion korby bo w mieście zachaczam o krawężniki i może zmienić na 2 talerze lub nawet 1 oraz wrzucić może większy blat. Aktualnie dogorywa mi wolnobieg i piasta. Na początku sezonu będzie zmiana na 9 lub wolałbym 10 zależy od kosztów.

Z czasem nie ma pośpiechu, będę raczej celować w używki chyba że nowe nie są jakieś za drogie.

Brakuje mi kasety z 11, ale muszę poczekać.

Proszę o podanie jakiegoś modelu korby z krótszymi ramionami i większym blatem.

Moja jazda to głównie asfalt i utwardzone drogi leśne.

Rozumiem że mogę założyć wezsże blaty pod 9, 10 a jeździć na łańcuchu 6.7.8.

A może nie ma sensu?

Później mogę wrzucić zdjęcia korby.

Napisano
korby z krótszymi ramionami i większym blatem.

A skąd przy krótszych ramionach weźmiesz siłę do pedałowania? Przy krótszym ramieniu będzie potrzeba jej więcej żeby obrócić korbą... Jeśli masz obecnie 175 mm to możesz założyć 170 mm (5 mm zrobi różnicę?), ale w kwestii uderzania o przeszkody to radziłbym dopracować technikę ich pokonywania.

Do większego blatu będziesz musiał wymienić przednią przerzutkę na szosową. Moim zdaniem wystarczy jak przejdziesz z wolnobiegu na kasetę - tam najmniejsza zębatka ma 11 ząbków, a nie 14. 48/11 to całkiem twarde przełożenie.

I możesz jeździć z szerszym łańcuchem na węższych blatach, ale nie zakładaj nowej korby do starego łańcucha, bo szkoda zębów. 

Napisano

To będą tylko 5 mm krótsze to pewnie faktycznie nic nie zmieni zwłaszcza w mojej jeździe.

Ale mimo wszystko proszę o jakieś modele 2 tarcz na przód. Jedna 48 druga pośrednia między 38 a 28.

Rozumiem że tak bym mógł zrobić?

Akurat do wiosny miałbym czas na polowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...