Skocz do zawartości

[do 3200] Cross - potrzebna pomoc w wyborze.

incoone

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam małe pytanie odnośnie tego Cube Nature Pro

http://www.rove.pl/rower-cube-nature-pro-black-anthrazit-blue-2015-32423.html

On jest na kołach 29 cali?

Byłem przekonany, że jest na 28, ale na zdjęciach na obręczy jest napisane; "29" i są tam jeszcze jakieś inne oznaczenia, ale nieczytelne, niestety zdjęcie słabo wyraźne :)

Fajny ten Nature Pro,

z mojej analizy wynika, że cały jest w "Deore", co jest na duży plus, (najlepsze, ze dwa tygodnie temu nie miałem pojęcia co znaczą nazwy Deore, Alivio, Acera i Altus :) )

Jedyny komponent co można spotkać w rowerach w podobnej cenie który zdarza się lepszy u konkurencji (ale wtedy zwykle coś z osprzętu jest Alivio lub gorzej) to Widelec SR Suntour NEX HLO,

rozumiem, że to jest olejowy amorek z blokadą skoku na widelcu?

Po przyjrzeniu się jemu dokładniej zauważyłem wrzucenie linek w dolną ramę (z jednej strony mnie to bardzo cieszy, bo w rowerach średnio mi się podobają linki prowadzone nad lub pod górną ramą), ale nie pokoi mnie jedna rzecz, czy w przypadku zerwania tej linki można to naprawić na poboczu? (czy w ogóle zdarzają się takie awarie?)

Jeżeli ktoś wie coś odnośnie mojego pierwszego pytania o rozmiar kół lub ma jakieś doświadczenie z drugim pytaniem bardzo proszę o odpowiedź :)

Pozdrawiam

Napisano

Koła 28" oraz 29" są identyczne pod względem średnicy obręczy (622). 29" uzyskuje się poprzez oponę z większym balonem. Co do linek w ramie, to jeszcze mi się w żadnym rowerze nie zdarzyło, by zerwać ją gdzieś po środku długości,jeśli w ogóle kiedyś się zerwie (mało prawdopodobne) to przy manetce. W przypadku wymiany po prostu przeciągasz nową linkę i tyle. Co do amortyzatora to blokada jest na golenii.

Napisano

Mam Nature Pro z 2013. Koła zwykłe 28". Linki prowadzone wewnątrz, żadnych problemów z nimi. Nie urwiesz ich. Jeśli jakimś cudem je urwiesz tak ze wyjdą z ramy to nie zrobisz tego na poboczu.

Osobiście wolę wewnętrzne prowadzenie linek.

Jeszcze małe "ale" co do tego modelu. Nie wiem jak tegoroczny model ale u mnie linki starły lakier. Z przodu mam kawałek łysego amelinium.

Napisano

Koła 28" oraz 29" są identyczne pod względem średnicy obręczy (622). 29" uzyskuje się poprzez oponę z większym balonem

Czyli, gdybym miał taką zachciankę z dowolnego roweru na oponach 28" (gdzie na obręczy jest napisane 29") mogę zrobić 29" dokupując nowe opony i dętki ?

Jeżeli nie z dowolnego to czy z tego jednego konkretnego Cube Nature Pro?

Napisano

Zrobisz z niego 29, ale nie MTB 29 cali.

MTB ma inne przełożenia na korbie, masywniejszy amortyzator o większym skoku, często też inną konstrukcję i geometrię ramy. Nie mówiąc już o tym, że nie we wszystkie ramy crossa da się wcisnąć grube terenowe opony 29 cali.

• 2 tygodnie później...
Napisano

No i zebrało mi się kolejne pytanie, chyba retoryczne bo domyślam się odpowiedzi.

Chodzi o "Zwężana główka ramy (tapered)", model który uważam w tej chwili za najciekawszy zakup, mianowicie Cube Nature Pro, nie ma informacji o tym by posiadał taką główkę ramy. Bardzo często czytając to forum natrafiam na informację, jakby rowery bez tego były mniej rozwojowe (gorsze).

Nie będzie to dla mnie żaden wyczynowy rower, też nie oczekuje, że będzie miał najbardziej topowe elementy, ma po prostu długo służyć jak najmniej awaryjnie :) w przyszłości co prawda planuje zmienić amorek (pewnie po 2-4 latach, kiedy fabryczny nadgryzie ząb czasu na jakiś ciut lepszy (pewnie powietrzny), ale nie będę oczekiwał, że będzie to najlepszy (najdroższy) dostępny na rynku model. 

No i moje pytanie, czy przejmować się tym, że nie jest to 'tapered'? - domyślam się, że pewnie nie ma czym się przejmować, bo i za 2-4 lata będą modele amorków (może ciut gorszych niż te tapered) dostępne na rynku na które będę mógł zmienić swój wysłużony model.

Pozdrawiam

Napisano

mianowicie Cube Nature Pro, nie ma informacji o tym by posiadał taką główkę ramy
 Nie ma informacji bo takowej główki nie posiada.

Bardzo często czytając to forum natrafiam na informację, jakby rowery bez tego były mniej rozwojowe (gorsze).
Chodzi o rowery mtb a szczególnie z rozmiarem koła 27,5". W crossie taka główka nie jest wymagana.

No i moje pytanie, czy przejmować się tym, że nie jest to 'tapered'? - domyślam się, że pewnie nie ma czym się przejmować
bardzo dobrze się domyślasz :thumbsup:
Napisano

Mogę prosić jeszcze o Wasze zdanie na temat porównania tych dwóch rowerów:

Cube Nature Pro 2015

http://www.rove.pl/rower-cube-nature-pro-black-anthrazit-blue-2015.html

do Scott Sportster 20 2014

http://www.erowery.pl/rower-scott-sportster-20-solution-model-2014

Moim nie fachowym okiem, to

napęd identyczny (choć zastanawia mnie co znaczy to 31,8mm w Cubie w porównaniu do 34,9 mm w Scottcie)

• Przerzutka tylna Shimano XT RD-T780, 10-Speed
  • Przerzutka przednia Shimano Deore FD-T610, Top-Swing, 31.8mm
  • Dźwignie przerzutki Shimano Deore SL-M610, Rapidfire-Plus

w porównaniu do Scotta

Przerzutka przód Shimano Deore FD-T610 / 34.9mm Przerzutka tył Shimano XT RD-T780 30 Speed Manetki Shimano Deore SL-M610-10 R-fire plus 2 w/gear indicator

Ogólnie rowery w specyfikacji wyglądają podobnie, różnią się najbardziej amortyzatorem:

Cube

Widelec SR Suntour NEX HLO

Scott:

Widelec Suntour NCX-D RL Remote Lockout Susp.fork 1 1/8", 63mm travel

i tu chyba wygrywa Scott i jest to jakościowo dość spora różnica?

Dodatkowe pytanie, do Cube się przymierzałem i jest dla mnie OK. Dokładnie do tego Scotta nie mam szans się przymierzyć, zakup jedynie przez sklep internetowy wchodzi w grę.

Więc mam też takie pytanie:

Rama Scotta to: "Rama Sportster Alloy / 6061 Double Butted / Solution geometry / Internal Cable Routing / SCOTT Urban Kit ready"

Czy szukanie i przymierzanie się do roweru który w opisie ma identyczną ramę, ale jest to inny model z innego roku:

(dokładnie ten)

http://www.scott-sports.com/pl/pl/products/238377009/SCOTT-Sportster-30-Men-rower/

ma sens i można dobierać tak wielkość ramy? Oraz geometrię roweru?

(niestety znalazłem tabelkę z geometrią tylko do Scotta z 2015 roku, nie mogę znaleźć żadnych danych archiwalnych)

Pozdrawiam

Piotr

Napisano

Pod wzwględem napędu faktycznie są to identyczne modele nie licząc łańcucha ale różnicy nie odczujesz :D

31,8mm oraz 34,9mm to średnica obejmy, poprzez którą mocujesz przerzutkę do podsiodłówki. Co do amortyzatora to ten w scottcie jest wyższym modelem, jednak odczuwalnej różnicy nie zauważysz wcale, no a jeszcze ten minus, że scotta nie możesz przymierzyć. Bierz Cube i będziesz zadowolony - przymiarka to ważny element dobierania roweru.

Napisano

Dzięki za geometrię tego modelu,

mam pytanie o wartość

D - standover height

dla Scotta 20 z 2014 wg tej tabelki są to wartości (odpowiednio dla L i XL): 811 mm, 843 mm

dla Scotta 30 z 2015 roku są to wartości odpowiednio: 513.8 mm 542.3 mm

Zgaduje, że dla tego Scotta 30 z 2015r są to po prostu błędne wartości?

Linki:

http://www.scott-sports.com/pl/pl/products/238377009/SCOTT-Sportster-30-Men-rower/

http://zdjecia.bikeworld.pl/produkty/large/rowery_trekkingowe_i_crossowe_scott_sportster_20_efd6d.jpg

Po tej wartości widzę, że mając długość nogi od wewnętrznej strony 84 cm.

Powinienem patrzeć na model L, gdzie jest 811 mm tej długości?

Mając możliwość ew przymiarki roweru o identycznej geometrii, nie widzę przeszkód by brać coś przez neta (jeżeli faktycznie uznam, że zakup tego Scotta jest lepszy).

Dzięki za posty, bardzo mi pomagają.

Na razie się zastanawiam. Za Cubem przemawia to, że już sie przymierzałem, rower mi się z wyglądu bardzo podoba. Za Scottem ten amorek i rower jest lżejszy.

Pozdrawiam

Piotr

Napisano
Powinienem patrzeć na model L, gdzie jest 811 mm tej długości?

dobrze mieć lekki zapas ale w crossie to az tak konieczne nie jest. Ważne jest to aby górna rura Cię nie uwierała w klejnoty. W moim crossie wysokość górnej rury mam na styk ze swoimi "producentami moich nośników DNA" :P

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Może komuś się przyda przy zakupach Nature Pro 2015

Ja przy wzroście 175-6 jak się wyprostuje to i 178 będzie :P kupiłem rozmiar 50 i jest bardzo komfortowo.Ja lubię pozycję sportową,więc mi pasuje.

Kupiłem przez internet,mierząc u siebie w sklepie stacjonarnym Evado 4.0 L, Evado 2.0   L i Evado 1.0 M. W Evado 4.0 L opierałem się kroczem o ramę, podczas jazdy było tak mało sportowo. Pozycja za bardzo wyprostowana. Evado w rozmiarze M było idealne, odrobinę siodło do tyłu,pozycja sportowa,zwarta, bardzo przyjemna jazda,pełna kontrola nad rowerem. 

Potem porównując wymiary Nature Pro i Evado zdecydowałem się na rozmiar 50,bo pewnie w 54 byłaby dla mnie za wysoka. 

Myśle,ze jak ktoś ma te 179+ to już powinien mierzyć w rozmiar 54.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...