matoos Napisano 11 Stycznia 2015 Napisano 11 Stycznia 2015 Cześć, czy można założyć spinkę do łańcucha szosowego Campagnolo? Zestaw: kaseta Campa 10s, łańcuch Campa. Czy spinka SRAM 10s (używam takiej w MTB) - da radę? Dziękuję, Maciej
Mod Team IvanMTB Napisano 11 Stycznia 2015 Mod Team Napisano 11 Stycznia 2015 Nie wiem jak w szosowych, ale C9 spokojnie przyjmuje standardowe spinki SRAM i KMC na 9 biegów. Sugerowałbym raczej spinki KMC lub Wipperman'a, gdyż te SRAM'owskie na 10s są jednorazowego użytku... Szacunek... I.
ishi Napisano 11 Stycznia 2015 Napisano 11 Stycznia 2015 KMC robi specjalne spinki pod łańcuch Campy ale są drogie. Ja zapodałem na łańcuch C10 zwykłą spinkę SRAM 10SPD (czarna) i działa. Jedynie ciężko się rozpina ale to standard w tej spince.
matoos Napisano 12 Stycznia 2015 Autor Napisano 12 Stycznia 2015 Ishi - dokładnie o taką spinke mi chodzi, ten sam łańuch i te same odczucie co do rozpinania. OK, dzięki bardzo. M.
wojtas7 Napisano 12 Stycznia 2015 Napisano 12 Stycznia 2015 dlaczego spinki Srama 10 są jednorazowego użytku? W szosie z łańcuchem DuraAce rozpinałem już kilkanaście razy zwykłymi kombinerkami (ściskam pod kątem) i wszystko działa jak należy.
ElDiablo Napisano 12 Stycznia 2015 Napisano 12 Stycznia 2015 wippermana kupiłem i hula jak ta lala... kumpel powiedział że wali takie koszty. Miał srama do 10-tek , założył i też działa nie gorzej...
Mod Team IvanMTB Napisano 12 Stycznia 2015 Mod Team Napisano 12 Stycznia 2015 SRAMoska spinka 10 rzedowa Power Lock w/g producenta jest patentem jednorazowym. Pewnie, że można ją na sił rozpiąć - kombinerki - ale zwykle spinki rozpina się palcami, co powinno dać trochę do myślenia... Szacunek... I.
wojtas7 Napisano 12 Stycznia 2015 Napisano 12 Stycznia 2015 Zwróć uwagę że spinki rozpinane palcami również zapina się palcami, a spinka srama musi wskoczyć po naciśnięciu na pedały, więc to normalne że rozpinanie jest również trudniejsze. Jeśli producent mówi że spinka jest jednorazowa to nikt nie powinien używać spinek do łańcuchów shimano, tylko pinów, bo producent tak mówi.. W ogóle nie powinno się mieszać shimano ze sram, bo też tak mówią..
Mod Team IvanMTB Napisano 12 Stycznia 2015 Mod Team Napisano 12 Stycznia 2015 Mówisz-masz... Spinka Power Lock jest nieco inaczej skonstuowana i raczej nie jest to tylko wymysł ZŁEGO, CHCIWEGO PRODUCENTA, iż jest jednorazowa ale także założenie konstrukcyjne. Nie mówię, że nie można jej rozpiąć, ale sugeruje przemyśleć tę operację. Osobiscie preferuje raczej spinki z założenia wielorazowe przy których nie trzeba sie mocować szczypcami. Choć oczywiście bez młota to nie robota Szacunek... I.
wojtas7 Napisano 14 Stycznia 2015 Napisano 14 Stycznia 2015 Z moich doświadczeń wynika co innego. Mam trzy rowery (zimówka, szosa i mtb) z różnymi napędami i od 4 lat dwukrotnie rozpięła mi się spinka Connexa wielokrotnego użytku (na 9 rzędów), za to wielokrotnie rozpinana PowerLock SRAMA ani razu. Teraz po prostu w rowerze mtb do zawodów wymieniam profilaktycznie spinkę raz na pół roku a poza tym zawsze wożę na zapas.
Herman88 Napisano 14 Stycznia 2015 Napisano 14 Stycznia 2015 Od zawsze jeżdżę na spinkach Srama i zawsze rozpinam. Chociaż też słyszałem, że są jednorazowe. Nigdy nie miałem problemu - sama się nie rozpięła. I rozpinam palcami, szczypce nie potrzebne. Chyba, że jeździło się w błocie to wtedy już jest gorzej Wracając do tematu to w szosie w C10 mam spinkę Campy, a w MTB C9 ze złotą Srama i wszystko śmiga. Muszę spróbować Srama do C10.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.