Skocz do zawartości

[Korba] Która lepsza?

Alsew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżdżę na rowerze mtb 26 cali. Wielkimi krokami zbliża się czas wymiany napędu. Obecnie mam założona korbę Suntour 48/38/28, jest zamontowana od nowości (2004 rok) i nie mogę o niej złego słowa powiedzieć. Gdyby nie wyciągnięty łańcuch i zjechana kaseta, to pewnie by jeszcze kilka tysięcy zrobiła... Po zapoznaniem się z tematem stwierdzam, że obecnie na rynku szerzej dostępne są korby 48/36/26. Osobiście użytkuję w sumie tylko największego blatu (90%jazdy) i średniego... a na kasecie największe zużycie widać na 4 i 5 przełożeniu. Moje pytanie jest takie czy przejście z 38 na 36 na średnim blacie nie wpłynie znacząco na komfort i precyzję zmiany biegu pomiędzy 2 i 3 blatem? I o co chodzi z tą długością ramiona korby? 170mm a 175mm niby mala różnica, ale jaki ona ma wpływ na jazdę? Do tego zastanawiam się czy rzeczywiście Shimano to jedyny rozsądny wybór?  Co sądzicie o korbach Truvativ?            

Napisano

Zęby korby są zjechane aż tak, że nie przyjmą nowego łańcucha? Jeśli używasz tylko dużych blatów (jak na MTB to naprawdę dużych) to możliwe, że mają się jeszcze całkiem dobrze i pojeżdżą z nowym łańcuchem.

Ja miałem taką korbę od crossa z 97' roku, która jeszcze jeździ u kolegi i przyjęła nowy łańcuch.

Między 48/38, a 48/36 możesz wcale nie zauważyć różnicy jeśli przerzutka przednia się co nieco nie zbuntuje, ale nie powinna.

Długość ramienia korby ma wpływ na jazdę i jak na Twój styl jazdy to polecałbym dłuższe, bo dłuższe ramię to wyższy moment obrotowy. Lżej się kręci, ale trzeba mieć do tego odpowiednio długą nogę, wiec minimum jakieś 175 cm wzrostu - poniżej tego wzrostu za długa korba może negatywnie wpływać na kolana.

Napisano

Czy ta stara korba przyjmie nowy łańcuch to nie wiem... Jakbyś mógł to zerknij na temat o ocenie stanu napędu, dzisiaj wrzuciłem tam zdjęcia tej korby. Spójrz, oceń i daj znać co uważasz. Będę po stokroć wdzięczny!   

Napisano

Rozmawialiśmy już w temacie o oponach na temat innego roweru i sam stwierdziłeś, że marzy Ci się coś w stylu przełaja tylko z funduszami kiepsko - może warto jednak pozbierać na taki rower zamiast się rozdrabniać na dalsze budowanie pokraki typu rama mtb, napęd trekingowy i opony niby w teren ale jak z szosy ;)

Napisano
korba na moje oko przyjmie łańcuch bez problemu

Jeszcze raz dzięki za pomoc! To kupię nowy łańcuch, kasetę i w drogę :thumbsup:

budowanie pokraki typu rama mtb, napęd trekingowy i opony niby w teren ale jak z szosy

Tak jak pisałem, że ta korba była zamontowana w tej ramie od nowości... więc jeśli już to firma Mongoose (model Summit) zbudowała taką 'pokrakę'... oryginalnie opony były 1.95, a teraz są 2.0...   Z drugiej strony zastanawiam się czy to raczej nie jest rama typu cross/atb, tym bardziej że to jest 20' a ja mam 176cm i jest dla mnie optymalna... jakoś nie ogarniam różnicy między mtb a cross. Zawsze miałem problem z szufladkowaniem  :teehee:   W mojej świadomości cross to zawsze był rower 'górski' na kolach 28, ale w czasach gdy mtb ma 29 to już różnie bywa... Sorki za rozważania na które nie ma miejsca w tym dziale.      

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...