maciekzgz Napisano 5 Stycznia 2015 Napisano 5 Stycznia 2015 Witam, Powoli rozważam wymianę starego napędu w swoich retro rowerze (Kettler Alu Rad - rocznik 1990). Obecnie zamontowane mam: Z tyłu: - wolnobieg shimano - 7 rzędów - łańcuch shimano - przerzutka shimano 200 gs Z przodu: - korba - shimano 200 gs biopace SG 48x38x28T (długość 170 mm) - przerzutka exage 300 LX - suport z gwintem angielskim BSA 1.37 mm x 24 Manetki Shimano STI Moje pytania: 1. Jaki nowy zestaw można by zastosować zamiast tego starego w przystępnej cenie biorąc pod uwagę wiek roweru? 2. Czy jakieś obecne komponenty są kompatybilne z tymi przerzutkami?
Mod Team Puklus Napisano 5 Stycznia 2015 Mod Team Napisano 5 Stycznia 2015 A chcesz utrzymać klimat retro czy zrobić z niego dziwoląga ale sprawnego technicznie ?
maciekzgz Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Napisano 5 Stycznia 2015 Raczej utrzymać klimat retro niż znacznie modyfikować.
Mod Team Puklus Napisano 5 Stycznia 2015 Mod Team Napisano 5 Stycznia 2015 No to szykuj sie na sypanie złota z rękawa bo retro w dobrym stanie = $$$
maciekzgz Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Napisano 5 Stycznia 2015 Rama jest aluminiowa i w dobrym stanie tak więc zawsze można to rozważyć Czyli pozostaje szukanie części na zagranicznych aukcjach. Jeśli miałbym rozważyć opcję drugą (wymiana całego napędu) to pewnie coś można dobrać aby nie odstawało wizualnie od obecnie zamontowanego zestawu
Mod Team Puklus Napisano 5 Stycznia 2015 Mod Team Napisano 5 Stycznia 2015 Oczywiście możesz zrobić remont od kilkudziesięciu złotych, no do 100-150 czy nawet 1000zł oparty o najnowsze obecne trendy, pytanie co ty chcesz z tym zrobić? Napęd retro oparty na np starym XT czy LX jest ciągle możliwy jednak części są drogie i jest ich niewiele.
maciekzgz Napisano 5 Stycznia 2015 Autor Napisano 5 Stycznia 2015 Wystarczy mi zestaw do spokojnej jazdy turystycznej po utwardzonej drodze (asfalt) - dystans 1000 km w sezonie.
Mod Team Puklus Napisano 5 Stycznia 2015 Mod Team Napisano 5 Stycznia 2015 popatrz na acere i alivio w takim wypadku. Zalecał bym także wymianę tylnego koła i przejście na kasetę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.