Skocz do zawartości

[napęd] XT M780 42X32X24 na 2x10

youcek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Planuje przerobić w/w korbę na dwu blat 38/24.

Pytanie brzmi czy wystarczy, że wyrzucę największy blat, w miejsce 32 dam 38?

Jeśli tak to czy idąc "po kosztach" można zastosować taką:

http://allegro.pl/tarcza-fc-m411-m415-m341-38z-zebatka-alivio-38t-i4926431213.html

?

Czy zębatka musi być dedykowana do 10 rzędowych napędów?

Czy konieczna będzie zmiana przerzutki przedniej? Teraz posiadam Shimano Deore FC-M590-10 / 34.9mm

Napisano

Poszukaj trochę, bo to dość popularna kombinacja i są na forum tematy o takich przeróbkach, w tym też o mojej ;)

Jest trochę pułapek czyhających przy takim druciarstwie, większość jest opisana a reszta wychodzi w praniu.

Napisano

Witaj.

Czy wystarczy wyrzucić największą koronkę zależy od tego jaki model korby przede wszystkim posiadasz.

W większości przypadków łańcuch 10rzędowy spokojnie daje sobie radę z korbą pod 9s.

W moim przypadku gdy przerabiałem korbę w szosie postanowiłem wyrzucić najmniejszą koronkę i problemem okazał się odstęp między dwoma większymi blatami. Mianowicie w przypadku jazdy z mniejszą koronką z przodu i 8 oraz 9 biegiem z tyłu ( 2 najmniejsze zębatki na kasecie ) łańcuch samoistnie chciał wskoczyć na większą koronkę z przodu ze względu na spory ukos i właśnie zbyt małą odległość koronek .

W przypadku mniejszych zębatek 24/38 ten problem może nie występować , niech wypowiedzą się Ci którzy przerabiali korbę w podobny sposób.

Z manetkami powinieneś sobie poradzić bez większych problemów.

Pozdrówka!:)

Napisano

Zwykle przerabiałem korby wyrzucając młynek. Pierwszą przeróbkę wykonałem na popularnej FC-M442. Oprócz usunięcia młynka zmieniłem też oś na węższą. Z 118 na 113mm. Podobnie postąpiłem w przypadku korby na HTII. Producent po prawej stronie umieścił dwie podkładki dystansowe a po lewej jedną. Wystarczyło więc przełożyć jedną podkładkę na lewą stronę i gotowe. Wszystko banglało bez jakichś niechcianych zmian biegów.

Aha nie kupowałem specjalnych 2rzędowych manetek a jedynie blokowałem wychylenia wodzika przerzutki.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dzięki za rady.

W planach montaż zakupionej zębatki 38 SLX oraz użycie istniejącej 24 od XT

Zabrałem się do roboty ale pojawiły się pierwsze problemy. Śruby i kominy za długie. Jakie zakupić?

Czy będę musiał zwiększyć odległość/odstęp między tymi dwiema zębatkami poprzez zastosowanie jakiś podkładek bo po przymierzeniu "na sucho" wydaje się że łańcuch może ocierać własnie o te kominy (są za długie?)

Napisano

Ja zakupiłem sobie w miejscowym sklepiku podkładki podobne ( wymiarami identyczne ) do tych : http://www.sklep.unimet.pl/produkt_unimet_podkladki_dystansowe_pod_zawiasy_mosiadzowane_fi_10.15mm,679280.html

Mają 1mm grubości , powinny załatwić sprawę.

Być może masz aluminiowe kominy , one zwykle mają trochę grubszy spód i mogą nieco wystawać , zwykłe stalowe dadzą ci +  0.5mm zapasu.

Pozdrawiam

Napisano

Możesz dać podkładki (odpowiednich trzeba chwilę poszukać lub przerobić nieco standardowe) lub rockring.

Jak widzę nadal nic nie poszukałeś, takie rzeczy powtarzają się za każdym razem przy takiej przeróbce.

Kolejnego pytania można się spodziewać na temat ustawienia i regulacji przerzutki ;)

Napisano

Podkładki dodane.I od strony śrub i w miejscu mocowania najmniejszej zębatki żeby ja oddalić nieco od blatu.

Rockingu nie chiałem, po prostu nie leży mi wizualnie.

Ja zakupiłem sobie w miejscowym sklepiku podkładki podobne ( wymiarami identyczne ) do tych : http://www.sklep.uni...5mm,679280.html

Mają 1mm grubości , powinny załatwić sprawę.

Być może masz aluminiowe kominy , one zwykle mają trochę grubszy spód i mogą nieco wystawać , zwykłe stalowe dadzą ci +  0.5mm zapasu.

Pozdrawiam

Podkładki dodane.I od strony śrub i w miejscu mocowania najmniejszej zębatki żeby ja oddalić nieco od blatu.

Możesz dać podkładki (odpowiednich trzeba chwilę poszukać lub przerobić nieco standardowe) lub rockring.
Jak widzę nadal nic nie poszukałeś, takie rzeczy powtarzają się za każdym razem przy takiej przeróbce.
Kolejnego pytania można się spodziewać na temat ustawienia i regulacji przerzutki  ;)

Poczytałem trochę, w tym twój post. Jestem na etapie regulacji przerzutki %-) hehehe

Ustawienie młynek/najmniejsze koronki kasety - ocieranie o blat. Ale zostawię to, nikt normalny chyba tak nie jeździ ;)

Blat - cały zakres kasety. Problem tylko podczas wrzucania z młynka na blat. Tu w zasadzie jest loteria. Ciężko wchodzi albo przerzuca mi poza blat. Ustawienie wysokości przerzutki jak przy korbie 3 rzędowej. Ustawinie niżej (ok 5 mm - tyle mam zapasu do widełek) nie daje lepszych rezultatów. W zasadzie powtórzyły mi się wszystkie problemy jakie wyczytałem w twoim poście. Zastanawiam się nad zakupem dedykowanej przerzutki. Pytanie, czy odczułeś jakąś poprawę w działaniu/regulacji?

Napisano

Wg mnie zdecydowanie kup dedykowaną przerzutkę.

Po pierwsze zaoferuje odpowiednią "pojemność" np. 14T skoro chcesz mieć zębatki 38/24T.

Po drugie da się to sensownie ustawić (bo mniejszy prowadnik) i wyregulować.

A po trzecie nie wiem po co kombinujesz coś z młynkiem, daj tylko podkładki kompensujące grubość wymontowanego blatu i tyle, albo zamień śruby na krótsze. Podkładki umieszczasz tam gdzie był blat. Ewentualnie można się pobawić w skorygowanie linii łańcucha.

Zostawienie przedniej przerzutki pod 3 rzędy ma jakiś sens tylko wtedy, gdy nie zmieniasz pozostałych zębatek na inne i tylko blokujesz jej skrajne wychylenie. Oczywiście wizualnie będzie to zawsze razić, bo będzie wysoko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...