Skocz do zawartości

[korba] zębatki Sram XX - jaki zamiennik

matoos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

niestety jestem totalnym lajkonikiem w kwestiach technicznych, więc liczę na wsparcie  ;)

W mojej korbie MTB Sram XX (Truvativ) 39-26 jest do wymiany największa koronka (39) ale pewnie warto obie zmienić.

Tutaj mam pytanie: czy poza fabrycznymi zębatkami (Truvativ) można zastosować jakieś inne zamienniki? Czy to jest technicznie możliwe i ma sens? Jeśli tak -które produkty podejdą pod taką korbę?

Jeżeli to coś zmienia to kaseta i łańcuch będzie Shimano XT. (Obecnie jest XX).

pomóżcie  :)

Maciej

Napisano

Są dość pokręcone, a nawet stwierdzę, że bardzo. Fajans nie jest nawet kompatybilny z blatami od X0. Kilka gram lżejsze, ale nie wiem, czy warte swej ceny. Może jacyś wyborowi producenci mają coś w swojej ofercie, ale ceny pewnie też są wyborowe, znaczy będą z kosmosu.

Napisano

Dziękuję Panowie za opinie.

Chyba jednak nie ma co kombinować tylko kupić orginalne tarcze. Znalazłem na ebay coś takiego:

http://www.ebay.com/itm/SRAM-Truvativ-XX-39-26-T-Chainring-Set-and-Spider-for-Specialized-S-Works-Crank-/321259617003?pt=US_Chainrings_BMX_Sprockets&hash=item4acc90baeb

Myślę, że taniej nie znajdę tych tarcz. Mam tylko nadzieję, że to nie są jakieś podróby :))))

Maciej

Napisano
akurat to według mnie działa (mam porównanie z biopace)

Działa, to znaczy fizycznie przymierzałeś? Albo czegoś nie rozumiem?

Technicznie dodam, iż blaty od X0 są niekompatybilne i nie pasują do XX, więc jest duże prawdopodobieństwo, iż też nie będzie pasować, chyba że są zrobione do XX.

Posiadam obydwie korby XX i X0. Problem jest w tym, że w dużym blacie odstaje taki bolec, który zabezpiecza, przed zaciśnięciem się łańcucha między ramieniem, a blatem i ten bolec jest dłuższy w blatach od X0, a krótszy do XX. Różnica jest spora, bo tak na oko z od pół do centymetra. Na upartego ten bolec można przycinać i będzie pasować od innych modeli do XX, ale nie proponuję takiego rozwiązania. Zakładam, że tak nie wolno, jest nieelegancko, nie będzie tak samo działać, ale wiadomo, jak ktoś ma ochotę i jest skory do przeróbki, to go zatrzymać się nie da, tym bardziej, że stawką są spore oszczędności.

Myślę, że taniej nie znajdę tych tarcz. Mam tylko nadzieję, że to nie są jakieś podróby :)))) Maciej

Oby, wcale nie muszą być oryginały, choć cena na to nie wskazuje, a podróbek jest do licha.

Zgubiłem śrubkę, nakrętkę od blatu i jest to normalnie nie do kupienia za rozsądne pieniądze. Znalazłem gdzieś u chińczyków podróbkę, ale niestety była z plasteliny. Musiałem kupić od Srama i była to najdroższa śrubka jaka kupiłem w swoim życiu. Mogłem zamówić podobną u jubilera ze złota i pewnie cena byłaby podobna. Polowałbym na okazję, kogoś zmieniającego zęby na inny rozmiar. Mnie się w tym roku udało na znanym portalu aukcyjnym wyciągnąć zestaw praktycznie nówek za 150 PLN, więc dość tanio.

Napisano

Wlasnie dlatego jest bolec zebys musial kupic zebatki xx. Jedyny zakaz jaki zlamiesz to glupi zakaz producenta ktorym uszczesliwia nabywcow w ten sposob. Tak jest dobrze i tak bedzie dzialac. To robienie idiotow z nabywcow.

Napisano

Działa, to znaczy fizycznie przymierzałeś? Albo czegoś nie rozumiem?

chodziło mi w sensie o oszukiwanie martwego punktu

a o precyzję wykonania bym się raczej nie martwił

Napisano

To zalezy jaki jest qfactor bo przy 164 blaty są zamienne - u mnie bez problemu dało się założyć czarny, frezowany blat od X0. Co do oryginałów to najtaniej wychodzi kupno blatów z pająkiem od Speca który można potem sprzedać i czesć kasy wycofać. Najtaniej oczywiście to i tak nie tanio, ale skoro ma się na zupę to i na łyżkę też wypadałoby mieć...

Napisano

"Najtaniej oczywiście to i tak nie tanio, ale skoro ma się na zupę to i na łyżkę też wypadałoby mieć..."

Co prawda to prawda :) Dobry tekst!

Pytanie jeszcze lajkonika: czy może ktoś mi napisać jaki klucz do ściągania korby powinnienem kupić? Gdyby ktoś np. wkleił linka to byłbym wdzięczny mega :)

Maciej

Napisano

10 mm i odkręcasz od strony blatów. Najłatwiej idzie jak klucz ustawisz tak żeby dłonią objąć ramię korby i klucz i ściskając dłoń w pięść szybko puści. Skręcasz ile fabryka bo zalecane jest ok 50 Nm pamietając o nasmarowaniu gwintu bo jak się zapiecze to masakra.

Napisano

Faktycznie przekombinowałem i do ściągniecia tej korby wystarczy imbus a nie żaden ściągacz specjalny :)

Czy możesz mi jeszcze pomóc w jednej rzeczy?

Próbowałem odkręcić korbe. Włożyłem imbusa, kręce w lewo, puszcza ale po ok. 90 st. obrotu napotkałem opór. Tak jakbym dokręcał a nie odkręcał. Nie chcę czegoś zepsuć więc na siłę tego nie odkręcałem. Czy coś jest nie tak czy to normalne i trzeba przełamać ten opór?

Napisano

To normalne gdyż śruba zaczyna opierać się o wnętrze ściągacza. Trzeba się zaprzeć i pocisnąć dalej. Czasami jest to BARDZO trudne i wymaga użycia Mocy. Licz się z ewentulalną koniecznością użycia przedłużki i zagonienia do tego drugiej osoby. 

Jeśli przy tym zabiegu nakrętka ściągacza zacznie się wykręcać bez spychania korby z osi to możesz całość odkręcić i użyć ściągacza do korb z końcówką do osi typu isis lub octalink.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...