Skocz do zawartości

[korba] wymiana 48/38/28 na 42/32/22 i dylematy

marco1973

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

po pierwsze czy przerzutka Alivio FD-411 (zakres 20T) obsłuży mi tę zmianę bez problemu?

po drugie czy korba Deore na 9 rzędów (np. FC-M590) będzie współgrać z kasetą i łańcuchem 8-rzędowym?

Napisano

trochę poczytalem i niestety ale przerzutka FD-411 obsługuje maksymalnie 20T, a korba Deore FC-590 ma tarcze 44/32/22 więc różnica 22T.

korbę musze wymienić koniecznie, bo brakuje mi tych 6 dodatkowych zębów (z tyłu mam 32T).

mam 3 wyjścia:

1. wymiana korby na 42/32/22 na ISIS (taki mam obecnie suport)

2. wymiana korby na Alivio wraz z odpowiednim suportem

3. wymiana i przedniej przerzutki (zakres 22T) i korby na Deore 44/32/22 wraz a suportem na Hollowtech.

dobrze myślę?

czy na pewno przednia przerzutka Deore 9-rzędowa i przednia korba Deore 9-rzędowa będzie bez problemu współpracować z łańcuchem i kasetą 8-rzędową? tyłu nie chce ruszać. co prawda przerzutkę z tyłu mam 9-rzędową, ale i tak trzeba by było wymienić kasetę i dodatkowo manetkę jeszcze a to juz za duże koszty. dodatkowe 6 zębów mniej z przodu w zupełności mi póki co wystarczy...

i jeszcze jedno - czy manetki Alivio 3x8 obsłużą przód 9-rzędowy?

• Mod Team
Napisano

Możesz zastosować 411 do korby deore ale będzie to trudno wyregulować.

Możesz zastosować komponenty 9s z 8s.

Manetki Alivio poradzą sobie z deore o ile to wyregulujesz

Napisano

zależy mi na dokładnym i bezproblemowym działaniu, bo tam gdzie jeżdżę wszystkie mankamenty sprzętu szybko wychodzą i nie pozwalają cieszyć się w pełni frajdą z MTB, a ja złapałem bakcyla.

a te przeróbki to w związku z tym że przerobiam trekingowy Kross Navigo 2 na 29er ;-)

Napisano

z Centrum Rowerowego odpowiedzieli mi że korba 9-rzędowa Deore będzie współpracować z 8-rzędowym tyłem, natomiast przednia 9-rzędowa przerzutka nie będzie współpracować z 8-rzędowym łańcuchem i tyłem. najlepiej byłoby założyć przerzutkę, która obsłuży 22T z przodu i będzie współpracować z 8-rzędowym tyłem. ktoś coś doradzi?

Napisano

Nie bardzo rozumiem dlaczego 9rz przerzutka przednia miałaby nie współpracować z 8rz łańcuchem, a jeszcze bardziej nie rozumiem co ma tu do rzeczy 8rz tył? Sam jeżdżę na 10rz korbie z resztą napędu 9rz i wszystko śmiga jak trzeba. Skoro piszesz że złapałeś bakcyla to kupuj śmiało korbę na HT bo warto. Przerzutka przód to nie jest jakiś duży wydatek chociaż oczywiście to zależy od grubości portfela.

Napisano

Przednia 9-rzędowa przerzutka nie będzie współpracować z 8-rzędowym łańcuchem i tyłem
Będzie. Są nawet rowery, gdzie fabrycznie coś takiego jest zrobione. Żeby działało tip-top trzeba wprawdzie starannej regulacji, ale nie jest to problem nie do ogarnięcia.
Napisano

Nie bardzo rozumiem dlaczego 9rz przerzutka przednia miałaby nie współpracować z 8rz łańcuchem, a jeszcze bardziej nie rozumiem co ma tu do rzeczy 8rz tył? Sam jeżdżę na 10rz korbie z resztą napędu 9rz i wszystko śmiga jak trzeba. Skoro piszesz że złapałeś bakcyla to kupuj śmiało korbę na HT bo warto. Przerzutka przód to nie jest jakiś duży wydatek chociaż oczywiście to zależy od grubości portfela.

no właśnie chciałem już przejść na HT, bo kwadraty i octalinki jakoś mi nie leżą i nie przyszłościowe to już...

Będzie. Są nawet rowery, gdzie fabrycznie coś takiego jest zrobione. Żeby działało tip-top trzeba wprawdzie starannej regulacji, ale nie jest to problem nie do ogarnięcia.

no to zaryzykuję. ze starannością u mnie nie problem i z grzebaniem przy rowerze też sobie radzę więc jakoś mam nadzieję ogarnę temat...

Napisano

myślałem o 610 ale po pierwsze to 10-rzędowka, a po drugie to może zostanę przy 8-rzędowym tyle i te 2 ząbki mniej na najmniejszej tarczy 590 w stosunku do 610 mogą być zbawienne. z tyłu mam 32T i przy 8-rzędowym więcej chyba nie da rady tam założyć...

Napisano

myślałem o 610 ale po pierwsze to 10-rzędowka
To akurat nie ma nic do rzeczy.

2 ząbki mniej na najmniejszej tarczy 590 w stosunku do 610 mogą być zbawienne
Masz takie strome podjazdy w okolicy? Bo jak nie musisz pokonać nic ostrzejszego niż 15%, to na  24-32 powinieneś dać radę.

z tyłu mam 32T i przy 8-rzędowym więcej chyba nie da rady tam założyć
Kojarzą mi się kasety 11-34T, ale żadnej ważnej kończyny za to nie dam ;)
Napisano

no właśnie - czy rozstaw blatów w korbach jest taki sam niezależnie czy korba jest pod łańcuch 8,9 czy 10 rzędowy?

zaczynam jednak zastanawiać się nad tą 610, bo rzeczywiście może te 4 zęby mi wystarczą a uniknąłbym zmiany przerzutki tym sposobem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...