Skocz do zawartości

[Opona] Polączenie Race King i Geax Mezcal

Alsew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

RK 2.0 na obręczy 19mm osiąga jakieś śmieszne 44-45mm.

XK 2.2 na obręczy 19mm miał jakieś 51-52mm, na wyższym ciśnieniu po balonie do 54mm.

Saguaro 2.2 ma na tej samej obręczy 54mm, a 2.0 51mm.

Napisano

Mam obręcze Mavica 317 i z tego co znalazlem na stronie to producent zaleca do nich opony max 2.1... więc Race King 2.2 raczej odpada. A może zrobić tak... RK jest polecany jako opona napędowa więc wrzucić go na tył, a na przód Saguero 2.0 i tak do lata pokulać, a na lato R.K 2.0 wrzucić na przód, a Mezcala 1.9 na tył ?

Napisano

Nie czytaj tych pierdół o zaleceniach producentów bo to lipa. Ta obręcz jest wąska to fakt ale bez przesady. Spokojnie Ci wejdzie każda opona 2.2". Osobiście mam ciut węższą wewnętrznie i siedzi tam opona 2.25".

Napisano

Jeszcze inna sprawa, że często podawane przez producentów wymiary w praktyce różnie wychodzą ;)

Obręcze mam nominalnie 17mm a mają 18,5mm.

Z przodu mam gumę nominalnie 2.1”, z tyłu 2.35" a szerokościowo mierząc z klockami obie wychodzą tak samo, a sam balon większy jest w przedniej (no ale inna konstrukcja). Może na szerszych obręczach inaczej by to wyglądało.

Napisano

RK 2.0 na obręczy 19mm osiąga jakieś śmieszne 44-45mm.

XK 2.2 na obręczy 19mm miał jakieś 51-52mm, na wyższym ciśnieniu po balonie do 54mm.

Saguaro 2.2 ma na tej samej obręczy 54mm, a 2.0 51mm.

Przy jakim ciśnieniu mierzyłeś te opony? Ja mam obręcz 19mm, RK 2.0 przy 3 atmosferach pomiar wykazał 48mm. Przypuszczam, że jak bym nadymał 3,5 atmosfery , jak zaleca producent, to by też wyszło 50-51mm.    

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...